Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Poznata imena najboljih međimurskih mladih tehničara koji putuju na državno natjecanje u Istru

Datum objave: 4. ožujka 2018.

U organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i Županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture po treći puta u čakovečkoj Graditeljskoj školi, te osmi puta zaredom u Tehničkoj školi Čakovec organizirali Županijsko natjecanje mladih tehničara. Ovo je natjecanje redom najboljih međimurskih osnovnoškolaca održano u okviru 60. Državnog natjecanja mladih tehničara, a prilikom svečanosti otvaranja okupilo se u holu dvorane Graditeljske škole oko 180 učenica i učenika sa svojim mentorima. Pritom je u ime domaćina ravnatelj Graditeljske škole Zvonko Ladić svima poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u školi te dodao da su i ove godine ponosni domaćini jednom važnom natjecanju koje generira zanimanja budućnosti.
Željko Medved, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije i predsjednik povjerenstva za provedbu natjecanja iskoristio je priliku da zahvali svim školama na kvalitetnom radu s mladim tehničarima i naglasio je kako se upravo najbolji koji su svake godine na županijskom i državnom natjecanju upisuju u škole domaćine, koje za školovanje, baš kao i za natjecanje pružaju vrhunske uvjete. Pritom je čestitao svojim nasljednicima u organizaciji, uspješnim ovogodišnjim voditeljima županijskog natjecanja, Renati Martinec, predsjednici Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i Branku Vujnoviću, novom voditelju Županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture Međimurske županije.
Posavec: „61. natjecanje mladih tehničara u novim radionicama u koje se ulaže 6,5 milijuna kuna“
Za plasman na državno natjecanje učenici viših razreda natjecali su se u ukupno 12 područja, a u tri dijela, uz pisanu provjeru znanja, izradu tehničke tvorevine i obrane rada iz područja strojarske konstrukcije, obrade materijala, robotike i robotskog spašavanja žrtve. Spomenimo da je do nivoa županije priređena je izložba fotografija te smotra radova s prikazom ispaljivanja modela raketa mladih članova Modelarske sekcije Aerokluba „Međimurje“ koju je baš kao i natjecanje pohvalio i svojim dolaskom pozdravio župan Međimurske županije Matija Posavec.
Ovakvo natjecanje poslužilo je kao dobra podloga za upis u srednje škole i daljnji razvoj strukovnog obrazovanja u Međimurskoj županiji. Svim vježbama i učenju koje istome prethodi, imamo priliku izvući kreativnost kod školaraca u segmentima koji su itekako zanimljivi za daljnji razvoj našeg kraja, ali i jačanje onog segmenta obrazovanja koje je potrebno tržištu rada i koje donosi daljnji potencijal. S ovako uspješnim mladima imamo sve pretpostavke za stvaranje centara izvrsnosti, pa mi je tim više drago što će ih 61. natjecanje u 2019. dočekati u novim radionicama koje ćemo s 6,5 milijuna kuna potpuno adaptirati projektom energetske učinkovitosti“, rekao je prilikom svečanosti otvaranja župan, uz prisustvo i pročelnika UO za obrazovanje, kulturu i šport Branka Sušeca.
Državno natjecanje mlade tehničare očekuje već u travnju
Svi učenici koji su u svom području osvojili prvo mjesto na županijskom natjecanju, direktno su izborili državnu smotru, po dva odvojena programa,  H–programu koji obuhvaća redovni školski program po HNOS-u i P–programu kao vid izvannastavne aktivnosti. Prema H-programu, učenici 5. razreda natjecali su se u području Maketarstvo i modelarstvo. Prvi je Josip Đeri, OŠ „Petra Zrinskog“ iz Šenkovca, s mentoricom Mihaelom Novak, drugo mjesto podijelile su Judita Herc iz OŠ Sveta Marija, s mentoricom Renatom Martinec i Marta Vinko iz OŠ Sveti Martin na Muri, uz mentoricu Dubravku Žignić Resman. Treći je bio Marko Tomašić učenik OŠ Kuršanec, s mentoricom Renatom Martinec.  
