Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Novih milijun kuna europskih sredstava u Međimurju za sudjelovanje mladih u umjetnosti i kulturi

Datum objave: 28. prosinca 2017.

U Ministarstvu kulture u petak je svečano potpisan ugovor o financiranju još jednog projekta kojeg je kandidirala Međimurska županija. Riječ je o projektu „SUKUS – Srednjoškolci u Kulturnim i Umjetničkim Sadržajima“ kojeg je Županija osmislila i zajedno sa partnerom Maticom Hrvatskom ogranak Čakovec kandidirala Ministarstvu kulture. Projekt je vrijedan 700 tisuća kuna, prošao je s maksimalnim iznosom financijske potpore tako da neće biti potrebno sufinanciranje iz županijskoga proračuna.
Europska sredstava za novi projekt mladih u Međimurskoj županiji!
U ime prijavitelja, župana Međimurske županije, ugovor je sa ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i ravnateljicom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetanom Plavša Matić potpisala pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Sonja Tošić Grlač koja je istaknula kako je sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima važan aspekt uključenosti u društvo, a ograničeni pristup toj vrsti aktivnosti može rezultirati smanjenim mogućnostima za mlade da razviju društvene veze te vještine i znanja koja doprinose njihovom osobnom razvoju. Stoga Međimurska županija želi i ovim projektom poticati mlade da aktivno sudjeluju u kulturnom životu zajednice.
Na taj će se način brojni mladi moći uključiti u umjetničke radionice, sudjelovati u radu kulturno umjetničkih društava, pripremati programe i prezentirati kulturnu baštinu Međimurja. To je osobito važno obzirom da je u tijeku vrlo složen proces kandidiranja međimurske popevke na svjetsku listu UNESCO-a kao nematerijalno kulturno dobro što će, sasvim sigurno, dati novi potencijal međimurskoj tradiciji te početkom realizacije najvećeg infrastrukturnog  projekta u kulturi – osnivanje Muzeja nematerijalne baštine u sklopu starog grada Zrinskih u Čakovcu. Osim aktivnog doprinosa očuvanju međimurske kulturne baštine ovo je još jedno u nizu ulaganja u obrazovanje, a samim time i u učenike kroz njihovu kreativnost i izvannastavne aktivnosti koji će biti financirani europskim sredstvima.
Spomenimo kako je ukupni iznos bespovratnih sredstava 18.000.000,00 HRK. Odluka o financiranju projekta „Laboratorij arhitekture“ u iznosu od  463.000,00 HRK stigla je i u Grad Čakovec koji je zajedno s udruženjem arhitekata Međimurja kandidirao projekt te je u ime prijavitelja ugovor potpisao gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1380" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content