Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uspješna i odlično posjećena Noć muzeja 2018. u čakovečkom i preloškom hramu kulture

Datum objave: 28. siječnja 2018.

Muzej Međimurja Čakovec i ove je godine ugostio prepoznatljivu manifestaciju Noć muzeja, 11. puta zaredom. Stalne muzejske postave i spomenute popratne sadržaje razgledalo je oko 1500 ljudi. Otvorenje je upriličeno je u do posljednjeg mjesta ispunjenom Muzejskom informativnom centru prigodnom izložbom Sport u Međimurju. Kustosica Povijesnog odjela MMČ-a, Ana Šestak, okupljenim je posjetiteljima predstavila zbirku Sport u Međimurju, a tajnik Zajednice sportskih udruga grada Čakovca Tomica Jakopec upoznao ih je s poviješću sporta u Međimurju. U nastavku je održan zanimljiv razgovor s istaknutijim poznavateljima međimurskog sporta. O tenisu su govorili predsjednik Teniskog saveza Međimurske županije Zvonimir Vertuš i Ivan Petriš, o gimnastici Josip Črep, o odbojci Branko Grabar, a o rukometu dugogodišnji predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Željko Kavran.
Svima prisutnima u pozdravnim su govorima na dolasku zahvalili ravnateljica muzeja Maša Hrustek Sobočan, predsjednik Teniskog kluba Franjo Punčec i predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Čakovca Bojan Ružić, te međimurski župan Matija Posavec koji je iskoristio priliku da naglasi kako će ovo biti posljednja godina Noći muzeja u ovakvom ruhu, ali i da će svaka manifestacija bez sumnje biti još bolja i veća, uslijed revitalizacije prostora i novih ulaganja koja slijede. Noć muzeja u Čakovcu nakon uvodnih predavanja preselila se u prostor Izložbenog salona gdje je muzejska kustosica Janja Kovač vodila stručno vodstvo kroz izložbu „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“. Odmah nakon toga u vjenčaoni je održano „glazbeno predavanje“ poznate hrvatske pjesnikinje i kantaurorice te jedne od vodećih ličnosti hrvatske etno glazbe Lidije Bajuk.
„Povijest sporta u Prelogu“ uz naglasak na grad speedwaya
Muzej Croata insulanus Grada Preloga ove se godine uključio u manifestaciju Noć muzeja 2018. u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Preloga i Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga. U skladu s ovogodišnjom temom Noći muzeja: „Važno je sudjelovati“ – Muzeji i sport, kroz izložbu „Povijest sporta u Prelogu“ prezentirana je dugogodišnja tradicija sporta u Prelogu, a jasno, poseban naglasak u gradu koji je dugo slovio kao grad speedwayja, stavljen je upravo na ovaj motociklistički sport. Prisutnima su se pritom obratili ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te istaknuli ponos velikom posjećenošću i važnosti Preloga u važnim sportskim trenucima međimurskog sporta.
Izložbeni povijesni presjek krenuo je od 1913. godine kada je u grad stigla prva nogometna lopta, a izložene su i karikature na temu sporta poznatog karikaturista Ivana Haramije Hansa, rođenog Preložanina. Osim sportskih sadržaja prisutni su imali mogućnost razgledati i stalni postav iz zbirke prof. dr. sc. Matije Berljaka, poseban je program osmišljen za one najmlađe, a za glazbu su se ove godine pobrinuli pop-rock sastav Genova te gudači varaždinske Glazbene škole.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1415" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content