Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i Općina potiču rad i investicije u svetištu u Maloj Subotici

Datum objave: 13. veljače 2018.

Schönstattsko svetište u Maloj Subotici prvo je takvo izgrađeno u Hrvatskoj, a ove će godine obilježiti devetu obljetnicu posvete. Kako redom u okviru proslave okuplja zavidan broj vjernika iz svih dijelova zemlje i šire, ali i kako je to tek jedno od dvjestotinjak svetišta diljem cijelog svijeta, Međimurska županija pomaže radu ovog marijanskog svetišta, te je stoga potpisan Sporazum o sufinanciranju uređenja pješačkih staza oko svetišta Majke Triput Divne Kraljice i Pobjednice Šenštatske.
Sporazum je župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao s Biserkom Horvat iz Hrvatske schönstattske obitelji, kako nosi naziv udruge u Hrvatskoj koja okuplja oko tisuću članova, te s načelnikom Općine Mala Subotica Valentinom Škvorcom.
Dan svetišta na jednom mjestu okupi i do 5 tisuća vjernika
Nastavak je ovo ulaganja i pomoći kako Općini, tako i samom svetištu koje je tijekom godina postalo centar šenštatske duhovnosti gdje se okupljaju Marijini štovatelji na pobožnost. Tako je Županija pomogla i uređenju javnih površina svetišta, dok će ovog puta s nešto više od 70 tisuća kuna pomoći prohodnosti vjernika do svetišta.
Cijela investicija vrijedna je tek nešto više od 141 tisuće kuna, a ovim je Sporazumom dogovoreno kako će pola investicije sufinancirati Međimurska županija, dok će preostali iznos u jednakom omjeru podijeliti Općina i Svetište. Na ovaj će način Županija pružiti novu podršku u djelovanju i aktivnostima Svetišta koje redovito okuplja velik broj vjernika, dok će se također pomoći Općini Mala Subotica u realizaciji spomenute investicije. „Već smo krenuli s radovima, u tijeku je postavljanje tlakovaca na pristupačne staze oko svetišta. Ja sam osobno pokretač ove suradnje koju njegujemo tri godine i drago mi je što je i župan prepoznao važnost nove vizure i pristupačnosti svetišta, koje na proslavu svog dana okupi između 3 i 5 tisuća ljudi, što je impozantna brojka i jedno od najvećih okupljanja u Maloj Subotici“, objasnio je Vladimir Horvat ispred Schönstattskog pokreta u Maloj Subotici.
Raduje me što ćemo popločenjem ovog područja omogućiti ljudima, osobito onima koji su slabije pokretljivi, da dođu do svetišta. Ubrzo nakon ove investicije, dolazi na red središte mjesta Palovec gdje uređujemo trg“, pritom je rekao načelnik.
Uvijek je lijepo kada se u bilo kojem dijelu Međimurja okupljaju hodočasnici i vjernici kao što je to u Maloj Subotici na trodnevnici, 26. kolovoza koji je i blagdan svetišta, ali i tijekom cijele godine, i zato smo odlučili pomoći i Općini i samom svetištu da što prije završe radove i omoguće hodočasnicima koji se broje u tisućama bolji pristup, a time i bolje uvjete prilaska svetištu. I u budućnosti ćemo podržavati napore Općine, kao što i podržavamo adaptaciju, obnovu i izgradnju sakralnih objekata diljem Međimurja“, naglasio je međimurski župan.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1441" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content