Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Udruga „Mlada pera“ okupila više od 260 literarnih kreativaca

Datum objave: 26. ožujka 2018.

Nedavno osnovana udruga „Mlada peraza promicanje dječjeg literarnog stvaralaštva krenula je ambiciozno u promicanje dječjeg, mladenačkog, učeničkog i studentskog literarnog stvaralaštva te je raspisala javni natječaj za sve osnovnoškolce u RH i polaznike hrvatske nastave u inozemstvu. Tema natječaja je široka paleta različitosti a njihovi radovi objavljeni su u knjizi „Različitost je najzanimljivija boja života“.
Life class terme Sveti Martin ove su nedjelje bile domaćinom svečanosti podjela priznanja najboljima ali i susret prijavljenih učenika te čitanje nekih od nagrađenih radova. Prijavu na natječaj poslalo je preko 260 učenika iz čak 16 hrvatskih županija te Bosne i Hercegovine.
Brončano pero otišlo je u ruke Kristijana Blagusa za esej „Rođendanska torta“, srebrno pero Maju Tomanu za esej „Svijet bez različitosti“ dok je zlatno pero primila Larisa Čoh za esej „Pjesnik u srcu“.
Mnogo prijava stiglo je iz međimurskih osnovnih škola čije su učenici i učenici čitali svoje radove dok su u glazbenom djelu programa nastupili učenici umjetičke škole „Miroslav Magdalenić“ Adrijana Klobučarić i Damjan Bočkaj.
Predsjednik udruge Gorkić Taradi spomenuo je kako su djeca maksimalno iskoristila natječaj te se dotaknula različitosti po vjeri, rasi, fizičkim karakteristikama, sjetila se Down sindroma, autizma, albinizma, djece rastavljenih roditelja, oboljele od raka, ali i opisala razliku između vilice i žlice, višnje i trešnje, napisala pravu studiju o razlici između crne i bijele čokolade, objasnila zašto nam trebaju upravo 4 godišnja doba i zašto žabe vole tortu od muha… Nakon uspješnog natječaja, Udruga već priprema nove projekte pa tako početkom travnja kreće projekt „Nikad ne bi pogodio“ čime se želi potaknuti mlade na pisanje o vlastitom zavičaju, tijekom ljeta za srednjoškolce je predviđen „Ljetni dnevnik“ gdje će se ocjenjivati način pisanja dnevnika a za jesen projekt „Vitezovi proljetne livade“ u kojem će autori napisati uvodni tekst a učenici osnovnih škola nadopunjavati svojom kreativnošću.
Svečanosti podjela priznanja, uz učenike, roditelje i mentore, nazočio je međimurski župan Matija Posavec koji je dao snažnu podršku ovom projektu i ideji na koji je došla udruga „Mlada pera“ a koja ide u smjeru poticanja kreativnosti i izvrsnosti mladih ljudi. To su projekti za budućnost i stoga će ih Županija i financijski pomagati.    
Objavljeni radovi kao i sve obavijesti nalaze se i na portalu „Top generacija“
[ngg_images source="galleries" container_ids="1501" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content