Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 4. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj se povećala potpora studentima i usvojila Deklaracija o zaštiti međimurskih pasmina

Datum objave: 23. veljače 2018.

Skupština Međimurske županije odradila je svoju 4. radnu sjednicu u ovom sazivu, uz bogati dnevni red s 20 točaka. Među ostalima Statut i Poslovnik Međimurske županije usklađeni su s Izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, usvojena Odluka o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka u Skupštini Međimurske županije u 2018., prihvaćen Popis prioriteta za raspored dodijeljenih sredstava između zdravstvenih ustanova u vlasništvu Međimurske županije za 2018. godinu, usvojene Odluke o kriterijima i mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova kojima je Međimurska županija osnivač, te Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove u 2018. Prihvaćena je ujedno Analiza stanja sustava civilne zaštite te donesen Plan razvoja sustava civilne zaštite za Međimursku županiju.
Aktualni sat o iseljavanju mladih, tematskim sjednicama i županu kao lideru budućnosti
Aktualni sat svojim je pitanjem otvorila vijećnica Borka Bunjac (Živi zid) koja je naglasila kako veliki broj građana Čakovca ima blokirane račune, te je Čakovec 6. na listi po visini duga blokiranih stanovnika u RH.  Zanimalo ju je zašto tvrtke pod županijskim nadzorom HEP, Međimurje plin, Čakom i Međimurske vode šalju ovrhe putem javnih bilježnika i na taj način dodatno nabijaju troškove i što Županija konkretno čini da se smanji broj blokada. Župan Međimurske županije Matija Posavec je pritom odgovorio kako nijedna od navedenih institucija nije županijska tvrtka te na njih utjecaj Županija nema, jer su u vlasništvu Grada Čakovca i općina, a ono što Županija može je ono što i radi, usmjeravati proračun prema građanima, što se u Međimurju radi više nego igdje. „Radimo niz projekata s ciljem rasterećenja građana diljem Međimurje troškova, a svjesni prosjeka plaće koji je 18% ispod državnog prosjeka. Stoga financiramo udžbenike za više od 10.000 djece, plaćamo prijevoz svakom učeniku u osnovnim i srednjim školama, financiramo svakog osobnog asistenta, dajemo jednokratne potpore studentima, provodimo niz mjera i programa kroz sustav jednokratnih pomoći, pomoći nezaposlenima i podrške klubovima te udrugama. Kada to zbrojite najveći dio iznosa odlazi direktno za programe usmjerene građanima kako bi sanirali trenutnu ekonomsku situaciju, više od toga nije u našoj ingerenciji“, rekao je župan i naglasio da ukoliko vijećnica ima još koji prijedlog, da je itekako zainteresiran za njegovo provođenje. Ujedno ju je zanimalo koje mjere poduzima Županija kako bi se suzbila siva ekonomija, na što je Posavec rekao kako je to stvar inspekcija koje su u nadležnosti države. „Ono što mogu je apelirati na inspekcijske službe da dozvole veći broj inspektora koji će kontrolirati sivu ekonomiju“, naglasio je.
