Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povjerenik Hogan predstavio dokument o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike EU

Datum objave: 15. siječnja 2018.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan predstavio je u Bruxellesu dokument pod nazivom „The Future of Food and Farming“.
Dokument sadrži smjernice i viziju budućnosti europske poljoprivrede nakon 2020. godine, a naglasak je na pojednostavljenju pravila i fleksibilnijem pristupu za EU zemlje članice koji bi trebao osigurati održivi razvoj poljoprivrede Europske unije.
U narednom razdoblju raspravljat će se o konkretnim ciljevima i mjerama buduće Zajedničke poljoprivredne politike, dok se prijedlog zakonodavnih akata od strane Europske komisije očekuje prije ljeta 2018. godine.
Pozdravljam proaktivan pristup DG AGRI-ja i inicijativu o transparentnom pokretanju rasprave o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike. Poljoprivreda je za nas jedna od ključnih politika Europske unije stoga ćemo detaljno proučiti dokument. Očekujem da će Europska komisija uskoro izaći s prijedlozima zakonodavnih akata koji će biti temelj Zajedničke poljoprivredne politike i o kojima ćemo moći konkretnije raspravljati. Najvažnije je da ona uvaži posebnosti zemalja članica i da poljoprivreda svake zemlje može ostvariti napredak unutar zajedničkih smjernica koje su predstavljene. Podržat ću svaki prijedlog koji prepoznaje specifičnost i potrebe naših poljoprivrednih proizvođača.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.
Povodom nedavno objavljene Komunikacije Europske komisije o budućnosti hrane i poljoprivrede, o kojoj će se tijekom prve polovice 2018. godine voditi intenzivne rasprave na razini Vijeća Europske unije, u Ministarstvu poljoprivrede održan je prvi tematski sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici uprava Ministarstva i povezanih institucija. Aktualno bugarsko predsjedništvo najavljuje ovu temu kao temeljni prioritet tijekom svog mandata, stoga je nužno da Hrvatska definira stajališta koja će zastupati u Europskoj uniji. Navedena Komunikacija predstavlja temelj na kojem će Komisija izraditi i sredinom ove godine objaviti prijedlog zakonodavnog paketa Zajedničke poljoprivredne politike.
Pozivamo zainteresiranu javnost da svoje komentare i mišljenje na navedenu Komunikaciju pošaljete na e-poštu Uprave za ruralni razvoj eafrd@mps.hr.  
Spomenuti dokument možete preuzeti OVDJE.
Izvor: ruralnirazvoj.hr

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content