Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanom sjednicom Skupštine Međimurske županije zaokružena 2017. godina

Datum objave: 22. prosinca 2017.

Kraj godine je vrijeme kada se osvrćemo na ono što je iza nas, na djela koja ostaju za nama, a naši rezultati vidljivi su već diljem Međimurja. Uz gradilišta koja niču, efikasnu javnu upravu koja više nije administrativna, transparentnost u obavljanju posla  i jednim timskim radom opravdali smo povjerenje građana zbog koji naše djelovanje upravo i ima smisla“, istaknuo je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanoj sjednici Skupštine održane u zgradi Scheier. U nastojanju da se promovira politika koja je drukčija, koja ne stavlja u prvi plan ideologiju, već građane i čiji je glavni interes, interes Međimurja, istim će postulatima nastaviti i dalje. Temeljna politika kojom se rukovodimo u Međimurju može se sagledati u činjenici kako su prioriteti ulaganje u obrazovanje i zdravstvo. Pristup poslu očituje se da svaka ideja koja se može pretvoriti u projekt da se pretvori, izradi dokumentacija, traži prostor u natječajima, kandidira i realizira. Takvim pristupom pokrenut je veliki investicijski ciklus kojem sami svjedočite u svim segmentima našeg društva: obrazovanje, zdravstvo, kultura, turizam, promet, zaštita okoliša. Moramo biti primjer dobre prakse. To znači transparentnost, efikasnost i štedljivost javne uprave. I danas kad pogledate usporedbu sa drugim županijama zadnji smo po izdvajanju iz proračuna za hladni pogon, plaće i materijalne troškove. Slijedeći preduvjet je ulaganje u ljude i mislim da ne moram podsjećati na brojne programe i projekte gdje ulažemo u čovjeka. U njegovu kreativnost, poticanje izvrsnosti, nagrađivanje uspjeha, stvaranje pretpostavki brige zajednice prema pojedincu. I na to sam ponosan. I posljednje, ali ne manje važno, politička stabilnost kao preduvjet normalnog funkcioniranja. Pristojna i uređena županija mora imati i takvu politiku. I zato, bez obzira na sve pritiske, okolnosti u državi i nacionalnu politiku – svima smo pokazali dosljednost u stavovima i politici ne dozvoljavajući nikome uplitanje sa strane i nametanje svojih interesa. U suradnji u predstavničkom tijelu partneri su nam oni koji su osvojili najviše glasova nakon pobjedničke liste. Radi se timski i surađuje bez obzira na stranačke boje i ne dozvoljavam da politička ideologija dominira političkim prostorom u Međimurju. I tako će biti i dalje. Otvoreni smo prema svima ali na način da se prihvaćaju i uvažavaju naše potrebe i problemi“, rekao je, između ostalog,  župan Posavec.
Ovi rezultati odraz su našeg rada, jer smo donošenim odlukama, ali i zajedničkim mišljenjima na Skupštini, osigurali stabilnost i podršku u provedbi svih projekata koji su bili istaknuti kao prioritetni u proteklom mandatu. Poseban naglasak stavljen je na borbu za smanjenje nezaposlenosti, u čemu su postignuti impresivni rezultati. Na početku mandata broj nezaposlenih u Međimurskoj županiji kretao se oko 9 tisuća, dok sa zadovoljstvom možemo utvrditi da je s početkom ovog mjeseca, ta brojka manja od 3 tisuće“, naglasio je predsjednik Skupštine Mladen Novak.
Na sjednici su osim domaćina župana i predsjednika Skupštine okupili i drugi predstavnici javnog života. Među njima su bili saborski zastupnici Bernarda Toploko, Branimir Bunjac i Darko Horvat, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, potpredsjednici Skupštine Franjo Makovec i Dragutin Glavina, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, bivši župani Marijan Ramuščak i Josip Posavec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, gvardijan Željko Železnjak, načelnici međimurskih općina, vijećnici, te ostali predstavnici javnog, vjerskog i kulturnog života. „Iako se ovi dani podrazumijevaju kao završetak jedne kalendarske godine, radi se vrlo intenzivno, pa ističem kao primjere, jučer potpisane ugovore vrijedne 4,3 milijuna kn za nabavku 710 komada medicinske opreme za ambulante diljem Međimurja. U ovom trenutku Sonja Tošić Grlač u moje ime potpisuje u ministarstvu kulture ugovor vrijedan 680 tisuća kuna za vannastavne aktivnosti naših srednjoškolaca.  Danas sam dobio odluku da nam je prošao projekt prirodne baštine vrijedan čak 12 milijuna kuna gdje ćemo u Križovcu napraviti prirodoslovni muzej, revitalizirati „staru hižu“ u Frkanovcu i obnoviti poučnu eko stazu u Svetom Martinuna Muri. Baš danas je objavljeni natječaj za izvođače radova na energetskoj obnovi radionica tehničke i graditeljske škole te učeničkog doma ukupne vrijednosti 11 milijuna kn. Upravo danas je objavljeno i prethodno savjetovanje za obnovu zgrade TIC 3 i potkrovlja TIC 2 ukupne vrijednosti 12 milijuna kn. Za nekoliko dana ističe rok mirovanja te ćemo odmah u prvim danima siječnja sklopiti ugovor o rekonstrukciji zgrade u bivšoj vojarni za potrebe info turističkog centra Međimurja. Sve je to prilika za naša poduzeća, građevinski sektor i nova zapošljavanja. I to je vrlo konkretni, direktni i mjerljivi utjecaj Županije na ukupne razvojne i gospodarske procese.“, objasnio je župan Posavec.
 Uvod u svečanu sjednicu bila je himna Republike Hrvatske Lijepa naša u izvedbi Kulturno umjetničke udruge Društvo žena Gornji Kraljevec koje su se predstavile i pobjedničkom pjesmom na nedavno održanom 14. susretu hrvatskih malih vokalnih sastava u Bjelovaru. Također svečanost su oplemenili Neven Kolarić koji je samouki cimbalist, jedan od tek nekoliko u regiji uz veliku zaljubljenicu u međimursku tradicijsku kulturu, Leu Šprajc koji su izveli međimursku božićnu pjesmu. Međimurske uspjehe u 2017. godini predstavili su komičnim skečom članovi KUU Seljačka sloga iz Nedelišća Ljudevit Bošćak i Štefanija Oreški, dok je sjednicu zaključio najpoznatiji međimurski glas Mirko Švenda-Žiga. Da sve bude autohtono, međimursko i izvorno pobrinula se Nada Tomašek iz Dekanovca, dekoracijom dvorane, tradicijskim  božićnim nakitom.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1373" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content