Vijećnik Antun Marodi (HDZ) imao je dva upita. U prvom je istaknuo kako je stanje u Međimurju alarmantno vezano uz odlazak mladih, obrazovanih i cijelih obitelji te zatražio hitno sazivanje izvanredne tematske sjednice s temom Utjecaj trenutne gospodarske situacije u Međimurskoj županiji na demografsku sliku Međimurja, dok u drugom prozvao župana da je u devet godina koliko je dužnosnik u Županiji odgovoran što nam sela stare, prazne se i propadaju. Dodao je da je neprirodno da se potencira turizam te da HDZ u Međimurju ima viziju, ideju i zna kako podići plaće i zaustaviti iseljavanje. „Što se tiče poziva za sazivanje tematske sjednice, predsjednik Skupštine je taj koji je saziva, no s inicijativom se slažem. Vezano uz tvrdnje oko propadanja i iseljavanja Međimurja, uz niz negativnih brojki i konotacija, a za koje krivite mene, reći ću da sam zatražio službene podatke PU međimurske. U 2017. trajno je iseljeno 186 osoba uz privremeni odlazak 1251 osobe. U usporedbi s drugim županijama, ta je brojka 12 puta manja, većinom su to županije u kojima su HDZ-ovi župani pa me zanima je li se i oni ovako prozivaju na odgovornost, ali i ako imate viziju u HDZ-u Međimurja kako je moguće da je upravo tijekom vlade vaše stranke iseljen najveći broj građana. Kao gospodarstvenik sigurno znate kako je ingerencija regionalne samouprave u globalnim procesima potpuno drugačija nego je to državna politika i mi nećemo i ne možemo zaustaviti iseljavanje županijskim, gradskim ili općinskim politikama nego promjenom trendova u cijeloj zemlji. Da budemo uređena, transparentna zemlja s uređenim pravosuđem i institucijama, i u tom je segmentu Međimurje napravilo mnogo, to ne tvrdim ja, to potvrđuju svi oko nas, ali i službeni podaci Instituta za javnu upravu i njihov koeficijent klijentelizma, činjenica da smo u vrhu transparentnosti, u efikasnosti javne uprave i praćenju svih trendova i u gospodarstvu. Spominjete prosjek plaća u Međimurju kao najgori u zemlji. To nije točno, jer je čak šest županija ispod nas, čak i susjedna Varaždinska županija ima niži prosjek nego mi u Međimurju. Unatoč tome, to je problem koji sustavno rješavamo i koji nam je prioritet, no uvjeravam vas kako se trend rasta plaća pokreće, baš kao trend smanjenja nezaposlenih. U devet godina koje spominjete, s 8300 nezaposlenih došli smo na njih 2949, a s 37 tisuća zaposlenih na 42.500. Plaće u metaloprerađivačkoj industriji rastu, trenutni je prosjek oko 6000 kuna i konkurentnost radne snage raste, a detektirali smo probleme u obućarskoj, tekstilnoj i drvnoj industriji te će se upravo našom inicijativom stvoriti paket mjera preko Ministarstva financija i Ministarstva rada i mirovinskog sustava kao poticajna sredstava za svakog radnika zaposlenog u tim industrijama, koja ćemo usmjeriti na neto plaće“, odgovorio je župan.
Darko Horvat (HDZ) interesirao se za kriterije za odabir i imenovanje osoba u Upravna vijeća i Nadzorne odbore, vode li se pritom stručnim kompetencijama ili stranačkim kriterijem, za što je tražio pisani odgovor, dok ga je uz to zanimalo zapošljavanje na radnim mjestima pročelnika i u stručnim službama Međimurske županije. Župan je pritom naglasio kako se u vijeća i odobre imenuju ljudi koji služe kao produžena ruka izvršne vlasti i postavljeni su na temelju kriterija povjerenja, odgovornosti i svijesti da će taj posao raditi odgovorno, te se pritom nikada nije gledala politička stranka kao kriterij, što je vidljivo na primjeru dvaju ravnatelja zdravstvenih ustanova koji su iz oporbe u Županijskoj skupštini. „Što se tiče zapošljavanja, jasna je brojka ako je u protekle 4 godine iz Županije otišlo 16 ljudi, a došlo njih 9, te imamo daleko najmanji broj zaposlenih. Od onog trenutka kada sam preuzeo funkciju župana do danas imamo manji broj zaposlenih, to se vidi i po izdvajanjima za plaće za koje smo prije 4 godina izdvajali 10 milijuna, a danas 7,1 milijun kuna. Svi zaposleni dolaze na Županiju isključivo putem javnih natječaja, sve ostalo bilo bi protuzakonito“, objasnio je Posavec. Vijećnika Gorana Kozjaka (HDZ) zanimalo je da li dr. Dragutin Kopasić koji je zaposlenik privatne klinike u Grazu može obnašati dužnost predsjednika Upravnog vijeća Doma zdravlja, te odakle će se namaknuti sredstva za minus u predviđanjima u izgradnji nove zgrade Doma zdravlja. „Dr. Kopasić je državljanin Republike Hrvatske, ovdje živi, bivši je ravnatelj ŽB Čakovec, jedan vrsni liječnik i stručnjak koji ima niz kompetencija i tu nema spora, te sam zadovoljan radom kako ravnatelja tako i dr. Kopasića“, objasni je Posavec te naglasio kako Dom zdravlja kao institucija dobiva najviše decentraliziranih sredstava dosad, 6 milijuna kuna, ali i kako je ujedno inicijativom saborske zastupnice Bernarde Topolko potpisan novi sporazum s Ministarstvom zdravstva kojim su odobrena dodatna sredstva od 1,5 milijuna kuna da bi se potpomogao projekt, a kako je naglasio župan, takvih sporazuma biti će i u buduće.
