Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

24 mladih Međimuraca dobivat će 600 kuna mjesečno za školovanje za deficitarna zanimanja

Datum objave: 15. ožujka 2018.

Važnost sinergije obrazovanja i gospodarstva Međimurska županija odavno je prepoznala i nizom ulaganja, projekata i investicija istu i ostvarila. Najbolji primjer su promjene upisnih kvota, ali i dodjele stipendija učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Upravo je prigodna svečanost potpisivanja ugovora sa stipendistima upriličena danas u prostorima Obrtničke komore Međimurske županije, koja je s ovakvim projektom krenula još 2003. godine. U dosadašnjih 14 godina provođenja projekta „Obrazovanje u obrtništvu” tako je u Međimurskoj županiji stipendirano oko 400 učenika, a izravno na njihove račune uplaćeno više od 2,5 milijuna kuna.
Sve se to radi s ciljem kako bi mladi u Međimurju imali perspektivu, odabrali zanimanja kojih nedostaje na tržištu, a koja osim što su lako zapošljiva, osiguravaju i sigurna primanja koja su u rangu, ali i iznad državnog prosjeka, naglasio je pritom prisutan zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, uz pročelnika za obrazovanje, kulturu i šport Branka Sušeca te pročelnika Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića. Rečeno je to na svečanosti kada su dodijeljene stipendije 24 mladih koji će punih 10 mjeseci dobivati 600 kuna stipendije.
Za njih je tako do kraja školske godine osigurano 144 tisuća kuna“, objasnio je Boris Lukovnjak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije i pozvao one općine koje nisu dio projekta da se pridruže i tako osiguraju nova sredstava za obrazovanje svojih mladih. Naime u projektu s komorom i Županijom sudjeluju tri međimurska grada Grad Čakovec, te Grad Prelog i Grad Mursko Središće čiji su gradonačelnici Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak pozdravili svoje stipendiste, zatim Općina Nedelišće čiji je načelnik Darko Dania također bio dio svečanosti, i Općina Orehovica. Svi oni prepoznali su potrebu za ulaganje u obrazovanje mladih sa svog područja.
Naime deficitarna zanimanja su ona u kojima se u ovome trenutku može najlakše pronaći radno mjesto, a prilikom upisivanja tih zanimanja učenici se ne pripremaju za Zavod za zapošljavanje nego za siguran posao koji ih čeka često još tijekom školovanja. Ujedno se u Međimurju u suradnji s poduzećima dogovaraju dodatna stipendiranja učenika, te ih se prati kroz školovanje, posebice u metaloprerađivačkoj industriji. Ove godine ukupno je u sustavu novih 24 stipendista u 9 različitih zanimanja – autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, bravar, keramičar, kuhar, obućar, soboslikar-ličilac, stolar i strojobravar, iz četiri škole, Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec.
Ovogodišnji stipendisti su Sara Baksa, Gabriela Gunc, Magdalena Gunc, Filip Makšadi, Lucija Škvorc, Viktorija Gavez, Božidar Farkaš, Ivan Fileš, Danijel Lesinger, Leo Martinjaš, Benjamin Medvar, Matija Mesarić, Kristijan Šardi, Dino Škiljo, Nikolina Babić, Barbara Jurak, Ivan Kukovec, Antonio Novak, Christina Novak, Karlo Pintarić, Matej Trstenjak, Vilim Andrlon, Josip Čutura i Franjo Pongrac. 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1483" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content