Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na sjednici Stožera civilne zaštite Međimurske županije o žurnim reakcijama na snježnim cestama i planu za 2018.

Datum objave: 8. veljače 2018.

Održana je sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije u Velikoj vijećnici, ujedno prva u ovom sastavu. Uvodno je načelnik Stožera, ujedno zamjenik župana Josip Grivec naglasio kako je ova sjednica sasvim slučajno no prigodno sazvana u trenutku kada je napadalo najviše snijega u ovoj godini, te kako upravo on najbolje pokazuje kako su stručne službe u svakom trenutku spremne za intervenciju, a tako je bilo i ovog puta.
„Samo u ovoj noći, s 7. na 8. veljače utrošeno je više od 50 tona soli, od jučer u 18 sati kada se predvidio snijeg do ovog trenutka na terenu je 13 vozila, cestari, ralice, posipači i drugi, sve su ceste prohodne i čiste“, naglasio je Grivec dok se nadovezala i Ljerka Cividini, ravnateljica Županijske uprave za ceste koja je objasnila da je snijeg bio najavljivan proteklih mjeseci, te da su službe spremne dočekale veljaču i na teren poslale sve raspoložive snage, pa je promet tekao neometano i po planu na županijskim cestama koje se protežu na 450 kilometara.
Mladen Hren, direktor Elektre Čakovec pak je na tu temu dodao kako nije bilo većih prekida u opskrbi električnom energijom tijekom padalina.
Zajedničke vježbe stručnih službi pridonose njihovoj koordinaciji i spremnosti
Analizu sustava civilne zaštite u 2017., uz prijedlog Plana u ovoj godini pritom je iznio Ladislav Söke, pročelnik ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec te pritom naglasio da je stanje sustava itekako zadovoljavajuće. „Prošle godine nije nas zadesila veća nepogoda, nismo imali velike oborine, uz povoljne vodostaje. Doduše imali smo dvije elementarne nepogode, tuču i mraz“, objasnio je i naglasio kako se cijelo to vrijeme operativne snage pripremaju, provode obuke, dakle osposobljavaju i pritom opremaju novom opremom, a što je ujedno jako važno u svrhu koordinacije svih službi i suradnje održavaju se i zajedničke vježbe.
Međimurska županija se u 2017. kao članica Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa uključila u projekt „SEE URBAN – Izgradnja akcijske mreže urbane otpornosti u Jugoistočnoj Europi“, a kako je naglašeno u rujnu je u Čakovcu, u sklopu 4. sajma sigurnosti i prevencije održana vježba SIGURNOST 2017. Na vježbi su sudjelovale operativne snage s područja Međimurske županije i Grada Čakovca, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, Interventni tim, Područni ured za zaštitu i spašavanje Čakovec, Centar 112, Javna vatrogasna postrojba Čakovec, Policijska uprava međimurska, Stožer civilne zaštite Međimurske županije i Stožer civilne zaštite Grada Čakovca. Kristijan Valkaj, ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa - Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec dao je informaciju kako će uskoro biti bogatiji za novi čamac za spašavanje, te da službe uskoro raspolažu i njime u svim budućim akcijama i sličnim vježbama. 
I u Međimurju će se 1. ožujka obilježiti Dan civilne zaštite
Tijekom 2018. godine planiraju se nove aktivnosti u cilju podizanja razine mogućnosti djelovanja u oblasti civilne zaštite, u prvom redu izrada Procjene rizika od velikih nesreća za Međimursku županiju, upoznavanje građana sa žurnim brojem 112 u izvanrednim situacijama, opremanje specijalističkih postrojbi civilne zaštite sukladno propisanom ustroju i raspoloživim sredstvima, obuka pripadnika postrojbi sukladno programima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, obuka Stožera civilne zaštite Međimurske županije i gradskih/općinskih stožera civilnih zaštite sukladno programima Državne uprave za zaštitu i spašavanje i mnoge druge.
Ono što Stožer uskoro očekuje je obilježavanje 1. ožujka - Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite koji će se između ostalog obilježiti prigodnom svečanošću.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1434" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content