Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju prigodno obilježen Svjetski dan autizma

Datum objave: 31. ožujka 2018.

Dan prije najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, u centru Čakovca prigodno je obilježen Svjetski dan autizma koji je glavna skupština UN-a odabrala za obilježavanje 2. travnja čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Ovogodišnjom porukom „Ne želimo više raditi posao države“ mnogobrojni članovi i volonteri udruge „Pogled“ iz Nedelišća educirala je građane o autizmu kao kompleksnom razvojnom poremećaju čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, te se opiru svakoj promjeni navika. 
Iz udruge „Pogled“ poručuju kako se mnogi problemi ne rješavaju sustavno. Ni dijagnostika, ni rana intervencija za djecu do sedam godina, nema potrebnih terapija, roditelji moraju sve sami napraviti i izboriti se za terapije. Također je tu i problematika s adolescentima do 21 godine.
Na promotivnom štandu udruge aktivisti i članovi udruge prodavali su prigodne ukrasne i uporabne predmete a sav prihod utrošit će se za aktivnosti udruge i potrebite terapije članova udruge koji imaju djecu s autizmom. Unatoč potpori lokalne zajednice traže se od države cjelovita rješenja za osobe s autizmom u Hrvatskoj i dostupnost usluga u svim sredinama u zemlji te cjeloživotnu skrb odraslih jer život ne staje s 21. godinom kada naša djeca postaju odrasle osobe s autizmom – ističe predsjednik udruge Dalibor Kuhta.
Udruga Pogled Nedelišće bavi se pomaganjem djeci i mladima s autizmom kojih na području Međimurske i Varaždinske županije ima preko stotinu. Udruga pomaže daje potporu roditeljima tako da se organiziraju zajednički odlasci na plivanje i druga druženja s ciljem socijalizacije članova, terapijsko jahanje i dr. Pomaže se i kod odlazaka na terapije, davanja savjeta uz ostvarivanje socijalnih prava – rekla je Mirna Jambrović.
Podršku radu udruge Pogled i prigodnom obilježavanju Svjetskog dana autizma dali su župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i pročelnica Sonja Tošić Grlač.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1505" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content