Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Datum objave: 23. travnja 2018.

U okviru obilježavanja Dana Međimurske županije, Bečko Novo Mjesto ove je godine okupilo velik broj hodočasnika koji su pohodili posljednje počivalište hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, koji su prije 347. godina, dana 30. travnja 1671., nezakonito optuženi i osuđeni, tragično i mučki pogubljeni. 
Kako bi odali počast slavnim ličnostima naše hrvatske povijesti, vijence i svijeće na groblju i mjestu njihova smaknuća, položili su predstavnici Međimurske županije na čelu sa zamjenikom župana Josipom Grivecom i pročelnikom Upravnog odjela za poslove župana Goranom Gotalom, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji uz veleposlanicu dr.sc. Vesnu Cvjetković, članovi Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“ – Zmajski stol Čakovec i Karlovac predvođeni pročelnikom Marijanom Ramušćakom, Zrinska garda Čakovec i njezin predsjednik Đuro Bel te počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat te pročelnik David Vugrinec, čakovečki ogranak Matice Hrvatske, Počasna zaštitna bojna Predsjednice RH sa zapovjednikom Zoranom Benkovićem, Karlovačka građanska garda, KUD Kotoriba, KUD Šenkovec te brojni štovatelji lika i djela  velikih hrvatskih vojskovođa.
Ovom značajnom događaju nazočio je i izaslanik gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta Franz Dinholb, koji je podržao inicijativu veleposlanice i zamjenika župana da se napokon započne sa projektom podizanja spomenika Zrinskom i Frankopanu u samom gradu.
Kako je naglašeno tijekom svečanosti, Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine te je njihova poruka kroz stoljeća vrijedna naše neprolazne zahvalnosti, jer su utrli put stvaranja današnje samostalne i europske Hrvatske. Vrijednosti za koje su dali svoje živote temeljne su vrijednosti koje bi trebala živjeti cijela Europa.
 „Hrvatski narod danas živi san koji su u svoje vrijeme sanjali Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan i koji su za to dali ono najvrednije, svoje živote. Žrtva i križ, dobrota i božja ljubav bili su im primjer i snaga u teškim danima zatočeništva te uoči smrti, što je u svom oproštajnom pismu posvjedočio Petar Zrinski svojoj ženi Katarini. Njihova vjera i požrtvovnost uzor su mnogima koji su slijedili njihovu žrtvu u težnji za slobodnom Hrvatskom, pogotovo našim braniteljima u Domovinskom ratu kada je proliveno mnogo krvi za ono što danas možemo uživati“, u komemorativnom je govoru kod Spomen ploča naglasio zamjenik župana, dodavši kako je u njihovu čast 30. travanj proglašen Danom Međimurske županije, a Hrvatski sabor 2011. godine proglasio je 30. travanj, "Spomendanom Zrinskog i Frankopana."
 
Misno slavlje u Katedrali predvodio je fra Stanko Belobrajdić, uz pratnju crkvenog zbora iz Kotoribe.
 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1543" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content