Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija osigurava prehranu školarcima 1,5 milijuna kuna vrijednim projektom financiranim iz EU fondova

Datum objave: 14. veljače 2018.

Ravnatelji 23 osnovne škole kojima je osnivač Međimurska županija, danas su u Velikoj vijećnici potpisali Sporazum u sklopu projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2017.-2018.“ - „Školski obroci svima“. Radi se o projektu Međimurske županije koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, ukupne vrijednosti 1.499.627,85 kuna te se isti provodi od 04. rujna 2017. do 04. srpnja 2018. godine. Sporazum je s ravnateljima potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec te potpisom omogućio 261.100 obroka tijekom školske godine 2017./2018. za 1.492 učenika.
Primjer i poruka drugim sredinama kako sva djeca moraju imati jednaki tretman!
„Projekt doprinosi jednakim mogućnostima djece u socijalnom riziku, odnosno osiguravanju školske prehrane za učenike u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Ovo je još jedan program koji je usmjeren prema obrazovanju, ali i jedan socijalni program gdje mi kao zajednica ne smijemo i ne želimo dopustiti da ijedno dijete u školi ostane gladno i bez toplog obroka. Mi ćemo ovim projektom za koji su stigla sredstva iz EU fondova obuhvatiti preko 10% djece u našem osnovnoškolskom sustavu i na ovaj način pokazujemo i dajemo primjer svim sredinama da sva djeca moraju imati jednaki tretman, bez iznimke“, rekao je župan obraćajući se ravnateljima i dodao da kao zajednica imamo odgovornost prema svakoj školi, djetetu i roditeljima, te čestitao stručnim službama na odlično provedenom projektu za koji je u drugoj godini provođenja povećan broj korisnika i sredstava za 50%.
Pripremaju se kvalitetni obroci, ne izuzima nijedno dijete i stvara ravnopravnost
Isto su na potpisivanju potvrdili prisutni pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec, privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač i koordinatorica projekta Maja Odrčić Mikulić. „Međimurska županija kontinuirano brine za sve aspekte obrazovnog sustava, ali i uz socijalnu uključivost, pa se stoga na ovaj način učenicima, čiji roditelji nisu u mogućnosti, svakodnevno osigurava topli obrok u školama. Ovime se smanjuje svojevrsni jaz među učenicima  koji itekako zna biti često vidljiv, a djeca se nikako ne bi smjela naći u takvim situacijama i to je jedna vrsta pomoći, kako djetetu tako i obitelji da se osjeća ravnopravno“, objasnila je Tošić Grlač. Kriteriji koji su se koristili kod odabira djece koja će koristiti pomoć kroz provedbu ovog projekta su da se radi o učenicima čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade, djeca samohranih roditelja, učenici čija su oba roditelja nezaposlena, članovi višečlane obitelji, ako se troje ili više djece u obitelji školuje, kod kroničnih bolesti, blokiranih ili pak kreditno opterećenih. Važno je napomenuti kako su u projekt uključene škole koje posjeduju kapacitet za pripremu školskih obroka, imaju školske kuhinje te zadovoljavaju propisane standarde. Obroci koji su osigurani u sklopu ovog projekta bit će pripremljeni i podijeljeni u školi za vrijeme školskog odmora. Vrsta obroka bit će identična vrsti obroka koji se poslužuje i drugim učenicima čiji roditelji samostalno financiraju troškove školske kuhinje, a ono što je važno, prilikom podjele obroka isti će biti podijeljeni svoj djeci te neće doći do odvajanja djece koja su dobila besplatne obroke od ostale djece.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1442" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content