Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Županija i bolnica „Prijatelj djece“: Odjel pedijatrije proslavio svoj 60. rođendan

Datum objave: 24. ožujka 2018.

Nakon jučerašnje donacije Međimurske županije tradicijskih drvenih igračaka Odjelu, danas se nastavila proslava 60. obljetnice rada Odjela pedijatrije Županijske bolnice Čakovec prigodnom svečanošću u zgradi Scheier. Pedijatrija je u Čakovcu osnovana 1958. godine, a osnivanje se veže uz dolazak dr. Đorđa Pala koji je napravio temelje organizirane zdravstvene zaštite djece u Međimurju, rekao je u pregledu rada voditelj Odjela Dejan Balažin dr.med. i dodao kako je još 1955. u bolnici otvoren Dječji odjel s 28 kreveta. „1959. godine u suradnji s UNICEF-om krenulo je s radom Savjetovalište za žene i djecu, ali i tadašnji dispanzer koji je s radom prestao u 90.-tima. 1973. godine imali smo 68 kreveta, te preselili na 4. kat naše bolnice gdje smo i dan danas“, objasnio je u povijesnom presjeku voditelj i naglasio kako je požrtvovnost svih zaposlenih koji danonoćno brinu o zdravlju međimurskih mališana izuzetno velika te zahvalio svim djelatnicima.
Kako je naglasio, pedijatrija danas ima 6 specijalista pedijatrije, od čega 4 četiri subspecijalista, 3 specijalizanta, 1 magistra sestrinstva, 5 prvostupnica sestrinstva, 21 srednjih medicinskih sestara, te po jednu bolničarku, kuharicu i fizioterapeuta. Svoje posebno mjesto u proslavi zasluženo su dobile bivše voditeljice Odjela, Dušanka Sačer Starčević, dr.med.spec.pedijatar i prim.mr.sc. Marija Hegeduš Jungvirth, dr.med. kojima su pritom zahvalili na dugogodišnjem obavljanju ovog odgovornog posla.
Svečanost su svojim dolaskom uveličali predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb prof.dr.sc. Jurica Vuković, dr.med., prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb., prof.dr.sc. Milivoj Jovančević, ispred Hrvatskog pedijatrijskog društva, predsjednica Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara Kristina Kužnik, bacc.med.techn.dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, ravnatelj ŽB Čakovec Robert Grudić, dr.med. i mnogi uzvanici i gosti, dok ispred osnivača župan Međimurske županije Matija Posavec uz pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonju Tošić Grlač.
Pritom je župan iskoristio priliku da čestita ovom odjelu na kvaliteti i svim uspjesima u šest desetljeća rada, koji su iznjedrili respektabilan kadar koji je danas zaslužio podršku ispunjene dvorane. „Svima koji su tijekom 60 godina stvarali Odjel pedijatrije i bili dio stvaranja međimurskog zdravstvenog standarda od srca zahvaljujem i čestitam. Možemo se ponositi naši Odjelom, i drugima zahvaljujući svakom vašem naporu biti primjer dobre prakse. Nedavno smo donijeli odluku da se roditelji rasterete dijela troškova boravka djeteta u bolnici, dječji gastroskop na putu je da bude dio Odjela, a uskoro očekujemo i realizaciju investicije novog  rodilišta“, rekao je međimurski župan i naglasio kako će im Županija biti podrška i partner u jednom od važnijih skorih planova, rekonstrukciji Odjela.
Ravnatelj bolnice čestitao im je 60. rođendan, naglasivši važnost zbrinjavanja najosjetljivije populacije u Međimurju, a čiji su rezultati i uspjesi vidljivi i u hrvatskim okvirima, dok je Gordana Prebeg, predsjednica međimurske podružnice Udruge „Veliko srce malom srcu“ iskoristila priliku kako bi donirala odjelu prijeko potrebne uređaje i aparate te na taj način uz Dr. Dražena Belinu, predsjednika Udruge „Veliko srce malom srcu“ zahvalila na 60 godina uspješnog rada s malim pacijentima. Kako je naglasio voditelj Odjela, donirana oprema itekako ima višestruko značenje u postizanju što boljih rezultata kod pacijenata te zahvalio svima koji svojim humanitarnim radom nastoje stvoriti što bolje uvjete za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.
Spomenimo kako su svečanost upotpunile vokalne izvedbe Marije Jambrošić, Muške vokalne skupine Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec, Samante Grahovec i Martine Roža uz klavirsku pratnju Marca Marijana Kuppera, te Grete Mikec uz klavirsku pratnju Marija Jageca, prof.
Uz samu obljetnicu, u zgradi Scheier organizirana je dobrotvorna izložba autorice Kristine Tot Kaša iz Palovca. Prema riječima autorice odlučila je da ista u ovoj prigodi bude prodajnog karaktera, te će ujedno dio prikupljenih sredstava usmjeriti upravo prema Odjelu pedijatrije povodom ove vrijedne obljetnice.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content