Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano predstavljena velika duhovna enciklopedija Međimurja

Datum objave: 9. travnja 2018.

U katoličkom domu u Čakovcu održano je predstavljanje knjige prof.emeritusa Stjepana HranjecaMeđimurska narodna, katolička i običajna baština“. Riječ je o knjizi u kojoj su opisani običaji koji su vezani uz čovjekov život, utkani u tradiciju i povijest kako ih doživljava međimurski čovjek. Autor knjige odlučio se na ovaj projekt s ciljem oživljavanja međimurske narodne baštine kako bi se u današnjem trenutku afirmirala i aktualizirala veza sa zavičajem i našom tradicijskom kulturom.
Jedan od recenzenta knjige mr.sc. Ivan Zvonar naglasio je kako je vrijednost ove knjige u tome da shvatimo značenje i važnost prezentiranja, proučavanja i očuvanja prebogate kulturne i narodne baštine Međimurja. „Brojne su definicije običaja,  a ipak je najjednostavnija i najkonkretnija ona koja tvrdi da su to tradicijom usvojene nepisane norme kojih se narod drži i po kojima živi“,
Monsinjor Juraj Kolarić u svojoj je recenziji posebno istaknuo kako je ovo nakon dugo vremena istinska velika duhovna enciklopedija Međimurja.
Knjigu je recenzirao akademik Dragutin Feletar, a izdao ju je Franjevački samostan iz Čakovca. Gvardijan Željko Železnjak izrazio je zadovoljstvo što su svećenici sudjelovali u izradi knjige u kojoj osim najvećih kršćanskih blagdana možemo pronaći običaje poput krštenja, prve pričesti, vjenčanja, te običaje vezane uz svece zaštitnike.
Program je vodio Božidar Vadlja, a neke običaje prikazali su djeca dječjeg vrtića „Cvrčak“ iz Novog Sela Rok dok su u glazbenom dijelu programa nastupili mješoviti crkveni zbor župe Sv.Nikole Biskupa te gitaristički dvojac Zlatko Krištofić i Benjamin Berisha.
Među brojnim uzvanicima na svečanosti promociji knjige bili su varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak te međimurski župan Matija Posavec koji je odlučio kako će ovo vrijedno djelo biti u svakoj knjižnici međimurskih osnovnih škola. 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1517" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content