Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zamjenik župana na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji u Serdahelu na temu prekogranične suradnje

Datum objave: 9. ožujka 2018.

Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje, koji zauzimaju važno mjesto kao jedan od instrumenata i ciljeva Kohezijske politike Europske unije. Programi u okviru suradnje u novoj financijskoj perspektivi objedinjeni pod brendom „INTERREG“ doprinose jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije Europske unije baveći se problemima koji nadilaze granice između različitih zemalja ili regija.
Ciljevi su između ostalog stvaranje zajedničkog identiteta, integriranog fizičkog prostora, uravnoteženog razvoja i poboljšanje politika te bolje funkcioniranje upravljačkih struktura. Kako bi postigli ove ciljeve, programi prekogranične suradnje prepoznaju zajedničke probleme u pograničnim regijama, te određuju mjere za suočavanje s njima.
Stoga je u Serdahelu održana dvodnevna međunarodna konferencija na kojoj su prisustvovali predstavnica mađarskog ministarstva Patricia Abaffy, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, načelnik mađarske Općine Serdahel Ištvan Tišler, uz prisustvo načelnika Općine Goričan Mario Moharić. Glavna tema konferencije bila je EGTC-a „Regija Mura“ u okviru kojeg se provodi projekt naziva „Two rivers one goal“ vrijedan 842.285,50 eura ili 6,4 milijuna kuna i uključuje sve donjomeđimurske i mađarske općine uz rijeku Muru i Dravu, uključujući i Općinu Legrad, gdje će se za potrebe razvoja vodenog turizma s raftingom na rijeci Muri i Dravi izgraditi pontonska pristaništa s uređenjem okoliša.
„Međimurska županija je na prošloj sjednici Skupštine donijela odluku o pristupanju EGTC-u Mura regija. To nam puno znači jer je i Međimurska županija ovih dana uvrštena u Top 10 malih regija Europe za strategiju privlačenja stranih investicija, te nosi titulu najpoduzetnije hrvatske županije. Velik dio zasluge za to postignuće odnosi se i na ovaj EGTC projekt jer su tome doprinijele općine koje su članice ovakvog vida teritorijalne suradnje“, istaknuo je zamjenik Grivec.
EGTS Mura regija je jedini hrvatski institucionalni projektni mehanizam ovakvog tipa, a koji se svrstao među najbolje od tridesetak mađarskih EGTS–ova i jedini funkcionirajući u Hrvatskoj, s naznakom da ima prioritetnu zadaću razvijati lokalnu suradnju između krajeva dviju država.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1474" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content