Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Poduzetno Međimurje! Financial Times uvrstio Međimursku županiju u top 10 regija za investicije u Europi

Datum objave: 1. ožujka 2018.

Međimurje, kraj u kojem djeluje snažno i razvijeno domaće gospodarstvo, već desetljećima uspijeva privući i kvalitetne strane ulagače, a njegovu pozitivnu atmosferu prati moto: „Međimurje – where World's finest meet Croatian finest“, potvrdio je prestižni FDI magazine uvrstivši Međimursku županiju u TOP 10 malih regija Europe za strategiju privlačenja stranih investicija. Ovo priznanje Financial Times-a s kojim se tek rijetke regije mogu pohvaliti, a koji nosi višestruku dobit i vidljivost diljem svijeta, Međimurje ističu kao atraktivnu poslovnu destinaciju koja u Hrvatsku donosi europske vrijednosti i načine poslovanja, nudi obrazovanje i motivirane ljudske potencijale te inovativnost, poslovnost i odgovornost.
Međimurski župan: „Investitori su dobrodošli, ali ako prihvate naš uvjet prosjeka plaće!“
Spomenimo kako je Međimurskoj županiji ovo druga nagrada Financial Times-a, nakon što je za 2010./2011. prema strategiji promicanja izravnih stranih ulaganja rangirana kao 3. u kategoriji malih europskih regija, a valja spomenuti kako je i nositelj nagrade za poduzetništvo„Stvaratelji za stoljeća“ dobivene 2016. godine među 174 kandidata i 8 zemalja. „Novo isticanje i nova nagrada samo su dokaz da su rezultat isključivo sustavnog kvalitetnog rada te kako nikako nismo prepoznati isključivo kroz nagrade, već na sjeveru zemlje dolazi i do promjene svijesti. Tako je nedavno „odbijanje“ investitora za ulaganjem u Prelogu koji nisu prihvatili uvjet prosjeka plaće, između ostalog i zasluga ulaganja Županije u sve gospodarske procese. I u Gradu Prelogu i u Međimurskoj županiji, javili su nam se potencijalni investitori koji su željeli ulagati, međutim to su bile gospodarske branše na koje mi nismo htjeli pristati, upravo zato jer danas Međimurje nema problema sa stopom nezaposlenosti, ona je 6,8%, nema problema s gospodarskim brojkama, one su pozitivne, nema problema s izvozom ili uvozom, nema problema s konkurentnošću radne snage, ali ono s čime još uvijek imamo probleme, koji su ključni u rješavanju, to je gotovo 18% niži prosjek plače od prosjeka RH koji želimo promijeniti i mijenjamo ga. Želimo zaštititi dostojanstvo čovjeka i radnika i upravo na temelju svih gospodarskih brojki i pokazatelja, ne moramo se više baviti privlačenjem novih investitora u tolikoj mjeri koliko se moramo baviti da to budu kvalitetni investitori s dodanom vrijednošću koji će davati i puno veću plaću nego što je daju danas“, jasan je bio Međimurski župan Matija Posavec.
Nagrade poticaj više da se zaštiti dostojanstvo međimurskog čovjeka i radnika!
Pritom je Posavec dodao kako osnovni uvjet za svakog investitora mora biti zaštita dostojanstva međimurskog čovjeka i radnika. „Vrijeme je da se svi zajedno borimo za veći prosjek plaća. Negativni kontekst Međimuraca s niskim plaćama mora se i mijenja se iz dana u dan, jer to po svojoj radnoj kulturi, vrijednosti, težnji za napretkom te boljitkom i zaslužujemo. Međimurje je regija u kojoj više ne primamo bilo kakvog investitora, već biramo i odabrat ćemo koga želimo i pritom mi definirati uvjete“, objasnio je Posavec kao čelni čovjek Županije koja je upravo sustavnim radom u mogućnosti definirati uvjete, potkrijepljene rezultatima.
Tako prema podacima Instituta za javnu upravu Županija privlači najviše sredstava iz EU po glavi stanovnika, ima najmanji koeficijent klijentelizma dakle najmanji omjer broja ljudi koji rade u lokalnim i državnim tvrtkama te tijelima u odnosu na one zaposlene u realnom sektoru, a ujedno i najmanje izdvaja za materijalne troškove za plaće i hladni pogon. Što se tiče indeksa razvijenosti Međimurje je iz posljednje skupine i nerazvijenih danas među iznadprosječnima, Institut za financije Međimurju je istaknuo kao kraj u kojem se najviše ulaže u stipendije i obrazovanje, dobivena je najviša ocjena za transparentnost među Županijama, a uz to sve bilježi i duplo veći izvozu od uvoza, najrazvijenija je Županija kontinentalne Hrvatske nakon Grada Zagreba, jedina u kojoj je SAD među prva tri ulagača i tako dalje.
Međimurska županija još jednom opravdala naziv i imidž najpoduzetnije županije u Hrvatskoj!
Prednosti Međimurja su visoko razvijena komunalna i prometna infrastruktura, zemljopisni položaj, produktivnost radne snage, efikasnost javne uprave i sve ono što jednom gospodarstveniku treba da u najskorijem vremenu dođe od interesa do realizacije svoje investicije. Na tome se radi niz godina i rezultati su vidljivi, posebice u segmentima da svi strani investitori, ali i domaći koji su došli, nisu otišli, nego dapače, otvaraju novi pogone. Međimurje danas ima poduzetnike koji svu dobit ulažu u nove proizvodne pogone, zapošljavaju nove ljude i dobivaju poslove koji su u pravilu u najvećoj mjeri orijentirani na europsko tržište. Cijela pozitivna atmosfera koja je stvorena, uređenost županije, razvijena komunalna infrastruktura, ulaganje u programe, u obrazovanje, transparentna javna uprava, efikasnost izdavanja građevinskih dozvola, korištenje EU fondova, kvalitetna regionalna razvojna agencija, sve navedeno, vodi prema stvaranju pozitivnog imidža županije, s visokom kvalitetom življenja i okruženja koje je i na ovaj način prepoznato kao atraktivna lokacija za  investitore.
„Priznanje FDI magazina pokazuje da sustavni i strateški pristup uz dobru koordinaciju daje rezultate tijekom godina. S takvom, proaktivnom promocijom mogućnosti ulaganja stranih ali i domaćih ulagača krenuli smo već 2006. Programom certificiranja regija za ulaganja, gdje smo već tada ozbiljnim pristupom bili najbolji od svih županija prilikom ocjenjivanja standarda koji su se postavljali u sklopu tog programa“, objasnila je pritom direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandra Polanec Marinović i objasnila kako Međimurje od 2013. ima Marketinšku strategiju za privlačenje izravnih stranih ulaganja kojom su definirana tri primarna sektora: metaloprerađivački, proizvodnja tekstila i obuće te informacijsko-komunikacijske tehnologije. Temeljem te strategije intenzivirala se i promocija međimurskog gospodarstva u cjelini, a tada se krenuli i sa sloganom – „Jer uspjeh nije slučajnost“ koji Međimurje itekako dobro opisuje.
„Ovo je još jedno priznanje da u Međimurju dobro radimo i da je to prepoznato na europskoj poslovnoj karti. fDi Magazin prikupio je podatke pomoću specijaliziranih alata za izravna strana ulaganja (fDi Benchmark, fDi Market i dr.) za ukupno 489 lokacija, dok je u kategoriji za FDI strategiju, poseban FDI žiri ocjenjivao je ukupno 146 lokacija“, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1463" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content