Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na Kolegiju gradonačelnika i načelnika s naglaskom na obrazovanje, provođenje kapitalnih projekata i Zakon o zaštiti životinja

Datum objave: 7. veljače 2018.

Na 3. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji koje je danas održano u Velikoj vijećnici Međimurske županije u 9 točaka dnevnog reda dotaknute su teme o mogućnostima sufinanciranja projekata, Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, radu Međimurske zaklade za obrazovanje Dr. Vinko Žganec, stipendiranju deficitarnih zanimanja, projekta Županija – prijatelj djece, Programa zaštite divljači, prijevoza učenika osnovnih škola te Zakona o zaštiti životinja.
Međimurska županija najuspješnija u korištenju sredstava iz Europske unije za kapitalne projekte
U prvoj točki dnevnog reda dana je informacija o mogućnostima financiranja projekata putem kreditnih programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak koje je predstavio Hrvoje Galičić, savjetnik Uprave HBOR-a. „Ono što HBOR nudi je dugoročno financiranje u kojem su prilično povoljni financijski uvjeti, dakle kamatne stope na razini 2,5% godišnje s rokovima financiranja do 15 godina, što je prilagođeno infrastrukturnim projektima. Ono što nam je zaista želja zajedno s predstavnicima županija, gradova i općina potaknemo EU projekte i nadam se da ćemo na ovaj način kroz raspravu i dijalog doći do zajedničkih projekata i suradnje“, naglasio je i dodao kako iskorištavanje svih fondova, mogućnosti sufinanciranja, manjih kamata i pogodnosti jedinice lokalne samouprave koriste, no i kako je bez sumnje Međimurska županija u tome predvodnik.
Tome dokazuje i činjenica kako se u Međimurju pokrenuo jedan veliki investicijski ciklus redom sufinanciran bespovratnim europskim sredstvima, posebno u razvoju obrazovanja, zdravstva i komunalne infrastrukture. „Ovom informacijom bit ćemo mi, ali i svi naši gradovi i općine, spremni za nove projekte koji su nam spremni za apliciranje, a koje Europa sufinancira u iznosu od 85%. Stoga je u nekim projektima potrebno osigurati tzv. predfinanciranje, a zanimljivo da ćemo zbog većeg indeksa razvijenost od hrvatskog prosjeka dobivati tek oko 60% sufinanciranja EU“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i najavio da je važno educirati lokalne čelnike o stabilnom i dugoročnom modelu financiranja kako će zajedno ići u mnoge projekte među kojima je istaknuo promet i cestogradnju.
Potaknuta je rasprava o obvezama gradova i općina po Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom o čemu su govorili Snježana Tkalčec Avirović, direktorica GKP ČAKOM i Siniša Radiković, direktor PREKOM-a, dok je uvodno o važnosti i novim obvezama nametnutima tom uredbom upoznala Višnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec, ujedno predsjedavajuća kolegija i zamolila pritom direktore da daju sve potrebne informacije čelnicima jedinica lokalne samouprave. Mladen Lacković, stručna osoba za provedbu lovnogospodarske osnove, tajnik Lovačkog saveza Međimurske županije dao je informaciju o izradi Programa zaštite divljači – programa zaštite i lova divljači na površinama izvan granica lovišta, dok je o provedbi i prilagodbi odluka o trajnoj sterilizaciji za pse i mačke donesenih od strane jedinica lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja govorio Luka Oman, predsjednik udruge „Prijatelji životinja” iz Zagreba. Pritom je naglasio da je nužno što žurnije reagirati u gradovima i općinama, koje moraju donijeti odluke o trajnoj sterilizaciji, nakon koje će Ministarstvo poljoprivrede RH financirati kastraciju i sterilizaciju.
Sufinanciraju se deficitarna zanimanja, osiguran prijevoz svim školarcima u Međimurju
Čak četiri točke dnevnog reda ponovo su dokazale koliko je Međimurju važno obrazovanje, te su bile redom vezane za sustav školstva i mladih. Tako je dana zamolba gradovima i općinama s područja Međimurske županije da podupru rad Međimurske zaklade za obrazovanje „Dr. Vinko Žganec“. Kako je rekla Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije i predsjednica Upravnog odbora Zaklade u trenutku kada su gradovi i općine kreirali proračune poslana im je zamolbu da podupru rad Zaklade, kako se radi o djeci s područja cijelog Međimurja. „Ono po čemu je rad Zaklade jedinstven je taj što obuhvaćamo i srednjoškolce, uz dakako osnovnoškolce i studente. Znamo da ulažete i sudjelujete u mnogim programima vezanima uz međimursko obrazovanje u cjelini i da svatko na razini svoje općine radi pohvalne projekte i inicijative, no molim da se uključite u rad Zaklade u kojoj potičemo izvrsnost naših mladih“, objasnila je i dodala kako je u 2017. dodijeljeno najviše pomoći dosad, 101 u iznosu od oko 100 tisuća kuna uz dodatne interventne pomoći, dok su zamolbe općinama poslane kako se izgubio dio sredstava koje dolaze u Zakladu jer se županijski vijećnici više ne odriču djela naknada te imaju mogućnost još odlučiti kome će i hoće li donirati sredstva. 
Informaciju o projektu „Županija – prijatelj djece“ dala je Sonja Tošić Grlač, privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije koja je naglasila kako je Međimurska županija „Prijatelj djece“ od 2017. godine, da je pokrenula jednu suradnju i status s ciljem posebice obrazovanja, sigurnosti, zdravstva i socijalne skrbi djece i mladih na ovom području. Ujedno je dodala kako se želi zadržati stečeni status, za što je uvjet uključenje jedne trećine gradova i općina u ovaj projekt Društva „Naša djeca“.
I ove se godine nastavlja sa sufinanciranjem stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja, o čemu je izvijestio predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, te pritom naglasio kako se dosad na ovaj način stipendiralo 400 učenika, dok 18 u ovoj školskoj godini te da je ovo vid razvoja našeg gospodarstva i pokreće interes učenika za zanimanja koja učenicima često nisu prvi odabir. Kako je objasnio pritom tajnik komore Robert Varga, ovo je 15. godina provođenja ovakvog programa i da je ukupno uplaćen iznos izravno na žiro račune naučnika u tom periodu 2,6 milijuna kuna. Kako su naglasili u komori, kolegij je povod da se jedinice lokalne samouprave koje dosad nisu uključe i omoguće zajedno s Međimurskom županijom koja sufinancira i potiče projekt, djeci sa svog područja stipendiju, čime bi ostali na našem području ne tražeći posao u susjednim zemljama. „To je jedan model kojeg smo prije niz godina uspostavili zajedno s Hrvatskom obrtničkom komorom, a s tim projektom idemo i dalje. Prepoznali smo odavno u Međimurju kako trebamo iskoristiti sve mogućnosti da promjenom upisnih kvota i stipendiranjem takvih zanimanja učenicima damo jednu šansu, bolje i pristupačnije obrazovanje, veću mogućnost da sutra nađu dobar posao, ali i pomognemo gospodarstvenicima da imaju kvalificiranu i kvalitetnu radnu snagu“, objasnio je međimurski župan.
Dana je i informacija o prijevozu učenika osnovnih škola na području Međimurske županije. Kako je naglasio Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije, novim četverogodišnjim ugovorom vrijednim 19,2 milijuna kuna osiguran je prijevoz svim osnovnoškolcima u 18 škola koje su u ingerenciji Međimurske županije, bez obzira na udaljenost od i do škole.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1431" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content