Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izložba „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“ stigla u Međimurje

Datum objave: 19. veljače 2018.

U tome je bit našeg života: proći malen kroz život, a iza sebe ostaviti trag dobrote. To ne može ni vrijeme, koje briše sve tragove izbrisati, ne može ni grob, koji sve sakriva, sakriti“, početna je misao te uvod u otvorenje izložbe koja nosi naziv „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“ koju je otvorio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Svoju podršku izložbi dali su i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan te brojni predstavnici iz vjerskog, političkog i kulturnog života.
Dobrota u riječima stvara povjerenje, dobrota u mislima stvara dubinu, a dobrota u davanju stvara ljubav!
Varaždinska biskupija ustanovljena je 5. srpnja 1997. godine te je njezin prvi biskup mons. Marko Culej od samog početka radio na izgradnji povjerenog mu „vinograda Gospodnjeg“. Njegov trud i zalaganje uočili su i njegovi suvremenici koji su mu u znak zahvale dodijelili nagradu za životno djelo u 2004. godine. Tom prilikom, tragove  dobrote, riječi i misionarstvo biskupa Culeja spomenuo je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.
Spomenuo bih da je 20 godina za jednu biskupiju malo, ali opet je i puno. Mnogo toga se učinilo i postavilo kao temelj za budući rast, a tu smo se prisjetili mons. Marka Culeja koji je postavio dobre temelje te nam je lakše nadograđivati njegov rad. Danas ćete kroz izložbu vidjeti mnogo stvari koje su događaju, djelatnost Crkve ovdje na zemlji, ali dakako s razmišljanjem na onaj duhovni dio koji je nevidljivi“, rekao je mons. Mrzljak prilikom svog obraćanja te pozvao sve nazočne da dovedu što više učenika međimurskih škola da posjete izložbu. „Utjecaj Varaždinske biskupije u posljednih 20 godina, a ranije utjecaj Zagrebačke biskupije kojoj smo pripadali možemo gledati kao utjecaj na jednu regiju, zajednicu, ali i čovjeka. Međimurje je oduvijek u povijesti bilo pod raznim silama, a kad se odlučivalo jesmo li dio Hrvatske ili Mađarske upravo su običaji, tradicija i vjera našeg naroda bili presudni. I to je najdirektiniji utjecaj biskupije, Crkve na naš identitet. Ova izložba zove se „Trag dobrote“. Dobrota u riječima stvara povjerenje, dobrota u mislima stvara dubinu, a dobrota u davanju stvara ljubav. Želim nam svima da budemo jedna humana, solidarna, napredna zajednica za primjer drugima“, istaknuo je Posavec. 
Sama izložba postavljena je u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec te se tom prilikom i ravnateljica obratila nazočnima. „Naprosto me fascinirala radišnost ovih mladih ljudi koji su pripremili ovu izložbu te sam osobito ponosna što je ova izložba predstavljena i u Međimurju kako bih nas podsjetila da smo već 20 godina dio jedne vjerske zajednice, zvane Varaždinska biskupija“. 
Sadržaj izložbe predstavila je Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin, a koja je istaknula prilikom svog obraćanja da izložbu čine 313 kataloških jedinica koje prikazuju najvažnije događaje iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije u protekla dva desetljeća. Posjetiteljima su najveću pozornost privukla biskupijska blaga i izdanja poput liturgijskog ruha i posuđa te vrijedne knjige.  Svojim nastupom, otvaranje ove bogate i povijesno utkane izložbe u Međimurje, oplemenili su učenici Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić” Čakovec Matej Lesar i Marija Magdalena Kočila, uz mentoricu prof.  Zrinku Novak.
Izložba je otvorena do 18. ožujka te će se nakon Čakovca predstaviti u Muzeju grada Koprivnice te u Lepoglavi u prostorima bivšeg pavlinskog samostana.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1451" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content