Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čelnici Međimurske županije prisjetili se obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske

Datum objave: 15. siječnja 2018.

Prije 26 godina Hrvatska je postala međunarodno priznata država, kada su 15. siječnja 1992. godine njenu neovisnost zajedno priznale tadašnje članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, tog je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom. Kako bi se prisjetili tog dana, čelnici Međimurske županije paljenjem svijeća, skromno i dostojanstveno, ali s pijetetom i velikim poštovanjem, odali su počast tome danu u vrijeme trajanja Domovinskog rata. Delegacija Međimurske županije, župan Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcom, pritom je odala počast svim hrvatskim, ali i međimurskim braniteljima, paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih te kod Spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.
Župan Posavec: „Međimurje je primjer kako se izgrađuje demokratsko, moderno i europsko društvo“
„Prisjećamo se 26 godina otkada nas je priznala tadašnja europska zajednica, današnja Europska unija. I prvi hrvatski predsjednik tada je rekao kako će to biti dan koji će zlatnim slovima biti upisan u hrvatsku povijest, te naglasio - danas slavimo, a nakon toga počnimo s izgradnjom demokratske države. Mišljenja sam da s tim zadatkom još nismo gotovi, činimo to još i danas, a u Međimurju smo svakako u mnogo načina dobar primjer kako se izgrađuje demokratsko, moderno i europsko društvo za sigurnu budućnost generacija koje dolaze“, rekao je međimurski župan prilikom obilježavanja međunarodnog priznanja, kao krune višestoljetne borbe Hrvata za svoju državnost i nacionalni identitet prisjećajući se naših branitelja koji su ono najvrjednije, svoj život, dali za našu slobodu i samostalnost naše zemlje. 
Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino. 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1397" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content