Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I međimurska delegacija u Osijeku na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o mogućnostima mađarsko – hrvatske suradnje

Datum objave: 9. veljače 2018.

Dvodnevna međunarodna konferencija „Mogućnosti suradnje u mađarsko-hrvatskom regionalnom razvoju“ koju organizira Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Pannon EGTC, održana je početkom veljače u Osijeku. Konferenciji su kao predstavnici Međimurske županije prisustvovali zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga te načelnik Općine Goričan Mario Moharić, kao i predstavnici Grada Preloga, uz ostale uzvanike među kojima državne tajnike hrvatskih i mađarskih ministarstava regionalnog razvoja, pomoćnicu ministra turizma Republike Hrvatske Snježanu Brzica, generalnu konzulicu u Pečuhu Vesnu Haluga i mnoge druge koje zanima Panonn EGTC kao novi oblik udruživanja jedinica lokalne i područne samouprave.
Grupacija je do sada imala 57 članova, od toga 52 iz Mađarske, tri iz Slovenije te dva iz Hrvatske (Virovitičko-podravska županija i Općina Antunovac), a na sjednici Skupštine potvrđen je prijem devet novih članova - Međimurske županije, Grada Preloga i Grada Mursko Središće, te ujedno i Koprivničko-križevačke županije, Osječko-baranjske županije, Županije Tolna, Grada Barcsa i lokalnih samouprava Ortilos i Zakany iz Mađarske.
Na okruglom stolu međimurski turizam istaknut kao perjanica hrvatskog kontinenta
Kako je naglasak stavljen na gospodarsku suradnju i zajedničko promišljanje razvoja regija uz praćenje pozitivnih primjera, na okruglom stolu koji je održan prvi dan konferencije, sudjelovala je zamjenica međimurskog župana i pritom istaknula ključ razvoja međimurskog turizma, koji itekako prednjači u svom razvoju na hrvatskom kontinentu. „To nikako nije slučajnost, već posljedica strateškog planiranja i promišljanja, povećanja smještajnih kapaciteta i uvođenja novih turističkih sadržaja, uz ulaganja javnog i privatnog sektora, te turističke zajednice u ljudske potencijale i infrastrukturu. U tom segmentu u Međimurju važnu ulogu imaju  pravovremeno i dobro pripremljeni i aplicirani projekti naših stručnih službi i agencija kojima privlačimo sredstva iz fondova EU“, objasnila je Herman i naglasila kako je upravo Međimurska županija ona koja prema glavi stanovnika privlači najviše EU sredstava u Hrvatskoj te da će i dalje prijavljivati projekte s naglaskom na razvoj cikloturizma i enogastronomije te obogaćivanjem turističke ponude biti perjanica kontinentalnog turizma.
Mnogi projekti realizirani su u suradnji s projektnim partnerima u vidu prekogranične suradnje sa susjednim državama, Slovenijom i Mađarskom, pa je i zamjenica tijekom okruglog stola izdvojila važne poveznice pograničnih područja, obitelji Zrinski i Feštetić uz koje se razvija kulturni turizam s hrvatske i mađarske strane.   
U Donjoj Dubravi u pripremi projekt eko-turističke zone
Predstavljene su na konferenciji i mogućnosti Panonskog EGTC-a za buduću suradnju s posebnim naglaskom na prekogranični promet, kontinentalni turizam te mogućnosti gospodarske, kulturne i turističke suradnje. O takvim temama, poglavito prometnoj povezanosti i mogućnostima razvoja Dravskog bazena govorio je načelnik Donje Dubrave u okviru okruglog stola, uz kratko izlaganje i prezentiranje budućih projekata.
Radimo na novom idejnom projektu uređenja zone turizma, sporta, rekreacije i javnog zelenila „Rijeka Drava - Donja Dubrava“, a s ciljem stvaranja uvjeta za uređenje eko-turističke zone na poluotoku između rijeke Drave i kanala HE. Cilj projekta je zaštita, obnova i reafirmacija vrijednosti tradicijske prirodne i kulturne baštine uključivanjem u turističku ponudu. Turistička zona obuhvaćala bi kupalište sa šljunčanom plažom, robinzonski smještaj, riječnu lučicu za čamce, mjesto za ploveći riječni mlin i lokaciju za drveni vidikovac“, između ostalog je rekao Varga i naglasio da se vrijednost projekta procjenjuje na oko 15 milijuna kuna te će uvelike pridonijeti rastućem turizmu donjeg Međimurja.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1436" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content