Franjo Cimerman (HDS) pozvao se na podatak iz prošle sjednice da Županija troši 10% izvornog Proračuna na hladni pogon, dodao kako prema podacima za obračun plaće taj postotak iznosi 24,15% što nije sukladno Zakonu o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi koji propisuje da masa plaća ne smije prelaziti 20% izvornog proračuna, ali i kako susjedna Varaždinska županija ima niži postotak. Zanimalo ga je koji je podatak točan i je li Županija u suprotnosti sa zakonom. „Ne možete uspoređivati postotke po županijama kada nemate jednake parametre. Dakle da obje županije trošimo 20% izvornog proračuna, kod nas bi to značilo 9 milijuna kuna, a u Varaždinskoj županiji duplo više zbog jednako toliko većeg izvornog prihoda proračuna te se ne radi ništa u suprotnosti sa zakonom.“ Ujedno je u svom drugom upitu naglasio kako je međimurski župan u nedavnom izboru Večernjeg lista uvršten među 30 lidera za budućnost Hrvatske. Dodao je kako je u tekstu iznesen čitav niz pogrešnih podataka, među kojima da je župan bez odgode prihvatio rezanje troškova, da su se drastično smanjili dugovi Županije, da se potiču investicije s relativno visokom stopom zaposlenosti. Zanimalo ga je hoće li župan demantirati te podatke. „Što se tiče vašeg komentara oko teksta u Večernjem listu, za njega sam saznao kao i svi drugi kada sam pročitao novine. Zbog titule koju sam dobio mi je drago, ista sa sobom nosi veliku odgovornost, a na sadržaja teksta ne bi se htio puno osvrtati jer na isti nisam imao utjecaj. Što se tiče činjenica koje opovrgavate, dakle mi smo 2013. imali 9 upravnih odjela, ta je brojka smanjena na 5, a danas nema županije koja ima manje od 8 odjela. Danas smo na 6 odjela, novi je za zdravstvo i socijalnu skrb, jer je u naše vlasništvo vraćena ŽB Čakovec s 800 zaposlenika, provodimo projekte u zdravstvu vrijedne više od 100 milijuna kuna. To je stvar efikasne organizacije i ja sam ponosan kada trebamo više ljudi, za nove projekte i novu reorganizaciju, posebno kada su dobra i kvalitetna ulaganja i projekti“, dodao je Posavec i naglasio kako se već samim iščitavanjem proračuna vidi da se dugovi smanjuju, da se prošla godina završila sa 7 milijuna kuna u plusu, a to se dosad nikada nije dogodilo, te kako Županija nema nijedan kredit i nije zadužena.
