Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom šest desetljeća Odjela pedijatrije najmlađima poklonjene tradicionalne hrvatske igračke,

Datum objave: 23. ožujka 2018.

U okviru akcija koje niz godina zajednički provode zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj uz dugogodišnjeg partnera Međimursku županiju, po prvi je puta Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec, a povodom 60. Obljetnice rada Odjela održana akcija darivanja drvenih tradicijskih igračaka. Tom prigodom, voditelju Odjela pedijatrije Dejanu Balažinu dr.med., župan Međimurske županije Matija Posavec i autorica projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ Mirjana Drobina uz prisustvo direktora Radija Kaj Drage Gradečaka, uručili su tradicijske jedinstvene drvene igračke. Svoju podršku spomenutom i plemenitom projektu dali su ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić dr.med., pročelnik Upravnog odjela za poslove župana Goran Gotal i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač.
Donacija Međimurske županije da djeci uz igru brže prođe vrijeme u bolnici
Upravo je Odjel pedijatrije u Županijskoj bolnici Čakovec, 94. po redu diljem Hrvatske u koje stiže spomenuti projekt, do sada su igračke pronalazile put do djece u vrtićima, a sada su po prvi puta na Odjelu pedijatrije koja slavi šest desetljeća rada, zahvaljujući Međimurskoj županiji. „Mnogo je pozitivnih poruka u ovoj akciji, a sretan sam što kontinuiranim radom doprinosimo da svaki boravak u ovoj ustanovi bude barem malo bolji, a svi smo mi ovdje da se brinemo o našim najmlađima. Sretan sam što u periodu od dva tjedna dolazi dječji gastroskop, nedavno smo donijeli Odluku o rasterećenju iznosa za roditelje koji borave na Odjelu s djecom, a ovo je još jedan simbolički poklon na radost naših malenih, da im uz igru ljepše i bolje prođe vrijeme u bolnici“, rekao je međimurski župan te najavio buduće aktivnosti vezane uz Odjel pedijatrije. Igračkama koje su poklonjene, igrali su se nekad naši roditelji, bake i djedovi, a danas su darovane novim mlađim naraštajima. Same igračke prepoznate su u svijetu, a ujedno su i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.
S obzirom da su igračke poseban segment koji je blizak djeci, osmišljen je ovaj projekt kako bismo našim najmlađima izmamili osmijeh na lice. Zahvaljujući Radiju Kaj, međimurskom županu i ostalim partnerima na projektu, danas smo ovdje u Međimurju već četvrti puta i sretna sam što smo ovdje povodom ove velike obljetnice“, istakla je Drobina. Važnost ovih igračaka je da se one očuvaju, a bitno je spomenuti da su tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici. Zahvalu povodom dobivene donacije istaknuo je i Balažin. „Svakodnevnim radom pokušavamo djeci olakšati boravak u bolnici, a ove igračke zasigurno će im uljepšati svakodnevicu te Vam hvala od srca što brinete o našim korisnicima.“ Spomenimo  kako ovaj projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Janaf i Narodne novine, a slični susreti s djecom održani su širom Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke do Dubrovnika. Zahvaljujući projektu, djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1499" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content