Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prigodno obilježena 73. obljetnica oslobođenja Međimurja

Datum objave: 6. travnja 2018.

Međimurje se 06. travnja prisjeća trenutka kada su prije 73 godine jedinice antifašističke koalicije oslobodile Čakovec, te taj datum obilježavamo kao Dan oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije. Tim povodom izaslanstva Međimurske županije, grada Čakovca, općine Donji Kraljevec, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, Udruge Josip Broz Tito i Policijska uprava Međimurska položile su vijence i zapalili svijeće  podno spomen ploče na Palači Starog grada, ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, ispred Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju u Mihovljanu te na spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju.
Tom prigodom, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije Zvonimir Golub kazao je kako je  u travnju 1941. Mađarska fašistička vojska ušla u Međimurje i uvela vojnu i civilnu vlast. Međimurci su se aktivno uključili u borbu protiv nacifašističkih okupatora, odlazivši na Kalnik, ali i na područje drugih dijelova Hrvatske. Antifašistički borci i Antifašisti Međimurja ove godine obilježavaju 75. obljetnicu formiranja Međimurske čete.  „Povijesne činjenice se ne mogu mijenjati niti izbrisati, omalovažavanjem Antifašizma jer nikada ne smijemo zaboraviti da je Nacifašizam bio najveće zlo koje je snašlo čovječanstvo u 20. stoljeću“.
Saborski zastupnik i gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je kako danas obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u Međimurskoj povijesti, dan kada su Mađarska i Njemačka vojska pobjegli iz Čakovca. „Sva relativiziranja i negiranja međimurskog otpora fašizmu i nacizmu padaju u vodu pred činjenicom da bez Antifašističke borbe ne bi bilo hrvatskog Međimurja, to se ne smije i ne može zaboraviti. Sjećanje na njihovu borbu te zahvalnost na nemjerljivom doprinosu današnjem Međimurju živi i danas, a živjet će i u budućnosti“.
Pozdravljajući sve nazočne, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat naglasio je kako mu je drago da se svake godine okupljamo na Spomen groblju u Svetom Jurju u Trnju odajući na taj način počast onima koji su dali svoje živote u Antifašističkoj borbi. „Naša je zadaća čuvati sjećanje i zahvalu na slavne dane Antifašističke pobjede ovdje u Sv. Jurju u Trnju“.
Kultura rada, mentalitet, marljivosti i briga za opće dobro način su kako danas živi međimurski čovjek!
 
Župan Međimurske županije Matija Posavec u svom je govoru naglasio kako je 20. stoljeće u povijesti našeg naroda bilo vrlo turbulentno.  „Naša povijest je povijest traume, suza, krvi i nesreće ali i povijest sreće i uspjeha. Jer ljudi su ginuli, dali svoje živote da bi oslobodili dijelove Hrvatske koji su danas Hrvatska a prije nisu bili. Biti proganjan od režima komplicirano je i pogubno za svakog čovjeka, za svaku obitelj. No, unatoč svemu, Hrvatska je dočekala svoju slobodu i samostalnost te što je nama najbitnije,  s Međimurjem kao njenim sastavnim i neraskidivim dijelom. U Međimurju je, baš kao i danas, u povijesti, živjelo više od devedeset posto hrvatskog stanovništva. Ali Međimurje, međimurke i međimurci, uvijek su znali gdje, kome i zašto pripadaju. Upravo nam povijest pokazuje da možete biti svjetska vojna sila, svjetski politički moćnik, predlagati saveze i ulazak u bilo kakve asocijacije ali međimurski čovjek je taj koji je u konačnici odlučivao, odlučuje i odlučivat će kako, gdje i na koji način će živjeti. I danas se to pokazuje na svim područjima djelovanja, najbolje znamo odlučiti o našim vlastitim interesima, a kultura rada, mentalitet, marljivosti i briga za opće dobro način su kako danas živi međimurski čovjek. I to moraju svi znati, prepoznati i cijeniti“,  ističe Posavec.
 
Svečanosti su nazočili predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenici gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved i Zoran Vidović, predsjednik Udruge SAVA Mladen Jašarević, pročelnik Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije Goran Gotal, načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek te brojni mještani i građani.
 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1512" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content