Vijećnik Matija Žugec (HDZ) pitao je na koji će se način namiriti šteta poljoprivrednicima nakon odlaganja mulja u Orehovici. Župan je naglasio kako se Županija po toj temi napravila ono što je i mogla, te što je u njenoj ingerenciji. „Nakon što smo dobili informaciju da se mulj ilegalno odlaže na prostoru županije, krenuli smo u zaštitu naših poljoprivrednika koliko je u našoj mjeri, apelirali na institucije da ispitaju problematiku, napravili analizu i naravno zatražili veću inspekcijsku nadležnost po međimurskim poljima da se takve radnje ne ponove.“ Ujedno je vijećnika zanimalo kakvo je njegovo mišljenje o točci dnevnog reda vezano za pokroviteljstvo Skupštine Međimurske županije za obljetnicu osnivanja Međimurske partizanske čete, na što je Posavec odgovorio kako je to točka dnevnog reda sjednice, da odluku mora odraditi predstavničko tijelo i da neka ne očekuje sugestiju za svoj stav. Ivančica Somođi (HDZ) pitala je hoće li susjedna Varaždinska županija uzvratiti sufinanciranjem kojeg većeg sportskog natjecanja u Međimurju, s obzirom da je Međimurska županija sufinancirala odigravanje skupine Europskog rukometnog prvenstva te nije imala veće koristi od turizma na koji je stavljen naglasak. „Zabilježeno je 34% povećanja broja turista prema podacima e-visitora za siječanj ove godine naspram istog u 2017., redom su to gosti Danci, Makedonci, Česi i Mađari, koji su upravo pratili Europsko prvenstvo, tako da je to konkretna korist kao i 5-6 milijuna kuna potrošnje koju su zabilježili. Često morate nešto uložiti da u konačnici nešto i dobijete, a mi njegujemo dobru suradnju s našim susjedima. Baš kao i Varaždinska županija, i Grad Varaždin bit će pokrovitelj svjetskih prvenstva, kojih imamo čak sedam tijekom godine u Međimurju“, rekao je župan. Vijećnicu je ujedno zanimalo zašto su ukinute pojedine školske autobusne linije, tj. je li to korak do konačnog ukidanja nadstandarda na koji smo ponosni, na što je župan rekao da se više radi o tehničkim situacijama i pravilima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i da se organiziraju posebne linije koje bi se prilagodile nastavi. „Nikakav nadstandard nije i neće biti ukinut, međimurski obrazovni sustav imat će besplatan prijevoz u osnovnom i srednjem školstvu bez obzira na udaljenost učenika od kuće do škole i taj standard i sustav ćemo zadržati“, naglasio je župan.
Dražen Srpak (HDZ) naglasio je kako se događaju određene aktivnosti vezane uz ispuštanje otpadnih voda iz pročistača u rafineriji u Lendavi, u rijeku Muru. Župan je potvrdio da mu je to prva informacija od gospodina Srpaka kao gradonačelnika, no i kako ga je na isto još prije 2 tjedna upozorila novinarka Božena Malekoci- Oletić, nakon čega je sazvao hitan sastanak župana Lendave s ravnateljem JU Međimurska priroda Sinišom Golubom, poslao dopise i tražio žurno postupanje od Ministarstva vanjskih poslova RH i Veleposlanstva Slovenije u Zagrebu, ali i kako će u utorak tijekom sjednice Mješovitog odbora za suradnju s pomurskim Hrvatima razgovarati i o toj temi sa županom Lendave. „Na nama je da zajedno djelujemo u pritiscima prema državi, prema onima koji ne smiju dozvoliti da se radi išta nezakonito, ali i da trpi jedna ili druga strana granice“, rekao je Posavec. Drugo pitanje vezao je uz dogradnju OŠ Mursko Središće, te zahvalio županu na dogovoru da se taj projekt realizira. Posavec je objasnio kako je dogradnja škole jedan od projekata