Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija donirala HGSS-u najmoderniju opremu, među kojom termovizijsku kameru za potrage

Datum objave: 13. veljače 2018.

Na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ Čakovec, uz prostore koje koristi Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec župan Međimurske županije Matija Posavec uručio je članovima novu opremu. Tako je HGSS bogatiji za nove specijalizirane zaštitne prsluke, kacige, daske za imobilizaciju, trake za spinalna nosila, stabilizator glave, ali i termovizijsku kameru koja će poslužiti za potrage za osobama izvan urbanih područja. Opremu su preuzeli Neven Putar, pročelnik Stanice Čakovec, Miodrag Novosel, tajnik Stanice Čakovec, te članovi, a uz prisustvo i pročelnika HGSS-a Vinka Prizmića, zamjenika međimurskog župana, ujedno načelnika Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josipa Grivca, Ladislav Sökea, pročelnika Ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec te Alana Resmana, stručnog suradnika za poslove županijskih tijela i zaštite i spašavanja Međimurske županije.
Župan Posavec: „HGSS je temeljni stup u odlično organiziranom sustavu međimurske civilne zaštite“
Ova donacija, nova oprema i sva sredstva koja za njih osiguravamo u Proračunu, zapravo su jedno veliko hvala ekipi HGSS–a koja od formiranja 2014. godine itekako opravdava svoju svrhu. Iako mnogi smatraju kako je gorska služba rezervirana za one regije i područja koje imaju planine, nebrojeno se puta pokazalo da tome nije tako jer svaka sredina ima svoje izazove, a jedan od naših izazova su rijeke u Međimurju, nepovoljne vremenske prilike i elementarne nepogode. Na njih nažalost ne možemo utjecati, pa stoga moramo imati dobro ustrojen HGSS kao temeljni stup u sustavu civilne zaštite, koji je u Međimurju izuzetno vrlo dobro organiziran“, u uvodu je rekao međimurski župan i pozvao sve gradove i općine da se pridruže u sufinanciranju njihova rada, kako u slučaju katastrofe i nepogode, tako i u okviru preventive, ali i istaknuo iznenađenje što ovi volonteri moraju plaćati najam svog prostora i s pročelnikom HGSS-a pokrenuo razgovor o formiranju posebnog centra za sve službe civilne zaštite u Međimurju. „Upravo je odgovornost zajednice da osigura sve potrebne uvjete da bi ovi ljudi velikog srca i hrabrosti mogli vrlo kvalitetno obavljati svoju djelatnost u zaštiti svih stanovnika ove županije“, rekao je Posavec i zaželio im nešto manje posla i puno uspjeha. Među 25 temeljnih ustrojstvenih jedinica HGSS-a, stanica Čakovec je u protekle tri i pol godine napravila veliki iskorak i postala jedan od jačih elemenata službe na nacionalnoj razini. Uz 20 članova, među sobom imaju i međunarodnih instruktora s vrlo važnim sposobnostima poput potraga u ruševinama i spašavanja na vodama, a članovi ove stanice odazivaju se u pomoć i drugim stanicama diljem Hrvatske, ali i preko granice. „Stanica Čakovec je uz stanicu Koprivnica jedna od najmlađih stanica u Hrvatskoj, a u tom smo periodu napravili izuzetno puno, od edukacije članova, do aktivnosti koje provodimo u smisli preventive u osnovnim školama, vrtićima i planinarskim društvima, pa i suradnje sa svim žurnim službama na području županije. Svakako je suradnja s lokalnom zajednicom ključ svega, bez međusobne suradnje nijedna služba ne bi mogla funkcionirati ni postojati, stoga hvala Županiji koja nas prati od konstituiranja u njihovoj Velikoj vijećnici“, rekao je prilikom preuzimanja opreme Putar.
Zahvaljujući brizi o sigurnosti, opremljenosti i stručnosti, Međimurje kandidat za Centar izvrsnosti za potrage
HGSS stanica Čakovec je temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite, a HGSS kao nacionalna organizacija jedan od nositelja i kreatora sustava, pa zahvaljujem županu i Županiji na podršci i suradnji koja je neophodna za razvoj i sigurnost tog sustava. Prepoznali ste u Međimurju da civilna zaštita i sigurnost nisu neke snage koje spavaju i čekaju potres ili neku nevolju, već su aktivni dionik u društvu, svakodnevno doprinose kvaliteti i zaštićenosti stanovništva određene regije i poluga su razvoja“, rekao je pročelnik HGSS-a na nacionalnoj razini i dodao kako je upravo Međimurska županija zbog odlično pripremljenih i skladnih stručnih službi koje djeluju u suradnji s regionalnom samoupravom, odlična lokacija za razvoj Centra izvrsnosti za potrage. „Svakako za to potencijala  u Međimurju imamo, a to dugujemo uz sve druge službe ujedno i našim članovima HGSS-a, stanici Čakovec koji svojim akcijama pokazuju da su izuzetno napredovali u kratkom periodu od nešto više od tri godine. Osim njihove volje, entuzijazam, truda i stalno vježbanje, sigurno će ova oprema pomoći u njihovoj kvaliteti i još bržoj intervenciji“, zaključio je Grivec i dodao kako mu je izuzetno drago što u tome pomaže svojim sredstvima i Županija.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1440" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content