Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Stručni savjet za Ergelu međimurskog konja

Datum objave: 12. veljače 2018.

Ergela međimurskog konja u Žabniku, kao operativna jedinica u sastavu Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, ustrojena je u studenom 2015. godine.  Osam kobila na pašnjaku u Žabniku savršeno ispunjava svoju ulogu u revitalizaciji i održavanju pašnjaka u povoljnom stanju, što je bio osnovni cilj EU projekta pomoću kojeg je Ergela uspostavljena.
S obzirom da je brojnost pasmine međimurskog konja na razini kritično ugrožene, Javna ustanova nastoji pokrenuti program očuvanja za koji je prethodno potrebno posložiti i zadovoljiti mnoge preduvjete i postaviti čvrste temelje za dugoročnu održivost programa. Nakon što je ustanova već ranije uspostavila suradnju s Agronomskim i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Udrugom uzgajivača mađarskog hladnokrvnjaka iz Mađarske, Upravno vijeće ustanove je u prosincu 2017. godine donijelo odluku o osnivanju Stručnog savjeta za Ergelu međimurskog konja u Žabniku. Savjet je savjetodavno tijelo Upravnog vijeća i ravnatelja ustanove, broji 5 članova, od kojih su četiri doktora znanosti koji će svojim znanjem i iskustvom zasigurno biti od velike pomoći u nastojanju da se brojnost pasmine poveća.
Kao članovi Stručnog savjeta imenovani su:

  1. sc. Kristijan Valkaj, član Upravnog vijeća Javne ustanove

Zoran Šardi, mag. geogr., djelatnik Međimurske prirode zadužen za projekte
izv. prof. doc. dr. sc. Antun Kostelić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

  1. sc. Nidal Korabi, djelatnik Hrvatske poljoprivredne agencije

izv. prof. dr. sc. Nikica Prvanović Babić, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
U petak 9. veljače 2018. godine članovi Savjeta održali su prvu radnu sjednicu te donijeli prve zaključke i konkretne prijedloge odnosno zadaće koje je potrebno obaviti u narednom tromjesečnom razdoblju. Članovi Savjeta su između sebe izabrali predsjednicu Savjeta, a to će u sljedeće tri godine biti dr. sc. Nikica Prvanović Babić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Savjet radi na dobrovoljnoj osnovi odnosno za njihov angažman ne isplaćuju se dnevnice, pa čak niti putni troškovi za dolazak iz Zagreba u Međimurje. Predviđene su dvije do tri sjednice godišnje, a ukoliko se ukaže potreba, tada i češće.
Izvor teksta: Međimurska priroda - Zoran Šardi
Izvor fotografije: Ivan Šardi
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content