koji ima prioritet, da će Županija financirati idejni projekt te projektnu dokumentaciju i zajedno naći prostor u fondovima da se u što skorije vrijeme realizira. Hoće li dolazak savjetnika ministra unutarnjih poslova Vladimira Fabera na mjesto zamjenika PU međimurske u 6 mjeseci promijeniti stanje sigurnosti te koliko je Međimurska županija bila konzultirana s njegovim imenovanjem i konceptom unapređenja stanja sigurnosti, pitao je vijećnik Željko Pavlic (MDS). „Stanje sigurnosti jedan je od glavnih problema koje treba riješiti u Međimurju. O tome sam razgovarao s ministrom unutarnjih poslova koji je kao jedan od rijetkih odlučio konkretno i efikasno riješiti naš problem. Ovo je jedan od načina, da svog savjetnika postavi kao zamjenika načelnika PU međimurske upravo da svaki dan može biti ovdje, obilaziti teren, naše probleme i imati veću mogućnost u donošenju odluke u ime MUP-a na državnoj razini“, naglasio je župan i dodao kako je to vrlo stručno i kompetentno imenovanje, da ima punu potporu Međimurske županije koju je opravdao već i sudjelovanjem na prvoj sjednici Vijeća za prevenciju Međimurske županije gdje su doneseni zaključci i očekivanja od MUP-a s naglaskom na probleme nenamjenskog trošenja socijalnih naknada i krađe. Jedan od problema bio je i nedostatak policijskih službenika, spominje se dolazak 16 novih službenika u PU međimursku, te nedostatak opreme, što će se također u skoro vrijeme riješiti.
Snježanu Sabolek (Živi zid) zanimalo je postoji li mogućnost za sufinanciranje poljoprivrednih troškova izrade prijavne dokumentacije projektnih prijedloga, te postavila upit postoje li kakvi planovi i projekti koji bi zaustavili odlazak mladih. „Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA i naše stručne službe kompetentne su za pomoć u prijavi i pisanju projekata, pa se im svaki poljoprivrednik može javiti za pomoć. S tim ciljem smo u Prelogu i Murskom Središću, uz Čakovec gdje je smještena REDEA, otvorili prije dvije godine info centre u koje se poljoprivrednici mogu javiti, svi s planom, idejom i vizijom“, rekao je Posavec i dodao kako je iseljavanje posljedica krive državne politike, no i da ćemo u Međimurju raditi kao dosad na tome da ostanemo infrastrukturno, socijalno i na svaki drugi način atraktivna sredina. „To će se postići samo kada će se ljudi kod nas osjećati sigurno, visoku kvalitetu života i kada će imati dobar posao za pristojnu plaću“, objasnio je. Vijećnik Nenad Hranilović (HNS) objasnio je kako je od 1. siječnja na snazi nova Odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave prema kojoj je Međimurska županija u drugoj polovici iznad prosječno razvijenih, te ga je zanimalo što to znači za Međimurje. „Ovaj indeks ima svoje dobre i loše strane. Naime dosad smo bili u stupnju 50-75% prosjeka RH, danas smo iznad 100%, što znači da su u ove četiri godine svi kriteriji zadovoljeni, kao što su na primjer ulaganje u infrastrukturu, komunalnu i javnu, obrazovanost stanovništva, gospodarska kretanja, uloga javne uprave i drugo. To je dobra strana da smo vrednovani prema europskim kriterijima i duplo uspješniji i napredniji nego smo bili. Malo manje dobra strana je ta da će svi kandidirani projekti od sada morati imati veći postotak našeg sufinanciranja, kao i oni iz fondova ministarstava, više se ujedno na neke natječaje ne možemo ni javiti. To je jedan izazov i napravit ćemo sve da nađemo druga rješenja“, rekao je Posavec.
