Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju se razvija tehnička znanost, osnovan prvi "Code Club"

Datum objave: 16. travnja 2018.

U Čakovcu je predstavljen projekt „Hrvatska stvara“ kojeg pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja provode predstavnici Code Cluba Hrvatska sa Hrvatskom zajednicom tehničke kulture te uz podršku veleposlanstva Velike Britanije u Hrvatskoj.
Cilj projekta je osigurati mjesta gdje se djeca i mladi mogu sastajati, učiti i postati stvaratelji novih tehnologija kako bi se na taj način povećao interes za tehničku kulturu te prirodoslovna i znanstvena područja. U zgradi Scheier, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, održano je službeno predstavljanje projekta za Međimursku županiju koji je započeo motivacijskim predavanjem za mlade, odnosno pričama o iskustvima gradnje tehnološke tvrtke STEMI koju su prepoznali i svjetski giganti poput Amazona, Intela i Googlea. Održana je i praktična radionica za djecu kako bi se zainteresiranima za uključivanje u projekt prezentirao način rada međunarodne inicijative Code Club koja će biti platforma za vođenje projekta.
Predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved rekao je kako očekuje da će se povećati interes mladih za tehničku kulturu te općenito za prirodoslovna i znanstvena područja zbog čega je planirano otvaranje najmanje dva Code kluba u našoj županiji. Prvi klubovi bi još ove školske godine počeli djelovati u III. OŠ Čakovec i u Murskom Središću, a od jeseni u zainteresiranim sredinama u Međimurju.
Zbog uključivanja u projekt, Zajednica tehničke kulture Međimurske županije dobila je dva STEMI hexapod robota s bogatim edukacijskim sadržajima iz 3D modeliranja, izrade mobilne aplikacije i Arduino programiranja.   
Vito Križaić i Vilim Srnec najbolji su u Hrvatskoj!
Međimurje se može pohvaliti brojnim učenicima koji redom osvajaju nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima, te je tijekom svečanosti, otvorena izložba radova učenika sa županijskog i državnog natjecanja mladih tehničara i učitelja tehničke kulture.  Ujedno su organizirane i početne radionice za grupe učenika koje su vodili Renata Martinec, Jelena Tuksar i Zvonko Ljubić.
Predstavljeni su i uspješni pojedinci sa državnih natjecanja. Iz maketarstva i modelarstva to su Josip Đeri iz OŠ Šenkovec, Marta Vinko iz OŠ Sveti Martin na Muri i Judita Herc iz OŠ Sveta Marija. Iz područja graditeljstva Rok Škoda iz OŠ Draškovec, obrade materijala Lukas Kraljić iz OŠ Selnica, elektronike Lovro Žganec iz OŠ Mursko Središće, a iz modelarstva uporabnih tehničkih tvorevina Barbara Vinković iz OŠ Sveti Juraj na Bregu i Jan Haček iz OŠ Selnica. Iz područja fotografije uspješni učenici su Elena Zeman iz OŠ Sveti Juraj na Bregu i Tea Horvat iz OŠ Draškovec, robotike Ema Hatlak te robotsko spašavanje žrtve Hrvoje Vurušić iz II. OŠ Čakovec. Najuspješniji iz radiokomunikacija su Nika Buljan i Emanuel Hederić iz OŠ „Joža Horvat“ Kotoriba, automatike Marko Borković iz I. OŠ Čakovec. Međimurje ima i državne prvake iz strojarskih konstrukcija i to Vita Križaića iz III. OŠ Čakovec i elektrotehnike Vilima Srneca iz OŠ Nedelišće.
Podršku osnivanju Code Cluba za Međimursku županiju te čestitke najuspješnijim učenicima iz tehničkih znanosti svojom su nazočnošću dali župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik UO za obrazovanje Branko Sušec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved te brojni učitelji, mentori i roditelji. 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1526" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content