Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

01. ožujak - Dan civilne zaštite u Međimurskoj županiji obilježen svečanom sjednicom

Datum objave: 1. ožujka 2018.

Povodom 1. ožujka Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se od 1992. godine odlukom Vlade RH obilježava diljem zemlje, Stožer civilne zaštite Međimurske županije održao je svečanu sjednicu. Uz domaćinstvo načelnika Županijskog stožera, ujedno zamjenika župana Međimurske županije Josipa Grivca te Ladislava Sökea, pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec, u Međimurju su tom prigodom boravili i gosti iz Direkcije za zaštitu od katastrofa Republike Mađarske Ištvan Doboš i Atila Prepok te Klavdija Lebar-Gerebic iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije.
Službe civilne zaštite u Međimurju spremne odgovoriti na sve izazove
Poseban ponos prilikom obilježavanja 1. ožujka na cijeli Stožer i sve pripadnike civilne zaštite iskazao je župan Međimurske županije Matija Posavec i pritom naglasio kako je sustav civilne zaštite u Međimurju dobro organiziran te da se službe svojom spremnošću i stručnošću znaju suočavati sa svim izazovima. „U godinu dana imali smo dvije elementarne nepogode, a svaka situacija nas uči da se nikada ne opuštamo, da dežurne službe uvijek moraju detektirati i sanirati svaku moguću kritičnu situaciju, a često određenim odlukama i prevenirati moguće posljedice“, rekao je pritom Posavec i čestitao svim pripadnicima civilne zaštite njihov dan. Pritom je ujedno uz načelnika Stožera čestitao Feridu Kašmu zasluženu mirovinu i uručio mu prigodan poklon, uz predsjednika Skupštine Mladena Novaka i zamjenicu župana Sandru Herman, kao zahvalu za sve što je dugi niz godina radio za Međimurje preko rada u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, tj. u civilnoj zaštiti. Isti im je na tome zahvalio emotivnim govorom i najavom kako će i dalje biti dio civilne zaštite i spreman pomoći u svakoj budućoj akciji. Međimurska županija osnovala je Stožer civilne zaštite Međimurske županije, kao savjetodavno tijelo župana u slučaju nastanka velike nesreće ili katastrofe. Njegovi su članovi predstavnici pravnih osoba koje su dužne temeljem svoje redovne djelatnosti aktivirati se u slučaju nastanka kriznih situacija, što je potvrdio i načelnik Stožera. „Svi znamo da priroda i čovjek svojim djelovanjem, ponekad i nepažnjom mogu prouzročiti velike nezgode pa i katastrofe i svakako da je naš cilj prije svega sprječavanje štete na materijalnim dobrima, ali isto tako što je još važnije, smanjivati opasnosti i pritom brinuti o zdravlju čovjeka. I mogu reći da što se tiče Međimurja, možemo reći da imamo sreću što unatrag godinu dana nije bilo potrebno za nekom većom intervencijom, ali naša civilna zaštita je itekako spremna odgovoriti na sve izazove koje u današnje vrijeme donosi ili može donijeti priroda“, naglasio je Grivec, dok se Söke osvrnuo na poduzete mjere zaštite i spašavanja osoba i materijalnih dobara tijekom 2017.  Pritom je spomenuo članove Stožera koji su ti koji naš sustav čine sigurnijim, naglasio kako je u Međimurju održan još jedan Sajam sigurnosti i prevencije, ali i o važnosti edukacije djece za sigurno postupanje i razvitak sigurnosne kulture. „Edukaciju smo proveli u 18 osnovnih škola i 11 područnih škola, a ukupno je educirano 1525 učenika. Na natječaj DUZS za likovne, literarne i video/foto radove na  temu katastrofe i snage sustava pristiglo je prijava iz 21 osnovne i 5 područnih škola, 18 vrtića i jedne srednje škole s ukupno 513 radova. Na državnoj razini drugo mjesto u kategoriji literarnih radova učenika s posebnim obrazovnim potrebama osvojila je Stela Lovrec iz OŠ Gornji Mihaljevec, dok je u kategoriji foto radova učenika srednjih škola, treći bio Marko Kiš iz Graditeljske škole Čakovec“, objasnio je pročelnik.
Uspješna međunarodna suradnja za sigurnije pogranično područje triju država
Gosti iz Slovenije i Mađarske pritom su potvrdili kako je suradnja svih sudionika sustava civilne zaštite na području Međimurske županije iznimno dobra te se unaprjeđivala međusobnom razmjenom iskustava, znanja, podataka i vještina u cilju podizanja razine sigurnosti stanovništva u pograničnom prostoru, ali i na nivou svake od triju država. Župan je pritom iskoristio priliku da zahvali pripadnicima HGSS-a koji su svečanu sjednicu zamijenili pružanjem pomoći stanovnicima Gorskog kotara kao i svima onima koji svojim angažmanom brane Međimurje od svih nedaća – Stožeru, Hrvatskim vodama, svim žurnim službama, vatrogascima, JVP-u, PU međimurskoj, Zavodu za hitnu medicinu, Centru 112 i Gradskom društvu Crvenog križa.
Spomenimo kako su svečanost svojim nastupom uveličali učenici i učenice OŠ „Tomaša Goričanca“ Mala Subotica, inače stalni sudionici natječaja Državne uprave za zaštitu i spašavanje za izbor najboljih likovnih, literarnih i foto radova, čiji su radovi često i ocijenjeni najboljima. Također, škola aktivno surađuje s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec i učenici sudjeluju na natjecanjima iz prve pomoći, gdje također bilježe značajnije rezultate.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1462" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content