Bošku Ban Vlahek (SDP) zanimalo je koliko je ljudi zaposleno u Županiji, poduzećima u kojima je Županija osnivač ili većinski vlasnik, ustanovama i institucijama za vrijeme mandata aktualnog župana te je pisanim putem tražila detaljan popis po radnim mjestima i vrstama ugovora za novozaposlene djelatnike. Ujedno je tražila odgovor na nalaz Državnog ureda za reviziju iz srpnja 2017. kojim je utvrđeno da su sredstva dodjeljivana sportskim udrugama bez javnog poziva i bez utvrđenih kriterija, na što je župan naglasio kako u tom slučaju nije Županija dobila negativan nalaz državne revizije ili pak naglasila da isto Županija mora u daljnjem radu izmijeniti. „Naime svaki župan, gradonačelnik i načelnik ima u proračunu mogućnost samostalnog raspolaganja određenim sredstvima, u mom slučaju radi se o iznosima do 2000 kuna. Do te odluke dolazi kada se dogodi neka nenadana situacija koja se nije mogla planirati godinu dana ranije u novom proračunu, spomenut ću da se za isti ne treba raspisivati natječaj, dakako ako se ne premaši okvir iznosa koji je u ingerenciji čelnika jedinice lokalne ili regionalne samouprave“, odgovorio je međimurski župan. Vijećnica Dijana Novak (HNS) naglasila je kako često svjedočimo nasilju u romskim naseljima te upitala da li se i na koji način Županija uključuje u prevenciju nasilja. Župan je naglasio kako je ključno spriječiti nasilje, da je održana sjednica Vijeća za prevenciju koja je iznjedrila niz mjera u suradnji s institucijama poput Centra za socijalnu skrb, Policijsku upravu međimursku, te gradovima i općinama. „Svi su dobili zadatak da naprave konkretne mjere, provedu ih i da rezultat bude zadovoljno i sigurno stanovništvo“, dodao je. O trenutnoj situaciji u Piškornici i u vezi događanja oko isplate bonusa bivšem direktoru, svoj je upit postavio vijećnik Nino Vrhar (Živi zid) i ujedno pitao kakav je status tog projekta, ali i postavio pitanje ima li Županija interes biti dijelom projekta potencijalnog investitora koji je spreman uložiti u projekt energetike koji sa sobom nosi 500 novih radnih mjesta s minimalnom neto plaćom 7000 kuna. „Trenutno se obavljaju izvidne radnje MUP-a, Državnog odvjetništva i USKOK-a te puno detalja oko istrage nije javno, no ono što mogu reći je da ako detalji i izvidi pokažu svoju utemeljenost pokrenut će se istraga, nakon čega se podiže optužnica protiv bivšeg direktora. Nas nekoliko Županija oformili smo tim interne revizije koja je pregledala dokumentaciju neovisno o svima i odradili smo neki dan prezentaciju rezultata i ono što mogu reći da ćemo neovisno o svemu s kolegama županima dići privatnu građansku parnicu protiv bivšeg direktora, s ciljem da se novac koji si je isplatio vrati i time zaštitimo Piškornicu kao instituciju“, rekao je župan i na drugo pitanje odgovorio da je spreman za svaku inicijativu, prijedlog i prihvaćanje investitora. „Mi smo sada u poziciji da ne moramo prihvaćati svakog investitora, već onog koji će otvoriti kvalitetno radno mjesto uz pristojnu plaću i ako imate ili ste posrednik investitoru koji će našim radnicima nuditi 7 tisuća kuna prosječne plaće, imat ćete podršku cijelog sektora, svih stručnih službi Županije i sve benefite koje u svojim ovlastima možemo pružiti da investitora zadržimo kod nas“, naglasio je Posavec.
