Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje dobilo najmoderniju ginekološku opremu u regiji vrijednu milijun kuna

Datum objave: 3. veljače 2018.

U Dom zdravlja Čakovec stigla je prva oprema koja se nabavlja u sklopu projekta „Povećanje broja usluga i poboljšanje pristupa i uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“ vrijednog  gotovo 7,6 milijuna kuna. Nakon provedenog postupka javne nabave  dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme  gdje će se ukupno nabaviti 710 komada opreme, u  Dom zdravlja stigla je prva oprema i to ginekološka, dobavljača Medexpert d.o.o. iz Zagreba, Zelinska 2,  čija je ukupna vrijednost milijun kuna s PDV-om.
Tako su od danas dvije ginekološke ordinacije u Čakovcu i jedna u  Prelogu opremljene s Ginekološkim  ultrazvukom  3D/4D s vaginalnom sondom 3D/4D   te Linearnom  sondom  za ginekološki ultrazvuk. Edukaciji  liječnica i puštanju opreme u rad nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, privremena pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić – Grlač, voditeljica projekta Mateja Hranjec Varga,  Branko Vrčić ravnatelj Doma zdravlja Čakovec, Irena Mađarić Tuksar, glavna sestra Doma zdravlja Čakovec te  liječnice Patricija Senjanin Car dr.med.spec.ginekologije i porodništva, Daniela Varga Taradi, dr. med.,spec. ginekologije i opstetricije i Ines Tizaj, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije.
Liječnici u Međimurju formirali projekt i nabavku opreme koja je prijeko potrebna pacijentima!
„Jedan od ključnih projekata u zdravstvu, opremanje naših ambulanti ide prema planu ulaganja u zdravstvo Međimurja. S prvim danima veljače u Međimurje krenuli smo s dobavljanjem 710 komada dijagnostičke opreme, a ni ovdje ne stajemo s ulaganjima u zdravstvo i što se tiče bolnice i Doma zdravlja, kao i svih ostalih zdravstvenih institucija  u Međimurju kako ulaganjem u primarnu zdravstvenu zaštitu rasterećujemo pritisak na našu bolnicu, a kvalitetna oprema, uz dobre liječnike, osnovni je preduvjet za kvalitetni zdravstveni sustav“, objasnio je pritom međimurski župan te dodao kako je dodana vrijednost, osim same kvalitete opreme koje nema u regiji, ta da će se smanjiti broj uputnica u bolnicu za 8% i uvesti preko 160 novih usluga u ambulantama primarne zdravstvene zaštite.
O značaju projekta govorio je ravnatelj i naglasio da je ovaj tim Međimurske županije, Doma zdravlja i REDEA-e povukao sredstva koje je rijetko tko uspio dobiti i da smo po tome prvi. „Veliki trud uložen je u pripremu ovog projekta koji je trebao zadovoljiti rigorozne specifikacije u smislu standarda i transparentnosti, kako je Europa tražila i zahtijevala. Možemo se pohvaliti da ono što ima Međimurje danas rijetko koja županija u Hrvatskoj ima. Mi smo među prvima realizirali projekt primarne zdravstvene zaštite na ovaj način i dobili tih 7,5 milijuna kuna, od čega je većina bespovratnih sredstva EU fondova dok će Županija sufinancirati 1,1 milijun kuna“, dodao je, ali i objasnio da se u dogovoru s liječnicima dogovaralo koja oprema im nedostaje i pritom je nabavljali.
3D i 4D za detaljniji pregled i praćenje trudnoće
„Ono što najviše majke zanima je to da uz ovu novu tehnologiju mi možemo vidjeti dijete u 3D dimenziji, dakle njegovo lice i sve anatomske organe, dok 4D podrazumijeva kretnje koje se mogu zabilježiti u praćenju trudnoće. Ujedno možemo tijekom pregleda vidjeti određene miome, a poseban će dodatak svakom pregledu biti sonda za ultrazvuk dojki. Ima niz novina i novih tehnologija, stoga ćemo uz novu opremu sigurno i nadograđivati svoje znanje uz nove edukacije“, zaključila je ginekologica Varga Taradi.
Spomenimo kako su daljnji koraci projekta usmjereni prema građevinskim radovima koji će riješiti problem neadekvatnog pristupa ambulantama u Nedelišću, Prelogu, Donjem Kraljevcu, Murskom Središću i Svetoj Mariji i sanitarne prostorije za osobe s invaliditetom te daljnju nabavku dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1427" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content