Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u Međimurju o povećanju plaća i zadržavanju mladih

Datum objave: 19. siječnja 2018.

U svom prvom službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, koji je dan iskoristio kako bi sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem i suradnicima razgovarao o temama ključnima za sjever zemlje, a koje se tiču stanja na tržištu rada, upisnih kvota, o radu Područnih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Zavoda za mirovinsko osiguranje. „Uz obilazak terena promoviramo mjere zapošljavanja i susrećemo se s lokalnim i regionalnim čelnicima da vidimo koje još stvari možemo popraviti unutar resora. Sastanak koji smo imali bio je vrlo produktivan i konstruktivan, dotaknuli smo se mnogih tema, prvenstveno sam župana i sve njegove suradnike obavijestio o novim mjerama zapošljavanja s kojim želimo zadržati mlade u RH“, objasnio je u uvodu ministar i dodao kako se tu prvenstveno radi o jačanju pripravništva i mjerama za samozapošljavanje.
Spomenimo kako su sastanku prisustvovali još i saborski zastupnik Darko Horvat, Marina Kodba, v.d. predstojnica HZZ – Područni ured Čakovec, Iva Najman, predstojnica HZMO – Područni ured Čakovec, glavni savjetnik ministra Miroslav Smetiško, savjetnik ministra Marko Sever, tajnica kabineta ministra Kata Gojević, savjetnik u kabinetu ministra Matija Kikelj, ravnatelj HZZ Ante Lončar, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec i Petra Pavičić iz REDEA-e Regionalne razvojne agencije Međimurje.
Novi projekt: 140 nezaposlenih osoba prekvalificirat će se i usmjeriti u metalsku struku!
 „S ministrom smo razgovarali o jednoj od najvažnijih tema za Međimurje, sustavu zapošljavanja, mirovina i prosjeka plaća. To je naša boljka i izazov s kojim smo se odlučili uhvatiti u koštac i nastojimo ga riješiti na sve načine, svakim projektom, ulaganjem i mjerama. Mi nemamo problema s prosjekom nezaposlenih, on je u Međimurju rekordnih 6,8%, trenutno je naime 2928 ljudi na Zavodu za zapošljavanje  i svjesni smo da nisu svi našli posao u Međimurju, da su mnogi otišli u druge zemlje. Ono što danas postoji je nedostatak radne snage, pogotovo u metalskoj industriji koja je vrlo proaktivna. Ministru smo prezentirali sve što rade naše stručne službe i razvojne agencije, uz dakako HZZ kroz niz zajedničkih projekata“, rekao je međimurski župan i konkretno naglasio kako će jednim takvim projektom 140 nezaposlenih osoba biti prekvalificirano i usmjereni na tržište rada za metalsku struku.
Tema koja je označena kao najvažnija na radnom sastanku i situacija koju je župan apelirao, svakako je ona oko nastojanja da se poveća minimalna plaća i prosjek plaća u Međimurskoj županiji, koje su još uvijek puno manje od državnog prosjeka.
„Vlada je odgovorno pristupila tom problemu, s jedne strane smo dva puta povećali minimalnu plaću po 5%, a s druge strane uveli smo i olakšice za one poslodavce koji daju minimalnu plaću u smislu da smo prepolovili osnovicu na doprinos za pola. Ono što ćemo učiniti, upravo temeljem Vašeg angažmana i problema s kojim se suočava nekoliko županija na sjeveru Hrvatske, je da upravo industrije koje su bitne u Međimurju, a to su tekstil, koža, metalska i obućarska industrija budu u posebnoj skrbi. To znači da naši konzultanti pregovaraju s Europskom komisijom o uvođenju potpora za tekstilnu, obućarsku i drvnu industriju na način kako su to riješili u Italiji i Španjolskoj. Poduzetnik bi za svakog zaposlenog dobio potporu kojom bi mogao povećati plaću u tom sektoru i ako uspješno ispregovaramo sa Europskom komisijom, a vjerujem da hoćemo, to bi moglo krenuti već ove jeseni. Vjerujem da ćemo do kraja lipnja dobiti potporu od EU komisije za uvođenje takvog sustava potpore i da od rujna možemo ući u značajnije dizanje minimalne plaće ali i plaće općenito “, objasnio je ministar.
Međimurje nastoji projektima i mjerama usmjeriti one koji se školuju danas, sutra na tržište rada
Uz sve navedeno, dotakli su se tema programa zapošljavanja osoba romske nacionalnosti i dugotrajno nezaposlenih, kao i proaktivnosti Međimurske županije u prijavljivanju projekata. „Mnogobrojni gradovi i općine prijavili su program za zapošljavanje žena „Zaželi“, danas smo potpisali ugovore teške više od 17 milijuna kuna u Murskom Središću koji se tiču ove županije. Isto tako mi je bilo drago čuti da je Županija prijavila program LEDI – lokalne inicijative za potpore zapošljavanja kojim će upravo biti fokusirani na mlade kroz NIT populaciju, odnosno onu koja nije u obrazovanju ni u radu, i za klubove za mlade u HZZ-u“, dodao je ministar Pavić.
Župan je za kraj naglasio kako će se uključiti u sve natječaje koje će ministarstvo provoditi u segmentu samozapošljavanja i uz skoro donošenje zakona o strukovnom obrazovanju prijavili novi Centar kompetencije za strukovno obrazovanje i nastojali sinergijom obrazovanja i gospodarstva usmjeriti one koji se školuju danas, sutra na tržište rada.
Nužno povećanje Područnih ureda HZZ i HZMO-a, ministar pozdravio gospodarstvenike u Murskom Središću
Nakon održanog radnog sastanka, delegacija je posjetila prostore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje – Područni ured Čakovec gdje je ministar razgledao tamošnje prostore i uvjete rada. U HZZ-u su mu predstavili mogućnosti širenja njihovih kapaciteta, ali i naglasili kako je trenutno na tržištu 2.928 nezaposlenih osoba za koje se provode mjere aktivne politike zapošljavanja, te u suradnji s Međimurskom županijom usklađuju upisne kvote s potrebama tržišta. U HZMO pak su naglasili kako su jedini Područni ured koji nema svoju pravu funkciju i status, ali i kako uz svoje dvije ispostave, u Prelogu i Murskom Središću, imaju mali broj zaposlenih, dok je omjer količine obavljanja posla i zaposlenih jedan od najgorih u zemlji. Spomenimo kako je ministar na kraju svog boravka u Međimurju sudjelovao na tradicionalnom susretu predstavnika Grada Mursko Središće s poduzetnicima, gospodarstvenicima, obrtnicima i vlasnicima OPG-eva s područja Grada, gdje su detektirani problemi gospodarstva i tržišta rada, ali i naglašeno da se u ovom kraju mnogo gradi i radi.   
[ngg_images source="galleries" container_ids="1405" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content