Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zajedničkim snagama kreće rješavanje problema napuštenih životinja diljem Međimurja

Datum objave: 8. ožujka 2018.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 1. sjednica Koordinacijske radne skupine za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Međimurske županije. Uz članove Koordinacijske radne skupine na čelu sa županom Matijom Posavcem, koji je ujedno i  predsjednik  radne skupine, samoj sjednici prisustvovali su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH Željko Kraljičak, slijedom toga načelnik Sektora inspekcijskog nadzora Gordan Jerbić, viši veterinarski inspektor Mislav Kučenjak, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Branka Buković Šošić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti u Međimurskoj županiji Darko Radanović, predsjednik Udruge „Prijatelji životinja“ Luka Oman te predstavnici jedinica lokalne samouprave iz Međimurske i Varaždinske županije. 
Međimurska županija među prvima je osnovala koordinacijsku radnu skupinu, temeljem svakodnevnih problema s kojima se susreću stanovnici diljem Međimurja. Tema održane sjednice bila je kontrola brojnosti napuštenih životinja, posebice u romskim naseljima, kao i ostala pitanja koja se odnose na primjenu Zakona o zaštiti životinja. „Napušteni psi u Međimurju, a pogotovo u romskim naseljima su veliki problem s kojim smo se konačno odlučili uhvatiti u koštac zbog novog Zakona o zaštiti životinja koji je u svojoj primjeni. Tema današnjeg razgovora jest organizacija koja će se odvijati u općinama i gradovima, a financirat će se i od strane Ministarstva poljoprivrede. Siguran sam da će se kroz planirani rok, vidjeti i rezultati. Problem nije mali, ali svi zajedno ćemo ga puno uspješnije, kvalitetnije i efikasnije riješiti, nego što je to bilo sada“, osvrnuo se na samu problematiku Posavec. Kako i na koji način će samo Ministarstvo poljoprivrede pomoći u rješavanju izazova, pojasnio je Kraljičak.
Ministarstvo poljoprivrede već nekoliko mjeseci s jedinicama lokalne samouprave te udrugama s područja Međimurske županije u svakodnevnoj je komunikaciji kako bismo došli do najkvalitetnijeg modela koji bi mogao početi rješavati problem stanovnika u romskim naseljima i diljem Međimurja. Želimo kroz naredbu koju će donijeti jedinica, vrlo jasno i kvalitetno, a sukladno zakonskim propisima financirati rješavanje ili početi rješavati ovaj problem koji imamo, to je kroz sterilizaciju i kastraciju pasa u romskim naseljima kako bi spriječili daljnji rast samih populacija“. 
U 12 romskih naselja Međimurske županije nalazi se oko 2600 pasa koje treba cijepiti, označiti, kastrirati (sterilizirati) i zbrinuti. U rješavanju problema i velikog broja napuštenih pasa bitna je kontinuirana komunikacija svih dionika. Predstavnici jedinica lokalne samouprave na današnjem sastanku imali su niz konkretnih pitanja kako bi se na što bolji način pripremili za provedbu aktivnosti vezanih uz pse na području Međimurja. U narednom periodu, Ministarstvo poljoprivrede odredit će osobu koja će koordinirati projektom, dok će u 14 dana koordinacijska radna skupina za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Međimurske županije  definirati detaljne procedure kako  bi se sa samom realizacijom projekta započelo već početkom travnja.  
[ngg_images source="galleries" container_ids="1473" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content