Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kajkavci se u Lisinskom predstavili i 2018.

Datum objave: 12. ožujka 2018.

Kajkavci u Lisinskom 2018. godine, velika manifestacija zajedništva, ispunjena brojnim gospodarskim, turističkim i kulturološkim sadržajima, pet kajkavskih županija, grada Zagreba i Radija Kaj, uspješno je provedena, svečanim koncertom u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Nakon prigodnih riječi gradonačelnika Zagreba Milan Bandića i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, Koprivničko-križevačke Darka Korena i Varaždinske županije Radimira Čačića, te zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, skupu se pritom obratila i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman uz domaćina direktora Radija Kaj Drage Gradečaka.
Na tamošnjem su svečanom koncertu nastupili brojni kajkavski izvođači, a posjetitelji su, uz pjesmu i ples KUD-ova, glazbenih sastava i solista, mogli kušati jela i pića, te vidjeti pripadnike povijesnih postrojbi hrvatske vojske iz svih sjevernih krajeva Hrvatske. Uz  proizvode i usluge u kontinentalnom turizmu, na sajmu su predstavljeni poljoprivredni proizvodi, gospodarstva i obrti, te tradicijski proizvodi.
Najmlađi su se mogli igrati s tradicijskim drvenim igračkama, dok su odrasli mogli uživati u sirevima, zelju, bučinom ulju i kvalitetnom vinu, pjenušcu, degustirati štrukle, kolače, te meso z tiblice.  Izloženi su radovi čipke i djela naivne umjetnosti. Prikazan je tradicijski način gaženja varaždinskog zelja i pripreme domaćeg putra, a posjetitelji su upoznali  uzorne seoske žene i vinske kraljice Zagrebačke županije, ali i vidjeti modnu reviju Kotke.
Prezentacija Međimurske županije išla je u dva smjera. S obzirom da je Međimurje, odlukom Europske komisije, Europska destinacija izvrsnosti s područja enogastronomije, predstavljen je tradicionalni proizvod meso’z tiblice koje je nedavno zaštićeno oznakom europskog porijekla, bučino ulje, sir Turoš i međimurska gibanica, koji su samo neki od specijaliteta najsjevernije županije u Hrvatskoj, a u kojima su uživali brojni posjetitelji. Ujedno, predstavljene su craft pive koje se proizvode u Međimurju, brojni međimurski vinari koji su dobitnici Decanterovih medalja, sokovi od jabuke i cider Buzdovan. Bitno je spomenuti da je u drugom dijelu predstavljena međimurska kulturna baština. Međimurska županija je u procesu kandidature međimurske popevke kako bi ona bila uvrštena na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
Međimurske poljoprivredne te kulturne i tradicijske proizvode i usluge predstavili su: KUU Zasadbreg, Zrinska garda Čakovec, Buzdovan j.d.o.o., Levy parfumes, Muzej Međimurja Čakovec, OPG Đuran, OPG Kirić, KIŠ-meso i prerada mesa, OPG Hažić, Pivovara Lepi dečki, Poljoposavec d.o.o., OPG Just, Uljara Tkalec, Udruga proizvođača krumpira Belica, Vina Cmrečnjak, Vina Jakopić, Vina Štampar, Sirana Krnjak i Srednja škola Prelog.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1481" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content