Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatska domaćin 7. Foruma hrvatskih i poljskih regija

Datum objave: 12. travnja 2018.

Sedmi po redu Forum hrvatskih i poljskih regija otvoren je u srijedu, 11.travnja 2018. u Poreču. Ovaj skup rezultat je dobre suradnje Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske i nastavlja se na zaključke prethodnog foruma koji je u listopadu prošle godine održan u poljskom gradu Torunu. Sukladno tome, tematski naglasak bit će na strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, važnosti investicija u regijama te obrazovanju i kulturi u regijama.
Riječi dobrodošlice prisutnima je uputio župan Istarske županije Valter Flego: „Siguran sam da je Istarska županija perjanica otvorenosti i dobre međunarodne suradnje te se nadam da ćemo u sljedeća dva dana razmijeniti ideje koje će unaprijediti život ljudi, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Republici Poljskoj“.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije osvrnuo se na ulogu regionalne samouprave u okviru sljedeće financijske perspektive Europske unije.
Regionalna samouprava važna je poveznica između lokalne zajednice i nacionalne razine po pitanjima koja se tiču poboljšanja života naših građana jer najučinkovitije i mogu odgovoriti na njihove potrebe. Sudjelovanje županija u pripremama i programiranju operativnih programa ključno je kako bi Republika Hrvatska što kvalitetnije i namjenski iskoristila sredstva Europske unije za ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske. Također, kroz ovaj proces vidim mogućnost za puno snažniju ulogu Hrvatske u članstvu Europske unije – Hrvatske koja ima mogućnosti, snagu i kapacitete te jasno vidljivu strategiju razvoja..
 „Ovi susreti krenuli su kada su uvjeti bili drugačiji – Poljska je bila članica Europske unije, dok je Hrvatska bila na ulasku. Od tog prvog susreta  2011. napravljeno je mnogo, naše su regije razvijenije, no želimo se razvijati i dalje te nam je u tom smislu ovakva suradnja iznimno važna“, rekao je i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz i dodao kako je u tom procesu iznimno važno korištenje sredstava EU fondova. „Proračun Europske unije u narednom će razdoblju biti manji, no važno je da Poljska i Hrvatska zajedno zagovaraju kohezijsku politiku koja je iznimno bitna za razvoj naših regija“, zaključio je Geblewicz.
Osim gospodarske i ekonomske važnosti, Forum je pokazatelj i nastavka prijateljskih odnosa Poljske i Hrvatske, zemalja koje, osim sličnog mentaliteta, dijele i slične izazove vezane uz gospodarska pitanja i regionalni ustroj.
Forum hrvatskih i poljskih regija održava se do petka, 13. travnja u Poreču pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Zaklade Konrad Adenauer. Suorganizatori sedmog Foruma su Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, Istarska županija, Hrvatska gospodarska komora i Grad Poreč.
Panelisti su se složili oko uloge regija u kohezijskoj politici, pri čemu žele biti u ulozi stvaratelja, a ne promatrača. Složili su se kako je uoči izrade novog financijskog okvira Europske unije za sljedeće sedmogodišnje razdoblje potrebno napraviti evaluaciju svega što je dosad napravljeno, kako bi u idućem financijskom razdoblju sredstva EU bila ciljano usmjerena na nekoliko ključnih prioriteta. Panel je zaključen uz napomenu kako se već sada mora strateški razmišljati o razdoblju nakon 2020. godine, pri čemu će jednu od temeljnih uloga imati upravo fondovi Europske unije. Uz predsjednika Pauka, na panelu su sudjelovali i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz, župan Istarske županije Valter Flego, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić, maršalek Varminsko-mazurskog vojvodstva Gustaw Marek Brzezin i predsjednik skupštine Lodzskog vojvodstva Marek Mazur.
 
„Ravnomjeran razvoj kroz poticanje ruralnih krajeva“ bio je naziv drugog panela Foruma, na početku kojeg su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak i predsjednica Skupštine Velikopoljskog vojvodstva Zofia Szalczyk predstavili programe ruralnih razvoja u Hrvatskoj i Poljskoj. Na panelu je poseban naglasak stavljen na budućnost regionalnog razvoja u okviru smanjena budžeta Europske unije koje nam predstoji. Ključne sastavnice uspješnog ruralnog razvoja su inovativnost, kreativnost i tehnološki napredak u poljoprivredi. U tom smislu, potrebna je intervencija države da motivira, u prvom redu mlade, da se bave poljoprivredom i to prilagođavanjem mjera uvjetima u poljoprivredi, subvencijama, organiziranjem politike ruralnog razvoja, promoviranjem poljoprivrednih proizvoda, poticanjem korištenja lokalnih proizvoda u uslužnim djelatnostima i sl.  O ovoj su temi raspravljali župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, zamjenik maršaleka Zapadno-pomeranskog vojvodstva Jaroslaw Rzepa i član Upravljačkog odbora Opolskog vojvodstva Antoni Konopka.
 
Na trećem panelu Foruma naglasak je bio na investicijama u regijama. Tijekom rasprave istaknuto je kako trendovi u svijetu ukazuju na to da su tehnološki napredak, znanje, obrazovanje i naukovanje postali generatori rasta i podizanja nacionalne konkurentnosti. To podrazumijeva definiranje potencijala svih regija, uz isticanje konkurentskih prednosti, poput onih koje imaju zahvaljujući svom teritorijalnom kapitalu. Panelisti su se složili da je ključ poticanja investicija, osim dobrog zakonodavnog okvira i stabilne makroekonomske politike, stvaranje pozitivne investicijske klime i podizanje konkurentnosti potencijalnih investicijskih lokacija. Hrvatska i poljska iskustva o ovoj su temi podijelili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec, stručnjak u Centru za studije lokalne uprave i razvoja Rafal Cieslak, maršalek Malopoljskog vojvodstva Jacek Krupa, voditeljica Odjela za privlačenja investicija u Hrvatskoj gospodarskoj komori Svjetlana Momčilović i član predsjedništva Poljske gospodarske komore Andrzej Zylak.
 
Na samom forumu aktivno sudjeluju i međimurski župan Matija Posavec koji je održao prezentaciju i sudjelovao na panelu „Investicije u regijama“ te zamjenica župana Sandra Herman sa prezentacijom i panelom „Obrazovanje i kultura u regijama“. Odlukom Skupštine Međimurske županije, a utemeljeno na prijateljskim odnosima Hrvatske i Poljske, tijekom svibnja će se u Međimurju potpisati Sporazum o suradnji Međimurske županije sa poljskim Kuwajsko-Pomorskiem vojvodstvom.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1520" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content