Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministrica Blaženka Divjak svečano otvorila studentski dom u Čakovcu

Datum objave: 24. travnja 2018.

U službenom posjetu Međimurskoj županiji, danas je boravila ministrica znanosti i obrazovanja RH, prof. dr.sc Blaženka Divjak. Tom prigodom susrela se sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem s kojim je održala radni sastanak. Potom je ministrica Divjak nazočila svečanosti povodom 10. godina rada Međimurskog veleučilišta te otvorila novoizgrađeni Studentski dom u Čakovcu.
Na radnom sastanku u Međimurskoj županiji, ministrica Divjak je upoznata sa projektima u obrazovanju gdje je župan Posavec spomenuo kako prema službenim podacima ministarstva financija, Međimurska županija iz svog proračuna izdvaja najviše sredstva za obrazovanje. Kako je istaknuo Posavec, u ovom trenutku je i dalje Međimurje, jedino u Hrvatskoj po potpuno pokrivenom financiranju udžbenika za učenike osnovnih škola, prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola, financiranje osobnih asistenata u vrtićima i školama, a istaknuti su i projekti jednokratne potpore studentima, sustav učeničkih kredita, kao i projekti financirani iz EU fondova, poput financiranja obroka u školama te rada sa darovitim učenicima i njihovim mentorima.
Od kapitalnih investicija, župan je spomenuo skori završetak izgradnje školskih dvorana u Orehovici, Draškovcu, Goričanu i Strahonincu. Međimurska županija iz europskih fondova povukla je značajna sredstva za adaptaciju Ekonomske i trgovačke škole, radionica Tehničke škole, Graditeljske škole, Učeničkog doma, osnovnih škola u Selnici, Šenkovcu i Donjem  Kraljevcu, a u tijeku je i evaluacija kandidiranih projekta adaptacije škola u Donjoj Dubravi, Hodošanu i Goričanu.
Razgovaralo se i o pripremi projektne dokumentacije za Centar kompetencije, izgradnji Područne škole u Trnovcu te očekivanju natječaja za prijavu izgradnje dvorana u Vratišincu, Svetoj Mariji, Svetom Martinu i Gornjem  Mihaljevcu.
Teme razgovora sa ministricom Divjak, bila su i dva velika kapitalna projekta, izgradnja OŠ Pribislavec, za što je u proračunu Ministarstva osigurano 12 milijuna kuna te bi se već idući tjedan trebao raspisati natječaj za izvođače radova, ali i o izgradnji Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu koji bi se trebao izgraditi u naredne dvije godine.
Jedan od najvećih projekata u obrazovanju, kako ističe župan Posavec je projekt Metalske jezgre koji je prošao sve evaluacijske korake te se pripremaju ugovori čijim potpisom će Međimurska županija dobiti bespovratnih 31 milijun kuna iz fondova EU, kako bi formirala, izgradila i opremila obrazovnu, istraživačku i poduzetničku potpornu instituciju koja će dati doprinos podizanju konkurentnosti gospodarstva Međimurja i značiti iskorak u području znanstveno istraživačkog rada.
Tema sastanka bilo je i uvođenje eksperimentalnog programa u tri škole, koje će biti opremljene digitalnom opremom te prilagođavanje upisnih kvota potrebama tržištu rada.
Ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak, izrazivši zadovoljstvo širokim spektrom tema, pohvalila je Međimursku županiju kao ogledni primjer pristupa obrazovanju, stvaranju škola za život te je obećala svaku podršku svim nastojanjima programskog, kadrovskog i infrastrukturnog ulaganja u obrazovne institucije.
Čestitavši 10  godina Međimurskom veleučilištu, ministrica Divjak, istaknula je važnost postojanja ove visoko školske ustanove, te je sudjelovala u podjeli nagrada najuspješnijim studentima i pojedincima, te podjeli uvjerenja turističkim vodičima.
Projektom „Uključivo studiranje“ izgrađen je novi studentski doma, vrijedan 10 milijuna kuna, a od čega je 85% su bespovratna sredstva iz fondova EU, a dok je preostalih 15% osiguralo Ministarstvo.
Studentski dom, površine je 1000m², kapaciteta 27 soba sa 39 smještajnih jedinica, prilagođen za osobe s invaliditetom. U sklopu doma je restoran, studentski kafić, sportska prostorija, knjižnica, skriptarnica i pisarnica sa svom potrebnom opremom, te će u prvom redu biti namijenjen za studente izvan Županije i studente slabijeg imovinskog stanja.
Studentski dom su svečanim rezanjem vrpce, uz ministricu Divjak, otvorile dekanica MEV-a Nevenka Breslauer i predsjednica studentskog zbora Tihana Miri.
Dekanica Breslauer, istaknula je kako je Odlukom Vlade osnovano Međimursko veleučilište koje danas broji više od 1000 studenata na stručnim studijima računarstva, održivog razvoja, menadžmenta sporta i turizma. „Prije nekoliko godina krenuli smo sa cjeloživotnim obrazovanjem za turističke vodiče i voditelje poslovnica, aktivni smo u Erasmus projektima, organizaciji međunarodnih konferencija te brojnim humanitarnim aktivnostima u koje se uključuju naši studenti“, rekla je Nevenka Breslauer.
Rođendanskoj proslavi Međimurskog veleučilišta i otvorenju Studentskog doma nazočili su brojni predstavnici drugih visokoobrazovnih institucija iz cijele Hrvatske, saborski zastupnici, načelnici, predstavnici Ministarstva, SAFU-a te bivši i sadašnji članovi Upravnih vijeća.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1546" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content