Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U 2018. u prostor bivše vojarne Međimurska županija ulaže 65 milijuna, potpisan ugovor za obnovu nove zgrade

Datum objave: 11. siječnja 2018.

Župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor tvrtke izvođača Tekeli Projekt Inženjering d.o.o. Mursko Središće Igor Tekeli u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje REDEA-i potpisali su 3,5 milijuna kuna težak Ugovor o javnoj nabavi radova „Rekonstrukcija zgrade u bivšoj vojarni u Čakovcu“ – za projekt Attractour. Projektom sveukupne vrijednosti 11,2 milijuna kuna uspostavit će se dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje, jedna u Mađarskoj, a jedna u Hrvatskoj.
Projekt je započeo s provedbom u rujnu prošle godine, financiran iz programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Vodeći partner na projektu za koji je više od polovice sredstava predviđeno utrošiti upravo u Međimurju, je REDEA, a projektni partneri su Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Grad Letenye i tamošnje Sveučilište Panonia“, rekla je direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurja REDEA-e Sandra Polanec Marinović.
Ugovor je potpisan uz prisustvo zamjenice župana Sandre Herman, asistentice na projektu Maje Golubić, pročelnice Upravnog odjela za poslove skupštine i opće poslove Nede Šarić, pročelnika Upravnog odjela za poslove župana Gorana Gotala, Darka Radanovića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, članice projektnog tima Petre Pavičić, te Ivana Vinkovića koji će provoditi stručni nadzor.
Župan Posavec: „Uskoro otvaramo Studentski dom, dovodimo 20-ak novih tvrtki i čekamo potpisivanje ugovora teškog 36 milijuna kuna“
Čestitam cijelom projektnom timu koji je zaslužan za činjenicu da ćemo biti najveće gradilište u Hrvatskoj i nastaviti povlačiti najviše europskih sredstava. Danas smo u krugu bivše vojarne, jednog prostora u kojem su smještene mnoge institucije, gdje nam već sada zbog brzog razvoja i širenja nedostaju kako komunalna infrastruktura, tako i parkirna mjesta. Ovo je prostor u koji će u 2018., uz ovaj projekt, biti uloženo preko 65 milijuna kuna, jer do kraja ožujka otvaramo novi Studentski dom vrijedan 10 milijuna, bespovratna sredstava su osigurana za dogradnju Tehnološko inovacijskog centra u vrijednosti 12 milijuna za 20-ak novih inkubiranih tvrtki, čekamo projekt koji je na još jednom u nizu ocjenjivanja za koji ćemo skoro potpisati ugovor težak 36 milijuna - Metalsku jezgru, te će se u infrastrukturu upravo zbog potrebe razvoja ovog dijela uložiti novih 4 milijuna. To naravno otvara nove potencijale, u svrhu promocije županije za razvoj turizma i gospodarstva, ali i nastavka sinergije obrazovanja i gospodarstva. Razvoj tehnologije i sve veći broj kvalificiranih ljudi, na područje vojarne dovodi i visokotehnološke tvrtke“, objasnio je međimurski župan, ponosan što će izvođač radova biti jedna međimurska građevinska tvrtka.
Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju, nadam se da ćemo u ovih 150 dana opravdati vaše povjerenje“, jasan je dio direktor Tekeli i dodao da radovi uskoro kreću.
Otvaraju se Centar za posjetitelje, novi uredi turističke zajednice i memorijalna soba
Tako će se u Međimurskoj županiji uvesti ETIS sustav – „Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima“, a uključuje rekonstrukciju zgrade u bivšoj vojarni, nekadašnje stražarnice, gdje će se stvoriti Centar za posjetitelje, smjestiti Turistička zajednica Međimurske županije, ali i prirediti memorijalna soba s vizualima bivše vojarne, da se vidi kako je ovo dvorište, danas veliko gradilište, izgledalo nekada. „Ovaj projekt za koji smo danas potpisali ugovor najzorniji je primjer statusa turizma u Međimurju. Jedan od najatraktivnijih objekata koji se nalazi u ovom prostoru bivše vojarne, namijenjen je za turizam. To samo pokazuje da Međimurska županije ne podržava razvoj turizma, a time i gospodarstva samo deklarativno, već i najkonkretnije moguće, ulaganjem, projektima i razvojem“, dodao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i objasnio kako će novi ured TZ živjeti 24 sata dnevno, za turizam, kulturu, tradicionalnu, kulturnu, materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu.
Već su u planu i prve aktivnosti gdje će se u ovom pravom centru znanja pokrenuti inovacije s aspekta turizma, što je i prikazano u samom prostoru nekadašnje stražarnice prilikom obilaska. Kako je napomenuto, s mađarske strane, u Letenyju će se rekonstruirati dvorac Szapary. Obje strane se slažu, samo razvojem i promocijom zajedničkih turističkih paketa poboljšat će se u konačnici turistička ponuda projektnog područja te doprinijeti povećanju broja posjetitelja.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1391" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content