Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U naselju Parag 22 žene odazvale se akciji mobilne mamografije

Datum objave: 27. veljače 2018.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2020., kao glavni organizator, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo – Odjelom za zaštitu zdravlja ranjivih skupina Službe za javno zdravstvo u naselju Parag provelo je javno - zdravstvenu akciju u zajednici za pripadnice romske nacionalne manjine. Zdravstveni status Romkinja lošiji je zbog siromaštva, neadekvatne prehrane i nemogućnosti pristupa zdravstvenim uslugama.
Ova preventivna akcija unutar romske zajednice, Romkinjama daje priliku obavljanja organiziranog probira na karcinom dojke u vozilu s uređajem za mobilnu mamografiju, a sve s ciljem smanjivanja nejednakosti i jaza između zdravstvenog statusa Roma i ostalog stanovništva. „Ovo je samo jedna od akcija koja je namijenjena romskoj zajednici. U romskim naseljima želimo provesti i neke druge akcije poput osiguravanja automatskog defibrilatora u naseljima koja imaju velik broj stanovnika. Željela bih zahvaliti Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije i pročelnici dr.sc. Sonji Tošić – Grlač, načelniku Općine Nedelišće Darku Daniji i predstavniku romske zajednice Matjašu Oršušu koji su sudjelovali u organizaciji ove aktivnosti“, rekla je pritom savjetnica ministra zdravstva Tihomira Ivanda, dr. med. dent.
Nova mobilna mamografija najavljena u srijedu 18. travnja u Pribislavcu
Uz mamografiju, za 22 korisnice koje su se odazvale akciji, organizirano je i besplatno mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi kao i besplatno savjetovanje o tjelesnoj masi i prehrani. „Ove se aktivnosti provode u sklopu projekta Živjeti zdravo, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda te su usmjerene na poboljšanje zdravlja cijele populacije, jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života. Kroz današnju aktivnost, romskoj zajednici dane su informacije i podijeljeni su edukativni materijali o važnosti pravilne prehrane kako za unapređenje zdravlja tako i za prevenciju, kontrolu i liječenje kroničnih bolesti i stanja“, napomenula je Renata Kutnjak –Kiš iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, ujedno i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Međimursku županiju te koordinatorica Nacionalnog programa Živjeti zdravo za Međimursku županiju.
Na akciji su sudjelovali još i uz sve spomenute Vesna Štefančić, dr.med. i Jelena Šeler, dipl.iur., viša inspektorica za pravne poslove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te Petra Smoljo, dr. med. i nutricionistica Mirjana Matulić iz Savjetovališta za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost Službe za promicanje zdravlja. Ovakvom je akcijom potvrđeno da više aktera u sektoru zdravstva kontinuirano uspješno surađuje na unapređenju zdravlja Roma, s obzirom na potrebe koje proizlaze iz specifičnog socioekonomskog položaja uvjetovanog njihovim statusom kada se radi o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti, budući da se suočavaju s različitim izazovima povezanima sa socijalnom isključenošću i siromaštvom, a što značajno utječe na nejednakost i jaz između Roma i ostalog stanovništva u području zdravstvene zaštite.
Ni vremenski uvjeti, a niti tehnički  problemi nisu  bili prepreka u uspješnost ove javno zdravstvene akcije, a već je u planu i nova, provedba mobilne mamografije za žene romkinje u Pribislavcu,  u srijedu 18. travnja.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1457" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content