Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mješoviti odbor za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima održao 2. sjednicu u Lendavi

Datum objave: 3. ožujka 2018.

Nakon što je u Goričanu održano obilježavanje dva desetljeća uspješnog rada Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima i izabrano novo vodstvo, članovi Odbora okupili su se u Lendavi, u tamošnjoj velikoj dvorani Općine.  Sjednicu je otvorio predsjednik Josip Grivec, ujedno zamjenik župana Međimurske županije koji je podnio izvješće o aktivnostima tijekom 2017. godine te iznio planove do kraja 2018.
U 2017. održane su dvije sjednice, od kojih jedna svečana sjednica povodom proslave jubileja. Na posljednjoj smo odabrali novo vodstvo, ali i kako su održali lokalni izbori ujedno imenovali nove članove Odbora. Kao Odbor financijski smo poduprli tri aktivnosti, aktivnosti uređenja budućeg Hrvatskog kulturno – turističkog centra u Lendavi, Festival gibanice i kulture u Serdahelu i Festival „Vino i tambure“ u Sumartonu. Pomurski Hrvati predstavili su se u travnju u Čakovcu u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije s prigodnim programom, ali s naglaskom na ponos, tradiciju i kulturu“, rekao je predsjednik i naglasio kako je u Proračunu Međimurske županije u ovoj godini za rad Pomurskih Hrvata osigurano 50 tisuća kuna, te kako ih očekuje još jedna bogata godina u suradnji  pograničnih prostora u područjima obrazovanja, edukacije, zapošljavanja, poduzetništva, kulture, zaštite okoliša, turizma, ruralnog razvoja, te će na iste biti stavljeni naglasci u daljnjem radu.
Kandidatura Općine Lendava za Europsku prijestolnicu kulture 2025.
Suradnja dviju susjednih i prijateljskih krajeva započela je bilateralnim sporazumom 1994. godine, a nastavila se osnivanjem Odbora 15. rujna 1997. godine, na što je posebno ponosan domaćin 2. sjednice župan Općine Lendava Antun Balažek. Pritom je iskoristio priliku da naglasi kako je Lendava jedan je od gradova koji će priložiti kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine. Predstavio je projekt i naglasio da lendavska kandidatura želi pokazati da Europa nisu samo veliki gradovi ili prestižna kultura, već da su njena srž mikro regije u kojima ljudi i narodi stoljećima žive jedni s drugima.
Lendava svoju priču gradi na širem prostoru koji osim slovenskog Prekomurja uključuje i pogranične hrvatske, mađarske i austrijske regije“, dodao je. Lendavsku kandidaturu podržala je i Međimurska županija, kao i Gradovi Čakovec, Mursko Središće te Općina Sveti Martin na Muri. Spomenimo kako odbor danas čine predstavnici nekoliko pograničnih mađarskih mjesta iz županije Zala koje se nalaze uz granicu s Međimurskom županijom, a naseljena su pomurskim Hrvatima, kao i gradonačelnici te načelnici pograničnih međimurskih općina. Od 2007. godine u rad odbora uključilo se i Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave, koje je nakon sjednice sve prisutne odvelo u posjet budućem Hrvatskom kulturnom centru Zrinski u Lendavi. Naime kako je objasnio Đanino Kutnjak, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Pomurje radi se na projektu uređenja hrvatskog centra. „Uređenje je prošle godine podržao i Odbor financijskim sredstvima od 10 tisuća kuna, dok je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske putem javnog poziva za prijavu projekata Hrvata izvan Hrvatske odobrio financijska sredstva od 35 tisuća kuna“, naglasio je i pritom zahvalio svima na suradnji u radu ovog, jednog od najaktivnijih kulturno umjetničkih društva Međimuraca u inozemstvu koje kroz svoje tamburaške i folklorne sekcije i njihove nastupe diljem Slovenije i inozemstva aktivno promovira međimursku kulturu i običaje godine.
Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine pohvalio je rad Odbora, a posebno suradnju Središnjeg državnog ureda s glavnim akterima i kreatorima prekogranične suradnje. Predstavio je pritom projekte nacionalnih manjina koje Središnji državni ured financira kroz vlastita sredstva kao i trenutno otvorene i natječaje u najavi na koji pomurski Hrvati mogu prijaviti vlastite projekte.
Stjepan Tišler načelnik mađarske općine Serdahel pohvalio pak je suradnju s općinom Lendava na prekograničnim projektima iz programa INTERREG SLO-HU i predstavio rad Europske grupacije za teritorijalnu suradnju „Regija Mura“ koju čine pogranične donjomeđimurske općine i susjedne mađarske općine s druge strane rijeke Mure. Spomenimo kako je Skupština Međimurske županije ja na zadnjoj sjednici prihvatila odluku o uključivanju Međimurske županije u EGTC Regija Mura.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1465" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content