Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježavanje Dana zaštite na radu u Republici Hrvatskoj

Datum objave: 26. travnja 2018.

Međunarodna organizacija rada 28. travnja obilježava Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, a Hrvatski sabor je 2007. godine svojom odlukom taj dan proglasio i  kao Nacionalni dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj.  Uz to svjetski sindikalni pokret 28. travnja obilježava i kao Dan sjećanja na umrle i ozlijeđene radnike, kojom prilikom se  odaje počast svim žrtvama nesreća na radu i preminulima uslijed profesionalnih bolesti. Hrvatski Sabor je taj dan  proglasio Danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj želeći ukazati  dužnu pažnju zaštiti na radu i upozoriti na obvezi skrbi cijelog društva o primjerenim radnim i životnim uvjetima svakog radnika.
Prigodna sjednica ove godine održana je u tvrtki  TEHNIX d.o.o.  Donji Kraljevec u  utorak  24. travnja 2018. 
Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji , zamjenik župana Josip Grivec, istaknuo je da  Vijeće već godinama prigodnom sjednicom obilježava taj dan, čime se želi  upozoriti na važnost činjenice da zaštita na radu mora biti temelj i početak svake aktivnosti, a zdravo i sigurno okruženje osnovno ljudsko pravo. Osvrnuo se i na pismo koje  je ravnatelj  Zavoda za unapređivanje  zaštite na radu  Vitomir Begović uputio sudionicima prigodne sjednice.  Naglasio je da je zaštita na  radu  područje od posebnog državnog interesa i da je zdravo i sigurno radno mjesto rada osnovno ljudsko pravo, a time i obveza i odgovornost  svakog poslodavca i radnika, kao i društvene zajednice.
 U svom  obraćanju  Zvonimir Toplek iz  Inspektorata rada Područnog ureda Varaždin Službe za nadzor zaštite na radu Ispostave Čakovec istaknuo je da se po  broju ozljeda na radu u zadnje četiri godine  Međimurska županija nalazi ispod prosjeka Republike Hrvatske.  Smanjen je broj priznatih ozljeda na radu,  broj teških ozljeda  i broj ozljeda nastalih kod dolazaka i odlazaka na posao.  Unatoč povećanoj aktivnosti u rizičnim djelatnostima – metaloprerađivačka industrija, graditeljstvo, drvna industrija, imamo smanjenje broja teških ozljeda na radu, što je rezultat višegodišnjih napora poslodavaca od ulaganja u propisanu dokumentaciju, ulaganja u osobnu zaštitnu  opremu radnika, u planiranje sigurnijih postupaka u radu te konstantnog unutarnjeg nadzora nad primjenom mjera zaštite na radu na mjestima rada.   Također je rekao da u  Međimurskoj županiji  djeluje  Udruga za promicanje zaštite na radu i životnoj okolini.
Ivan Senčar predstavnik poslodavaca i dopredsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji naglasio je da je svakom poslodavcu  na prvom mjestu zdravlje i život njegovih zaposlenika.  Nije dobro da se zaštita na radu provodi samo papirologijom, više se treba usredotočiti na  praksu, više treba prakticirati edukaciju. Treba smanjiti sve ono što je nebitno,   a da to ne utječe na sigurnost radnika.
Mladen Zemljić, predstavnik sindikalnih udruga  i dopredsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji istaknuo je da su sindikati vrlo aktivni što se tiče zaštite na radu te da  trošak zaštite na radu ne bi trebao  biti trošak poslodavca, već države.
Kod predstavljanja domaćina  sjednice tvrtke TEHNIX d.o.o. i njezinog direktora gospodina Đure Horvata   istaknuto je da je to tvrtka koje je vrlo uspješna u  svjetskim okvirima  u eko industriji za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva i opreme koji su u funkciji zaštite okoliša.
            S tvrtkom i njezinim poslovanjem članove Vijeća upoznao  je osnivač i direktor tvrtke Đuro Horvat.  U cijelo vrijeme svog  postojanja tvrtka Tehnix d.o.o.  bilježi visoki i kontinuirani rast i razvoj u svim segmentima poslovanja.  Od prvog dana poslovanja radi se vrlo profesionalno, redovito se servisiraju sve obveze prema radnicima i prema državi, te određuje vlastita strategija razvoja i osigurava vlastiti razvoj proizvoda i proizvodnje.  Tvrtka posjeduje veliki broj vlastitih patenata i inovacija koje se ugrađuju u vlastite proizvode koji se uspješno plasiraju na tržište.   Za veliki doprinos na razvoju sustava zaštite okoliša tvrtki su dodijeljena visoka državna i međunarodna priznanja i nagrade.   Tvrtka ima 400 zaposlenih, a planira  se zaposliti još 100 ljudi.  Zaposleni su najveći kapital tvrtke, svima njima omogućena je najbolja zaštita na radu i zaštita njihovog zdravlja.  Postoji jasna strategija razvoja koja svim zaposlenima osigurava visoki standard rada i primjeren osobni dohodak koji motivira stručnjake i sve zaposlene da stalno  inoviraju svoje znanje i vještinu rada ugrađujući ih u proizvode tvrtke.
 Zaključak svih prisutnih na sjednici bio je da je neprestano potrebno provoditi edukaciju radnika i poslodavaca o primjerenoj zaštiti na radu.  Kulturom dijaloga i partnerstva, osvješćivanjem, informiranjem, edukacijom i poduzimanjem odgovarajućih mjera i aktivnosti  u području zaštite zdravlja i zaštite na radu  moguće je ostvariti temeljne ciljeve, a to su:  siguran i zadovoljan radnik, uspješan poslodavac i zdravo društvo. 
Život, zdravlje i očuvanje radne sposobnosti   zaposlenih  najveća  su vrijednost i posebni društveni interes.
.          
[ngg_images source="galleries" container_ids="1553" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
                       

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content