Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uspješna Međimurska energetska agencija MENEA proslavila 10 godina rada

Datum objave: 6. ožujka 2018.

Međimurska energetska agencija obilježila je 10. obljetnicu svog osnutka. Naime 6. ožujka 2008. godine tadašnji saziv Skupštine Međimurske županije donio je odluku o osnivanju energetske agencije na temelju inicijative i ideje Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e i Međimurske županije. Već se tada ukazala potreba, ali i prepoznala važnost osnivanja institucije koja će na regionalnoj razini pokrivati područje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, promicanja zamisli održivog razvoja u skladu sa stvarnim potrebama te podizanja svijesti i brige o zaštiti okoliša i prirode sa kojima smo neprekidno povezani i o kojima uvelike ovisimo.
Ista je danas, nakon 10 godina postala centralno mjesto održivog razvoja i primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitost, rekao je prilikom čestitke agenciji u vlasništvu Županije međimurski župan Matija Posavec i pohvalio stručni tim ljudi od 7 djelatnika – Alen, Maja, Danijela, Leonarda, Iva, Dejan i Nikola.
MENEA je danas centralno mjesto za održivi razvoj i energetsku učinkovitost u Međimurju
U Republici Hrvatskoj trenutno djeluje 5 regionalnih energetskih agencija osnovanih 2008. i 2009. godine, pri čemu su Međimurska energetska agencija i Regionalna energetska agencija SZ Hrvatske zaživjele u okviru istog EU programa, Inteligentna energija za Europu iz 2008. te su to ujedno prve i najstarije energetske agencije u Hrvatskoj. Rezultate desetogodišnjeg rada, najznačajnije aktivnosti, provedene projekte i projekte koji su tek u provedbi, prezentirao je prilikom održane svečanosti u Tehnološko – inovacijskom centru Međimurje TICM-u direktor agencije Alen Višnjić, vidno ponosan na ostvarene ciljeve, uz novi pogled na budućnost. „Osnovani smo s ciljem pružanja potpore i javnom i privatnom sektoru, s ciljem jačanja regionalne mreže dionika u području energetike, s ciljem širenja primjera dobih praksi te pronalaženja dostupnih izvora financiranja. I sam osnutak agencije dio je provedbe projekta financiranog kroz EU fondove. Proteklih 10 godina djelovali smo kao regionalna kontakt točka u svrhu informiranja zainteresirane javnosti, kao tehnička potpora u koordinaciji pripreme i provođenja projekata te kao institucija koja otkriva i predstavlja nove tehnologije, znanja, izvore financiranja te ih postepeno uvodi u cjelokupni razvojni proces naše županije“, objasnio je Višnjić i dodao kako se provodi niz projekata uz onaj dugogodišnji sustavnog gospodarenja energijom koji provode za sve javne zgrade Međimurske županije.
Početkom 2019. očekujemo raspisivanje novog javnog poziva gdje će se građani moći ponovo javiti i obnoviti svoje kuće“, dodao je i spomenuo kako su uz sve projekt izradili mnoge strateške i planske dokumente, odradili energetske preglede javne rasvjete, kao i projekt uvođenja širokopojasne infrastrukture. Spomenimo kako je MENEA član Saveza Alpe-Jadran kao tematska koordinacijska točka za energiju i okoliš, a 1. lipnja 2017. godine primljeni su u članstvo Europske federacije agencija i regija za zaštitu i okoliš FEDARENE-a. Sudjeluju i u provedbi projekta Napredne geotermalne energane s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae iz Draškovca, gdje su pripremali prijavu na program NER 300 u sklopu kojeg je projekt dobio nagradu za inovativnost u iznosu od gotovo 15 milijuna eura.
Međimurje je ovih dana top tema u Hrvatskoj, djelom zahvaljujući radu ove agencije!
 „MENEA svojim radom nastavlja trend investicija Međimurske županije u energetskoj obnovi. Ponosan sam na stručne službe koje odrađuju besprijekoran posao, to su male ekipe no pravi timovi koji stvaraju novu vrijednost uz velike projekte“, naglasio je međimurski župan i dodao kako je MENEA kao energetska agencija Međimurske županije odmah u startu išla s velikim postotkom svog udjela financiranja, što je još jedna dodana vrijednost.
Dakle našla je svoje mjesto i svoj prostor na tržištu i to je dobro jer su uhvatili nišu potencijala koje imamo u energetici. Županija ih koristi za projekte energetske učinkovitosti škola, dvorana, Učeničkog doma, Doma umirovljenika, a prijavit ćemo i obnovu Županijske bolnice Čakovec, dakle sve one javne zgrade koje možemo obnoviti pritom koristeći sredstva europskih fondova. Jednako tako pomažemo općinama, gradovima, osobito Gradu Čakovcu u adaptaciji višestambenih zgrada i sasvim sigurno ćemo tako nastaviti i nakon skorog novog natječaja za obnovu privatnih kuća i javnih zgrada“, rekao je Posavec i dodao kako je Međimurje ovih dana jedna od top tema u Hrvatskoj, a to je jednim djelom zahvaljujući i radu MENEA-e.  
Trenutno provode prekogranični projekt sa susjednom Mađarskom vezan uz energetsku obnovu višestambenih zgrada, a imaju u provedbi i dva transnacionalna projekta, najveća projekta Agencije, Dynamic Light i RURES. Uz to su upravo oni tehnički koordinatori i voditelji projekata energetske obnove javnih zgrada Međimurske županije koji su prijavljeni na dva javna poziva u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u kojima će se obnoviti ukupno 13 objekata, vrijednosti gotovo 53 milijuna kuna. Naravno da tu ne staju i već imaju u pripremi  prijavu dodatnih zgrada kako bi se u Međimurju pokrenulo što više investicija.
Spomenimo kako su svečanosti prisustvovali još zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, potpredsjednici Skupštine Franjo Makovec i Dragutin Glavina, te mnogi drugi uzvanici i gosti koji su pratili ovo obilježavanje u jednom ugodnom i ležernom tonu, uz nastupe basbaritona Henrika Šimunkovića i Darka Golubića na klaviru, te uz slavljeničku tortu za prvih uspješnih 10 godina.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1470" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content