Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan nakon sastanka Vijeća za prevenciju: „Svatko mora znati svoje obaveze, ako uživa svoja prava“

Datum objave: 19. siječnja 2018.

Najvažniji cilj je bolji, kvalitetniji i sigurniji suživot s romskom nacionalnom manjinom i ovime smo dobili jednu snažnu i konkretnu institucionalnu podršku države u rješavanju problema. U prvom redu jače kontrole nenamjenskog trošenja socijalne pomoći radi zaštite onih najmlađih i stanja sigurnosti, u čemu će nam pomoći dogovorena jača suradnja Centra za socijalnu skrb i Policijske uprave međimurske“, objasnio je Matija Posavec, župan Međimurske županije, ujedno predsjednik Vijeća za prevenciju, nakon odrađenog skoro dvosatnog sastanka Vijeća.
Današnje Vijeće imalo je samo jednu točku dnevnog reda, a to je donošenje Akcijskog plana za provođenje mjera iz Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2018.—2020. godine za područje Međimurske županije. Uz redom sudionike iz resornih ministarstava, pomoćnicu ministrice Maju Vučinić Knežević i Anu Butković iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vladimira Fabera savjetnika ministra unutarnjih poslova, predstavnike Policijske uprave međimurske na čelu s načelnikom Ivanom Sokačem, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb, Prekršajnog suda, Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije te gradonačelnike i načelnike, a uz domaćina, ujedno predsjednika Vijeća sa suradnicima, dotakli su se tema identifikacije i postavljanja ciljeva i mjera za rješavanje problema stanja sigurnosti. Na jednom mjestu o ovoj su ključnoj temi razgovarale one institucije koje mogu donositi odluke o jednom zajedničkom razmišljanju i stavu kojeg su u Županiji postavili, definirali i ugovorili prilikom nedavnog posjeta ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića Međimurskoj županiji.
Uvode se nove mjere kontrole trošenja naknada, formira u Vladi radna skupina i razmatra o Centru interventne ili specijalne policije u Međimurju
„Posebice u segmentu trošenja socijalne pomoći i imovinskog kriminaliteta na području Međimurske županije potrebna je izrada ovakvog Akcijskog plana na županijskoj razini koji će biti usmjeren na rješavanje specifične problematike iz područja kriminaliteta, sustava socijalne skrbi, obrazovanja i zapošljavanja“, objasnio je Posavec koji je apelirao na kapacitiranost Centra za socijalnu skrb i PU međimurske u smislu dovođenja kako nove opreme, tako i kadrova, ali i na provođenje ključnih projekata s naglaskom na preventivu koji bi Međimurje učinili još sigurnijim krajem za život i suživot. „Centar je konkretno odlučio da nećemo više gubiti vrijeme na one projekte koji nam nisu donijeli napredak u racionalnom i namjenskom trošenju socijalne pomoći, tako da apsolutno podržavamo sve napore Županije i župana, došlo je vrijeme da zajednički neke stvari promijenimo. U dogovoru s policijom redovito smo počeli dobivati osobne podatke o osobama koje su zatečene u različitim kockarnicama i automat klubovima, a prema tim podacima, mi uvidom u našu bazu podataka utvrđujemo tko je zatečena osoba, ako je korisnik zajamčene minimalne naknade, socijalne pomoći, pokrećemo postupak preispitivanja prava“, zaključila je ravnateljica Bilić i objasnila kako je 82% korisnika naknade upravo pripadnika romske nacionalne manjine u Međimurju, što godišnje iznosi oko 1,4 milijuna kuna. „Drago mi je da smo krenuli s jednim novim Vijećem za prevenciju, intencija je da se rješavanje mnogih problema koje imamo i s kojima se borimo digne na jednu višu razinu, ali i da probleme s kojima se bavimo posljedično, stavimo pod naše djelovanje. Na nama je da usmjerimo institucije na državnoj razini na ovu problematiku i objasnimo im jednim zajedničkim pristupom kako će nam pomoći u našem radu. Sada smo našli način kako da iniciramo te institucije na državnom nivou“, rekao je načelnik PU međimurske, pozvao na novi skori sastanak, brzo proaktivno djelovanje, ali i dodao kako bi školovanje i obučavanje novih policijskih službenika na međimurskim prostorima imalo veliki utjecaj na kontrole, sigurnost i rješavanje gorućih problema.