Među 6. razredima u Graditeljstvu pobijedio je Rok Škoda iz OŠ Draškovec - mentorica Katica Mikulaj Ovčarić, druga je Jana Furdi iz OŠ Podturen, s mentoricom Ružicom Murk, dok je treća Josipa Jalšovec iz OŠ Goričan, uz mentora Franju Jambrovića. Sedmi razredi natjecali su se u dva područja. U području Obrada materijala pobijedio je Lukas Kraljić iz OŠ Selnica, drugi je Roko Posel iz OŠ Sveti Martin na Muri, a obojici je  mentorica Dubravka Žignić Resman. Treći je Hugo Mađarić iz III. OŠ Čakovec, s mentorom Zvonkom LjubićemU Strojarskim konstrukcijama najbolji je Vito Križaić iz III. OŠ Čakovec, uz mentora Zvonka Ljubića, drugi je Ivan Belović iz II. OŠ Čakovec je drugi, s mentorom Gordanom Bartolićem, a treći Lovro Latin, iz OŠ „Ivana Gorana Kovačića“ Sveti Juraj na Bregu, uz mentoricu Renatu Martinec.
Među osmim razredima u dva područja redom najbolji iz Elektrotehnike su Vilim Srnec iz OŠ Nedelišće, s mentoricom Smiljanom Colar, odmah do njega je Urban Pokrivač, učenik OŠ Mursko Središće, uz mentora Sanjina Tomšića, dok je treća Luna Miličević iz OŠ „Ivana Gorana Kovačića“ Sveti Juraj na Bregu, koju vodi mentorica Renata Martinec. Iz Elektronike najbolji je Lovro Žganec iz OŠ Mursko Središće, s mentorom Sanjinom Tomšićem, drugi je Dorian Strbad iz OŠ „Jože Horvata“  Kotoriba, uz mentoricu Jelenu Tuksar, a treći Noa Petek iz I. OŠ Čakovec, kojeg vodi mentor Branko Vujnović.
Najbolji međimurski robotičari su Ema Hatlak iz OŠ Prelog, s mentorom Milanom Zvonarom, drugi je Vito Jambrošić, učenik I. OŠ Čakovec, uz mentora Branka Vujnovića, dok je treće mjesto osvojio Luka Medvar iz OŠ Prelog. Natjecanje u P – programu nije složeno generacijski, već se u svakom području zajedno natječu svi učenici viših razreda, pa je tako u području Fotografija najbolja bila Elena Zeman iz OŠ „Ivana Gorana Kovačića“ Sveti Juraj na Bregu, koju vode mentorice Vera Moharić i Renata Martinec, druga je Tea Horvat iz OŠ Draškovec, mentorica Katica Mikulaj Ovčarić, a treći David Muršić iz OŠ „Dr. Ivana Novaka“ Macinec uz mentoricu Nevenku Reif
U najzahtjevnijem i najskupljem području natjecanja, Robotskom spašavanju žrtve najbolji su redom bili Hrvoje Vurušić, Luka Lukačević i Luka Tkalčec, svi učenici II. OŠ Čakovec, uz svog mentora Gordana Bartolića. U Automatici je pobijedio Marko Borković iz I. OŠ Čakovec, s mentorom Josipom Šipekom, a slijede ga Andrija Borović iz OŠ Hodošan, uz mentora Kristijana Ovčarića te Marin Jurinec iz I. OŠ Čakovec. U Modelarstvu – izradi tehničke tvorevine s uporabnom vrijednošću najbolja je bila Barbara Vinković iz OŠ „Ivana Gorana Kovačića“ Sveti Juraj na Bregu, s mentoricom Renatom Martinec, slijede je Jan Haček iz OŠ Sveti Martin na Muri i Luka Bodulica iz OŠ Selnica kojima je mentorica Dubravka Žignić Resman.
U novom području natjecanja Radiokomunikacijama, pobjednici su učenici OŠ „Jože Horvata“ iz Kotoribe - Nika Buljan, Emanuel Hederić i Vinko Fundak s mentorom Dadom Gresom i vanjskim mentorom Vladimirom Vinkom iz Radiokluba „Međimurje“. Osamnaest učenika je izložilo plakate s po četiri fotografije na zadanu temu „Zimske sjene“, a stručno povjerenstvo je najuspješnijima proglasilo radove Emili Novak, Marine Dolenec i Marina Vlašića, redom učenik iz OŠ Prelog kojima je mentor Silvio Benč.  
Svi oni Međimursku županiju predstavljat će na predstojećem državnom natjecanju koje će se održati od 9. do 12. travnja u Istri.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1468" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content