Matjaš Oršuš, predstavnik romske nacionalne manjine u Skupštini postavio je i na ovoj sjednici pitanje vezano uz rad Vijeća romske nacionalne manjine, zatražio kompletnu financijsku reviziju i sva druga izvješća te postavio pitanje da li možemo biti zadovoljni odgovorom i pokušajem zataškavanja očite financijske malverzacije predsjednika Vijeća. O krađama drva u šumama govorio je Ervin Vičević (NS Reformisti), pritom predložio osnivanje radne skupine koja će raditi na promjeni Odluke o mjerama zaštite šuma od protupravnih radnji, naglasio da Skupština mora inzistirati i uputiti Vladi RH prijedloge za izmjenu Zakon o šumama odnosno Pravilnika, da treba formirati lugarsku službu, osigura najmanje dvije deponije za oduzetu robu na području Međimurja i provedu sustavne edukacije šumoposjednika. Međimurski župan podržao je inicijativu i naglasio kako policija mora kontrolirati polja i zaštiti stanovništvo. „Pozivam da zajedno podržimo inicijativu PU međimurske da sve općine i gradovi prijavimo projekt nabavke kamera za video nadzor 24 sata, za lokacije koje procijenite da su ugrožene i time olakšate procesuiranje potencijalnih krađa“, dodao je Posavec. Vijećnik je ujedno vezano uz cestarine diljem zemlje pitao hoće li župan pokrenuti inicijativu za dovođenje građana RH u ravnopravan položaj kod korištenja autocesta i plaćanje cestarina. Naglasio je kako se slaže da nismo svi diljem zemlje u ravnopravnom položaju, predložio da se po uzoru na deklaracije i određene dopise koji su usmjereni prema državnim institucijama, isto inicira od strane predstavničkog tijela, ali i saborskih zastupnika.
Povećane potpore studentima na 600 kuna, usvojena Deklaracija o zaštiti međimurskih životinjskih pasmina
Usvojena je odluka o dodjeli jednokratne financijske potpore redovnim studentima za akademsku godinu 2017./2018. kojom će se isplatiti potpora svim međimurskim redovnim studentima, u ukupnoj vrijednosti od oko 1,4 milijuna kuna i do 2350 studenata. Ono što je novina je to da se taj iznos s 500 diže na 600 kuna potpore svakom studentu, što je župan Posavec objasnio djelom obrazovne politike u Međimurju, ali i naših mladih koji su dali prijedlog za povećanje, koje je na sjednici i usvojeno te im na tome i zahvalio. „Kako ovaj iznos premašuje ingerenciju župana, potrebna je suglasnost Županijske skupštine, no ova je točka samo potvrda osiguranih sredstava u proračunu za naše studente. Stavili smo je prvom prilikom na dnevni red kako bi mogli najkasnije do kraja ožujka raspisati natječaj i u prvoj polovici godine isplatiti iznos“, naglasio je Posavec. Pritom je dana suglasnost na Odluku Upravnog vijeća o kreditnom zaduženju Doma zdravlja Čakovec, kako bi se do kraja godine završila posljednja, 5. faza izgradnje. „Želja je da investiciju izgradnje nove zgrade Doma zdravlja završimo do kraja 2018., kako bi s početkom 2019. odradili kompletno preseljenje i započeli toliko željeni novi, moderniji sustav primarne zdravstvene zaštite u Međimurju. Za to je potrebno još oko 15 milijuna kuna, a s obzirom da želimo da se poštuju rokovi, odluka Upravnog vijeća Doma zdravlja je da se kreditno zaduži za 12 milijuna kuna kako bi se namirili izvođači. Dakako, uz to ćemo sukladno našim financijskim projekcijama iz Županijskog proračuna i iz prihoda Doma zdravlja, državnog proračuna i Ministarstva zdravlja prije svega, u što skorije vrijeme nastojati vratiti taj iznos“, objasnio je župan. Usvojene su Odluke o naknadama predsjedniku, potpredsjednicima, vijećnicima i članovima radnih tijela Skupštine Međimurske županije zbog usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. „U ovom tekstu odluke je onaj jedan dodatak koji je po jednom zakonu da vijećnik može dobiti neplaćeni dan kada se održava sjednica skupštine, znači čisto usklađenje sa zakonom“, naglasio je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.  