Pomoćnica ministrice: „Imate punu potporu našeg ministarstva!“
„Za mene je ovo jako dobar početak, naime mi u Hrvatskoj imamo puno vijeća, puno povjerenstava, puno radnih skupina koje postoje, ali čiji rezultat i ne vidimo prečesto, no mislim da smo ovdje ostvarili temeljni uvjet, a to je dobra komunikacija i dogovorili se oko mjera aktivnosti. Uvjeren sam  da će se događati pozitivne promjene, ne smo policijska represija nego i niz drugih projekata kojima se smanjuje stopa kriminaliteta, pogotovo tamna brojka. Mi se želimo suočit s problemom, ne ga gurati pod tepih i u tom smislu ministar najodlučnije podržava pristup i siguran sam da ćemo se mi vidjeti češće“, objasnio je savjetnik ministra i dodao da će prema dogovorenim prvim mjerama svako romsko naselje dobiti svog policajca, da će se u okviru Vlade oformiti radna skupina s predstavnicima pet ministarstava koja će potaknuti rješavanje ovog problema, ali i da s ministrom razmatraju otvaranje centra interventne ili specijalne policije u Međimurju po uzoru na centar granične policije u Vukovaru, što bi ujedno bila lokacija za obrazovanje novih službenika.
Formiranjem koordinacijskog tijela osnažit će se suradnja između institucija na lokalnoj razini, dok će multidisciplinarni pristup svih resornih ministarstava biti ključan za rješavanje specifične problematike, posebice u vidu nenamjenskog trošenja zajamčene minimalne naknade, visoke stope kriminaliteta i lihvarenja u romskim zajednicama. „Jasno je da ova priča zahtjeva multidisciplinaran pristup i izuzetno mi je drago da imate ovakvog župana kakvog imate koji si daje jako puno truda i koji je okupio danas ljude iz različitih resora. Ministarstvo će dati svu moguću potporu da konačno sve ove aktivnosti dovedemo do kraja priče. Želim naglasiti, to je problematika koja zahtjeva jedan miran i stabilan pristup, tu nema očekivanja preko noći i svaki najmanji korak koji se učini na ovom području je jako veliki korak. Ova romska zajednica ima stanovnika koliko jedan manji grad. I tu zasigurno nije jednostavno rješavati probleme. Vaša lokalna samouprava je izuzetno aktivna dosad u tome i zato očekujem da će tu biti velikih rezultata, a mi svi ćemo pomoči koliko možemo“, naglasila je nakon sastanka pomoćnica ministrice. „To je način kontrole koji mi sada zakonski možemo ispoštovati, a što je jedan i od današnjih dogovora i zaključaka“, dodala je i objasnila da se uvodi i drugi način kontrole, da se oduzmu prava onim korisnicima koji zanemaruju ili uvode obitelj u tešku situaciju.
 Uzimajući u obzir da u Međimurskoj županiji živi najveći broj pripadnika romske nacionalne manjine i specifičan način njihova života, Vijeće je predložilo da se u rad Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013. – 2020. uključi i predstavnik Međimurske županije koja sudjeluje u provedbi mjera, a najavljen je i skori dolazak ministra unutarnjih poslova kako bi se u najskorije vrijeme sigurnosnu situaciju na području Međimurja svelo u društveno prihvatljive uvjete.
Svatko tko živi u ovoj zemlji mora znati svoje obaveze, ako već i uživa svoja prava. To je osnovni postulat gdje mi imamo relativno dobre zakone, ali ih treba poštivati i kontrolirati. To tražimo od državnih institucija, da se štiti naše stanovništvo i preveniraju neželjene posljedice, a mi ćemo i dalje maksimalnu pažnju posvećivati i preventivi i obrazovanju, stvaranju infrastrukturnih uvjeta za kvalitetniji suživot“, zaključio je međimurski župan i zahvalio na podršci ne samo ministarstvima, Centru za socijalnu skrb, već i samoj romskoj zajednici s obzirom da su danas dva predstavnika romske zajednice sudjelovale na sastanku, vijećnik županijske skupštine Matjaš Oršuš i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Željko Balog.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1404" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content