Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Započinje operativna provedba Plana kontrole populacije pasa u Romskim naseljima

Datum objave: 26. travnja 2018.

U Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu održan je radni sastanak kojeg je, u ime Vlade Republike Hrvatske, sazvao Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a vodio državni tajnik Željko Kraljičak, na temu „Provedbe plana kontrole populacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije“. Na samom sastanku uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede prisustvovali su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Tuđan, posebni savjetnik ministra poljoprivrede te predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman, župan Međimurske županije Matija Posavec,  koordinator akcije Miljenko Cmrečak iz Bioinstituta d.o.o., pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović, predstavnica skloništa za životinje „Prijatelji“ - Čakovec Aleksandra Hampamer te predstavnici Romskih naselja u kojima će se provoditi mjere sterilizacije.
Cilj sastanka bio je upoznati sve dionike o načinu, dinamici i operativnim detaljima provedbe plana kontrole populacije pasa.
Projekt koji je započeo sa planiranjem još prije dvije godine može se početi provoditi nakon nedavnog donošenja Zakona o zaštiti životinja, nakon čega je Međimurska županija osnovala Koordinacijsku radnu skupinu za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Međimurske županije.
Osmišljen je provedbeni plan koji se sastoji od nekoliko ključnih elemenata, a provoditi će ga zajedno Ministarstvo poljoprivrede, Međimurska županija, općine i gradovi te skloništa za životinje i udruga za zaštitu životinja. Tako će se provesti sterilizacija svih pasa (mužjaka i ženki) starijih od 6 mjeseci koji će se nakon toga ili vratiti u naselja vlasniku ili posjednicima ili pak će ih se udomiti. Sterilizacija pasa bit će provedena sukladno pravilima veterinarske struke uz poštivanje svih propisa iz područja veterinarstva uključujući propise o zaštiti životinja. Sterilizaciju pasa provoditi će četiri nadležne veterinarske organizacije sa područja Međimurske županije prema dinamici od oko 40-50 obavljenih operacija dnevno, a započet će početkom svibnja. Time će se obuhvatiti oko 3000 pasa iz romskih naselja na području općina Nedelišće, Mala Subotica, Orehovica, Pribislavec, Podturen, Domašinec, Kotoriba i Goričan te gradova Čakovec i Mursko Središće.
Način na koji će se to izvesti je slijedeći: Najmanje sedam dana prije početka akcije policija će biti obaviještena o točnom redoslijedu, nazivima naselja i Planom provedbe. U naselje, zbog smanjenja troškova, odlazi najbliža stručna služba za hvatanje, koordinator akcije u suradnji sa nadležnim veterinarskim inspektorom i ostalim sudionicima prema dinamici od 50 životinja dnevno koje se odvoze na operacije u veterinarske ambulante. Životinje se označavaju ušnim markicama, cijepe protiv bjesnoće te tretiraju protiv unutarnjih i vanjskih parazita. Nakon operacije smještaju se u stacionar gdje se oporavljaju od 1-3 dana, ovisno o potrebi, i vraćaju se vlasniku ukoliko postoji. O svim životinja voditi će se evidencija, bit će fotografirani, pisati će se kratki opisi te izrađivati albumi za udomljavanje. 
Državni tajnik Željko Kraljičak istaknuo je kako je struka pronašla rješenje za ovu problematiku te je rješavanje spomenutog izazova zbog interesa javnog zdravlja svih stanovnika Međimurske županije, a pritom istaknuvši kako je ovo pozitivan primjer suradnje svih nadležnih institucija i lokalnog stanovništva čija će podrška biti potrebna u samoj realizaciji projekta.
Župan Matija Posavec rekao je kako se radi o rješavanju velikog problema koji je itekako važan za stanovništvo Međimurja, a ujedno predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem. Ujedno je napomenuo da te životinje ne žive u humanim uvjetima i u onim uvjetima i standardima koje želi Hrvatska kao zemlja Europske unije postići. „Zajedničkom sinergijom romske zajednice, lokalnog stanovništva, jedinica lokalne i regionalne samouprave i državnih institucija, a pritom poštivajući sve zakonske odredbe, nastojat ćemo u vrlo skoro riješiti spomenuti problem te zahvaljujem svima koji su se uključili u projekt“.
Veljko Kajtazi zahvalio se svima prisutnima što će zajedničkim radom u narednom razdoblju sigurno riješiti problem koji postoji već duže vrijeme te je istaknuo kako od projekta očekuje maksimalnu realizaciju.
Milorad Mihanović, ispred Vijeće romske nacionalne manjine rekao je kako je ovo hvalevrijedan projekt i povijesni događaj za Međimurje te Romska nacionalna manjina želi dati svoj doprinos stvarajući, na taj način, povjerenje i kvalitetniji suživot sa većinskim stanovništvom. 
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, sukladno Zakonu o zaštiti životinja, donijet će „Naredbu o načinu i financiranju kontrole razmnožavanja napuštenih pasa na području Međimurske županije“ koja će biti objavljena u Narodnim novinama a tom objavom ujedno i stupiti na snagu.
Već u narednim danima Međimurski župan sazvati će sjednicu Koordinacijske skupine, koju čine predstavnici Ministarstva, načelnici i gradonačelnici te predstavnici romskih naselja, kako bi se operativno pratile sve aktivnosti Provedbenog plana.  Ujedno, jedan od ciljeva spomenutog projekta jest konstantno i kontinuirano jačanje svijesti brige o kućnim ljubimcima te životinjama općenito. 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1551" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content