Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na konferenciji u Međimurju raspravljalo se o ključnim temama u poljoprivredi

Datum objave: 27. siječnja 2018.

Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA po treći puta organizirala je poljoprivrednu konferenciju u cilju jačeg povezivanja predstavnika iz poljoprivredne i prehrambeno – prerađivačke industrije, relevantnih državnih i lokalnih institucija te znanstvene zajednice. Kako je istaknuto, ovakvi susreti prilika su za predstavljanja dobrih primjera iz prakse i promocije lokalno proizvedene hrane, promoviranja novih ideja, koncepata i prijedloga koji će zasigurno rezultirati konkurentnijom poljoprivredom temeljenom na znanju.
Velik interes dokazala je puna dvorana u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje, gdje su među uzvanicima bili župan Međimurske županije Matija Posavec, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, Andrea Laklija, voditeljica Službe za investicijske potpore u poljoprivredi,  Marko Boljat, voditelj Odjela za financijske instrumente, Ana Kralj zamjenica direktorice REDEA–e i mnogi drugi.  Naglasak ovogodišnje konferencije bio je na mahunarki u promociji održive poljoprivrede i sigurnosti hrane, kako onih za ljudsku prehranu, tako i krmnih mahunarki za ishranu stoke. Zdrava prehrana i kvalitetna namirnica predstavljaju cilj kojem svi težimo, a održiva proizvodnja važan faktor u zaštiti planeta, teza je koja je pritom postavljena na konferenciji.
Europarlamentarka Petir: „Moramo se zaštiti od prekomjernog uvoza“
„Ovakve važne teme najaktualnije su osobiti u Europskom parlamentu. Svjedoci smo deficita proteina, naročito u ishrani za životinje, velikom uvozu  proteina u Europu koji je trenutno preko 60% te moramo naći vlastitu strategiju. S Europskom komisijom i Vijećem tražimo rješenja kako postići samodostatnost u proizvodnji proteina, jer ako ih nema dovoljno u ishrani, nećemo imati dobro razvijen stočni fond, neće biti mlijeka ni svega onoga što je potrebno da imamo samodostatnu proizvodnju hrane“, u uvodnom je govoru istaknula Petir te dodala kako je potrebna jača nacionalna komponenta koja mora prepoznati osjetljive sektore i prioritete, uvoditi dodatne mjere, implementirati dobre primjere iz zemalja Europske unije te se zaštititi od prekomjernog uvoza. Ujedno, predložila je donošenje zakonskog okvira koji bi propisao kvalitetu proizvoda čime bi se stvorila prednost za naše proizvođače. Odgovore na mnoga pitanja pokušali su dati govornici u okviru panel diskusije kao dio konferencije „Kako stvoriti dugoročno održiv sustav proizvodnje hrane u Hrvatskoj“ koju je vodila Valentina Hažić, voditeljica Odjela za ruralni razvoj REDEA–e, uz paneliste zastupnicu Petir,  Milorada Šubića, rukovoditelja podružnice Savjetodavne službe Međimurske županije, doc. dr. sc. Klaudiju Carović Stanko, iz Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Znanstvenog centra izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (CroP-BioDiv), te Silviju Kolar – Fodor, voditeljicu udruge Biovrt – u skladu s prirodom.
Župan Posavec: „Međimurski poljoprivrednici unatoč nedaćama njeguju autohtone, kvalitetne i ekološke proizvode“
Ova konferencija prilika je da u jednoj suradnji naučimo nešto novo, da se istaknu aktualnosti u resoru poljoprivredne proizvodnje na europskoj razini, razmijene iskustva te temeljem novih spoznaja poljoprivredni sektor unaprijedi i podigne na novu razinu. Međimurska poljoprivreda u samom je vrhu s obzirom na ostatak Hrvatske, uz visoke prinose i tehnologiju u koju kontinuirano ulažu naši poljoprivrednici. Unatoč tome, uvijek moramo težiti napretku i razvoju, a ovakve su konferencije najbolji način da uz relevantne pojedince poljoprivrednog sektora ponudimo potencijalna rješenja i nove ideje za napredak. Moramo iskoristiti sve ono što nam se pruža iz europskih i  nacionalnih fondova kao zemlji članici u smislu bespovratnih sredstava, ali i naglasak pritom staviti na ekološku proizvodnju koja je danas mnogo vrjedniji oblik proizvodnje nego što je bila ranije“, zaključio je župan Posavec u svom obraćanju te se nadovezao kako je ponosan na međimurske poljoprivrednike koji usprkos nedaćama i nerazumijevanju viših instanci i dalje njeguju autohtone, kvalitetne i ekološke proizvode. „Zajedničkom komunikacijom i suradnjom nastojimo kao institucija pomoći i unaprijediti cijeli sektor na dobrobit lokalne zajednice ali i šire“, objasnio je aludirajući na potporu poljoprivrednicima, njihovim udrugama, podršci njihovim projektima i natječajima koji su u tom sektoru raspisani.
Uz već prvu spomenutu diskusiju, na konferenciji se govorilo i o Novim modelima kreditiranja proizvođača i ostalim novostima o Programu ruralnog razvoja RH - neiskorištenim potencijalima mahunarki, ulozi REDEA-e u projektu TRUE, o tome kako mahunarke učiniti profitabilnijima, o utjecaju klimatskih promjena na biljnu proizvodnju uz iskustva primjene bio gnojiva radi ublažavanja stresa i šteta od elementarnih nepogoda, o biološkim tehnikama uzgoja i čuvanja starinskih sorti mahunarka i o iskustvu proizvođača soje.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1413" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content