Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

21. siječnja - Dan socijalnog partnerstva

Datum objave: 21. siječnja 2018.

Institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 21. siječnja 1994. godine  stupanjem na snagu Osnovnog teksta Sporazuma o osnivanju, nadležnosti  i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, a Hrvatski sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donio je Odluku o obilježavanju toga dana Danom socijalnog partnerstva. Navedeni dan  se s opravdanjem  smatrati začetkom  tripartitnog socijalnog dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj.
Socijalno partnerstvo u  zemljama Europske unije ima  dugu tradiciju  jer samo istinskim socijalnim partnerstvom  i zajedničkim naporima  svih relevantnih  čimbenika  moguće je uspješno provesti opći napredak društva. Socijalni dijalog  uključuje sve oblike pregovora, konzultacija ili razmjene informacija između predstavnika Vlade, poslodavaca i radnika o temama od zajedničkog interesa koje su vezane uz gospodarsku i socijalnu politiku. 
Za Republiku Hrvatsku  od osobitog značaja je  razvoj i unapređenje socijalnog dijaloga. Obilježavanje toga dana  treba predstavljati  kontinuirani poticaj daljnjem razvoju socijalnog partnerstva.
Djelotvornost socijalnog dijaloga ovisna je  o nekoliko faktora od kojih su najznačajniji:  poštivanje temeljnih prava na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja,  politička volja  i predanost  svih relevantnih  subjekata da se uključe u socijalni dijalog,  snažne i neovisne  udruge radnika  i poslodavaca  s znanjem potrebnim za  sudjelovanje u socijalnom dijalogu,  adekvatna  institucionalna potpora.  Socijalno partnerstvo pretpostavlja najviši stupanj suradnje i uzajamne odgovornosti Vlade i predstavnika sindikata i poslodavaca za proces donošenja i provedbe zakona, programa i drugih propisa i akata.
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji osnovano je  u svibnju 2002. godine i  redovito na svojim sjednicama raspravlja o svim  socijalnim , gospodarskim i ekonomskim problemima.   Dobar rad Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji  prepoznat  je i na nacionalnom nivou , a svojim radom dokazali smo da nas treba uvažavati.  Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji  zalaže se  za to da ne bude samo savjetodavno tijelo, već da njegove odluke imaju i obvezujući karakter prema nadležnim institucijama.
Zadatak i obveza Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji je da i dalje  ukazuje na  probleme koji se u našem gospodarstvu i cjelokupnom društvu javljaju.  Sva tri socijalna partnera nastojati će  pridonositi cjelokupnom razvoju Međimurske županije. Spremni smo raspravljati o svim  prijedlozima i  sugestijama. Na suradnju  pozivamo   sve koji žele pridonijeti našem boljem radu  Svjesni smo da se do napretka ne dolazi lako, niti brzo, socijalni mir ne može se nametnuti, ali se može ostvariti  odgovornim i strpljivim dijalogom.
Temelji učinkovitog socijalnog dijaloga i partnerstva nalaze se u toleranciji i uvažavanju svih aktera i opredjeljenju  za usklađivanje općih i posebnih interesa, te spremnosti na preuzimanje ne samo većih prava, već i odgovornosti za uspostavu uvjeta za gospodarski rast i razvoj.  
 Za uspješno prevladavanje gospodarske krize i provedbu reformi ključno je postojanje mehanizma i instituta koji će omogućiti postizanje  dogovora  Vlade, sindikata i poslodavaca. Potrebno je dalje razvijati socijalni dijalog i partnerstvo na svim područjima,  doprinositi gospodarskom i socijalnom razvitku zemlje te boljem životu svih njezinih građana.  Unatoč različitosti mišljenja socijalnih partnera potrebno je razvijati zajedničku suradnju na daljnjem razvoju i unapređenju  društva. Sva tri socijalna partnera u Gospodarsko-socijalnom vijeću Međimurske županije jedinstveni su u stavu da bez socijalnog dijaloga nema napretka.
Gospodarsko - socijalno vijeće Međimurske županije

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content