Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Novi iskorak u obrazovanju: Međimurje dobiva Centra kompetencija

Datum objave: 15. siječnja 2018.

Međimurska županija sustavno radi na stvaranju županije znanja, kraja visokoobrazovanih kadrova, mijenja upisne kvote i stvara uvjete kako bi se mladi nakon završenog školovanja lakše zaposlili. Novi veliki korak na tom planu napravljen je i prilikom posjeta pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja RH za strukovno obrazovanje Vlade Prskala, kojem je župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljima srednjih škola i predstavnicima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e i Ureda državne uprave predstavio odgojno obrazovni proces u Međimurju te viziju uređenja sustava srednjoškolskog strukovnog obrazovanja na sjeveru zemlje. „Niz godina u Međimurskoj županiji radimo na stvaranju pozitivnih trendova u obrazovanju i gospodarstvu, prilagođavajući odgojno – obrazovni proces prije svega potrebama našeg gospodarstva i tržišta, ne čekajući nikoga i oslanjajući se na svoje stručne službe i kadrove, u smislu smanjenja postotka gimnazijskih programa i povećanja strukovnih programa. Danas ako nakon tog sustavnog rada pogledate aktualne podatke, u tome smo i uspjeli, udio strukovnog obrazovanja u Međimurju je iznad državnog prosjeka, a jednako tako i uspješnost u mreži upisnih kvota koje prilagođavamo mladima i tržištu“, objasnio je međimurski župan i dodao kako sustav u Međimurskoj županiji može dati veliki doprinos za unapređenje cjelokupnog odgojno - obrazovnog sustava.
Pomoćnik ministrice: „U Međimurju stvaramo centar koji će obrazovanju dati novu dimenziju“
Međimurje mora imati jedan centar kompetencije na regionalnoj razini, da učenici iz svih županija dolaze učiti od nas, i u područjima gdje smo najjači, želimo biti još jači i još bolji. To obuhvaća metalsku struku i informatiku, te ćemo spremni dočekati otvaranje natječaja u ožujku“, naglasio je Posavec. Da je obrazovanje tema broj jedan, kako po investicijama, a tako i u brizi, upravo u Međimurju, potvrdio je pomoćnik ministrice i pohvalio najnovija istraživanja Ministarstva financija prema kojima Međimurska županija najviše od svih izdvaja upravo za obrazovanje.
Danas u Međimurju istražujemo sve vaše dobre strane postojećeg sustava u strukovnim školama, taj ćemo vam sustav pomoći poboljšati i zajednički izraditi jedan idejni projekt da se povuče što više sredstva i na ovom prostoru napravi centar koji će koristiti učenici iz svih krajeva zemlje. Želimo da se sve vrijednosti strukovnog obrazovanja kroz taj centar približe učenicima, da se učini atraktivnijim i zanimljivijim, da obrazovanje dobije jednu novu dimenziju. Kako je razvoj znanosti danas izuzetno brz, svjesni smo da taj razvoj mora pratiti strukovno obrazovanje“, objasnio je pomoćnik ministrice te naglasio kako će se na ovaj način u Međimurju povezati novi trendove u znanosti, potrebe gospodarstva, ali i vertikala obrazovanja, te da će  novi centar biti mjesto izvrsnog obrazovanja i povratka kvaliteti rada u strukovnim školama.
„Međimurju su potrebni Centri kompetentnosti iz više strukovnih područja i to zato da bismo potakli i omogućili razvoj visoko produktivnih i propulzivnih grana kao što je IT sektor, onih kojima se otvaraju nova tržišta Europske unije kao što su metalska industrija i strojarstvo, ali i da bismo iskoristili veliki ljudski potencijal kojim raspolažemo i koji još uvijek omogućava i opstanak radno intenzivnih grana, kao što su tekstilna i obućarska industrija, koja je u Međimurju tradicionalno prisutna od samih početaka industrijalizacije, a kojy i posljednjih godina privlači nove investitore u Međimurje“, u izlaganju je objasnio pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec.
Pomoćnik je nakon održanog radnog sastanka sa svojim domaćinima, među kojima su bile i zamjenica župana Sandra Herman i Blaženka Novak, pomoćnica pročelnika u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i šport, krenuo u obilazak međimurskih srednjih škola, Tehničke škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec, Srednje škole Čakovec, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Gospodarske škole Čakovec te Srednje škole Prelog.
„Želimo u Međimurju uspostaviti efikasnu mrežu škola i obrazovnih programa koji mogu  odgovoriti svim izazovima koje danas pred nas stavljaju  kako gospodarstvo tako i tržište rada. Zbog toga i provodimo  niz milijunskih investicija na području bivše vojarne kao što su dogradnja TIC-a Tehnološko inovacijskog centra, stvaranje Metalske jezgre vrijedne 36 milijuna kuna, razvoja MEV-a, ulaganja u radionice strukovnih škola, ali i u sve srednje škole. Današnjim sastankom to dobiva novu dimenziju prepoznavanja od strane resornog ministarstva“, zaključio je Posavec.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1396" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content