Ujedno je na sjednici prošao prijedlog vijećnika Marijana Varge Deklaracije o očuvanju i zaštiti međimurskih zavičajnih pasmina domaćih životinja, te naglašeno kako je od nemjerljive važnosti i pomoć jedinica lokalne i regionalne samouprave u očuvanju pasmina, budući da su mnoge od njih kritično ugrožene i čak im prijeti izumiranje. Ujedno je usvojen prijedlog zaključka o prihvaćanju dodatka II. Sporazuma o prijenosu osnivačkih prava nad Knjižnicom i čitaonicom Nikola Zrinski Čakovec. „Međimurska županija iz svog proračuna za razne aktivnosti, programe i institucije od značaja za Županiju i Grad Čakovec daje 5 milijuna kuna. Neka to bude primjer dobre prakse da na taj način Grad Čakovec koji ima puno veći proračun nego Međimurska županija vrednuje ulaganje u Muzej Međimurja, palaču Zrinskih, u obrazovne i zdravstvene ustanove“, rekao je Posavec.
Županija se pridružuje grupaciji za teritorijalnu suradnju EGTS „Mura Drava“
Predsjednik EGTS „Mura Drava“, europske grupacije za teritorijalnu suradnju Mario Moharić, dao je prijedlog za priključenje Međimurske županije grupaciji, što je u konačnici i usvojeno. Radi se o obliku udruživanja lokalnih samouprave sa zajedničkim sustavom planiranja te razvoja, s ciljem jačanja gospodarske, socijalne i druge suradnje, odnosno provedbe programa i projekata koje sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Odluka o priključenju Međimurske županije je usvojena te se time ovlašćuje župan da potpiše dokument koji bi trebao doprinijeti većoj validnosti u kandidiranju mnogobrojnih projekata Međimurske županije na EU natječaje. Jedna od točaka koja je izazvala raspravu vijećnika bila je na prijedlog predsjednika Skupštine, prihvaćanje pokroviteljstva nad 75. obljetnicom osnivanja Međimurske partizanske čete.
Dok su vijećnici Ervin Vičević i Franjo Cimerman konstatirali da se na ovim sjednicama dosad nije spominjalo ustaše i partizane, da se ovom odlukom vraćamo u prošlost te kako se radi o fantomskoj udruzi, manipulaciji i prijevari, vijećnica Ivančica Somođi pitala dal smo spremni onda uključiti se i u najveći križni put hrvatskog naroda, Bleiburg. „Pokroviteljstvo je stvar odluke, znači mi smo dobili zahtjev da budemo pokrovitelji obilježavanja obljetnice. Ja sam dao kao predsjednik županijske skupštine tu točku na dnevni red, raspravit ćemo je i ako je donesemo prihvatit ćemo pokroviteljstvo uz nikakva materijalna sredstava“, odgovorio je predsjednik Skupštine.
O sastavu Vijeća i Zaklade za prevenciju, Zaklade za obrazovanje „Dr. Vinko Žganec“ i Antikorupcijskog povjerenstva
Nakon isteka mandata predloženo je na sjednici da upraviteljica Zaklade za prevenciju ostane Sandra Herman, zamjenica župana, dok je potvrđena i odluka da upravitelj Međimurske zaklade za obrazovanje „Dr. Vinko Žganec“ ostane župan Posavec. Imenovani su i članovi Antikorupcijskog povjerenstva Međimurske županije, koje sada čine Marina Orehovec, Borka Bunjac, Darko Horvat, Mladen Zemljić, Zlatko Polišanski, Marijan Belčić, Bojan Perhoč, Miroslava Novak i Lana Križarić, dok je usvojena i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Vijeća za prevenciju i definirani stalni i povremeni članovi iz redova određenih institucija. Ujedno je s funkcije predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova na svoj zahtjev razriješena Boška Ban Vlahek, a imenovana Dijana Novak, dok s funkcije predsjednika Odbora za statut, poslovnik i propise razriješen Siniša Šalamon, a imenovan Slađan Mihoci.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1455" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content