Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 3. sjednica Skupštine Međimurske županije i usvojen Proračun za 2018. od 543 milijuna kuna

Datum objave: 15. prosinca 2017.

Skupština Međimurske županije odradila je svoju 3. radnu sjednicu u ovom sazivu, uz bogati dnevni red sa 22 točke. Među ostalima usvojen je jednoglasno polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Međimurske županije za 2017. godine, zatim prihvaćen Prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2017. kao i prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2018. s projekcijama Proračuna za 2019. i 2020. godinu, donesena Razvoja strategija Međimurske županije do 2020. godine, usvojen Master plan razvoja turizma do 2020., prijedlog Odluke o odabiru i prodaji nekretnine na području Gospodarske zone „Poslovni park“, vijećnici su informirani o završetku sudskog spora sa Srednjom školom Čakovec, usvojeni prijedlozi programa Vatrogasne zajednice Međimurske županije, za djelatnost Hrvatske gorske službe spašavanja, ali i usvojen Prijedlog programa rada Skupštine Međimurske županije za 2018. godine.   
Aktualni sat o gastroskopu, mulju, bolnici i sportu
Aktualni sat otvorio je vijećnik Dražen Srpak (HDZ) s pitanjem zašto na prošloj sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika nije uvrštena točka kupnje gastroskopa za potrebe pedijatrije Županijske bolnice Čakovec. Drugo pitanje vijećnika odnosilo se na manjak radne snage i naglasio da treba hitno djelovati po tom pitanju sinergijom gospodarstva, područne i lokalne samouprave te školstva. Zanimalo ga je hoće li se obje točke uvrstiti na dnevni red sjednice Kolegija gradonačelnika i načelnika. Što se tiče nabavke gastroskopa, župan je pohvalio sve inicijative i humanitarne akcije koje su organizirane s tim ciljem i naglasio kako je bio na koncertu u Sv. Martinu gdje je u nedjelju naglašeno da je dosad prikupljeno 70 tisuća kuna, te kako se naredne nedjelje organizira i humanitarna modna revija u Prelogu. „Razliku za nabavku će dati Međimurska županija koja za Županijsku bolnicu Čakovec izdvaja 16 milijuna kuna i vjerujem da ćemo do proljeća nabaviti uređaj“, rekao je Posavec i za temu nedostatka radne snage naglasio kako  je to jedna od ključnih tema o kojoj se svakodnevno raspravlja raznim tijelima poput GSV-a ili strukovnih grupa HGK-a i kako je svjestan da samo u metalskoj industriji nedostaje 463 radnika. „Svaki radnik će ostati u firmi ako će biti adekvatno plaćen za svoj rad a poduzetnike država treba rasteretiti raznih nameta. To se počelo događati, nismo do kraja zadovoljni, no ono što mi radimo je sinergijom gospodarstva i obrazovanja stvaranje pozitivnije slike u kvalifikaciji kadrova, na vlastitu inicijativu mijenjamo upisne kvote, provodimo strukovne programe. Ono što sam predložio je sufinanciranje prekvalifikacija za deficitarna zanimanja, kako Međimurje pati za dodatnom radnom snagom“, dodao je Posavec.
Vijećnik Željko Pavlic (MDS) istaknuo je zabrinutost zbog mulja koji se iz zagrebačkog pročistača dovodi na međimurska polja i pitao što će Županija poduzeti da se spriječe ovakvi događaji. Župan je naglasio kako se istog trena reagiralo, angažirana policija i državno odvjetništvo koji su preko vikenda osigurali teren, izuzeli uzorke i već u ponedjeljak ujutro odrađen sastanak sa svim institucijama. „Bez obzira na sve Županija je naručila neovisnu analizu koju je izrađivao Bioinstitut, rezultati su stigli jučer i pokazuju da su vrijednosti u razini dopuštenih te da on nije opasan po zdravlje ljudi što je zapravo i najvažnije“, rekao je župan i dodao kako se još čekaju nalazi na dioksin, obzirom da se analiza na to ne radi u Hrvatskoj, te su poslani uzorci u Češku i dodao da je ovo dobar apel da inspekcije pojačano nadziru i dovoženje i sve aktivnosti da se ovakve radnje spriječe u budućnosti. Ujedno je vijećnika zanimalo u kojoj je fazi projekt gradnje geotermalne centrale u Draškovcu te će se upit proslijediti nadležnom investitoru.
Ervin Vičević (NS Reformisti) pak je postavio dva upita, prvi vezano za to koliko je ugovora za obavljanje katastarsko geodetskih poslova s obnovom i osnivanjem novih zemljišnih knjiga zaključeno na području Međimurja, koliko je katastarskih općina i čestica tim ugovorima obuhvaćeno i koliko je novca isplaćeno pojedinim izvođačima radova.  Ujedno ga je zanimalo što će se napraviti da se prestane s nezakonitim radnjama i da protupravno isplaćena sredstva izvođačima radova vrate u gradske i općinske proračune. Vijećnicu Borku Bunjac (Živi zid) zanimalo je zašto Županija ne bi dobila dio profita koji je tvrtka Piškornica ostvarila prošle godine, te pitala kako se kontrolira rad u poduzeću i kako je moguće da se nije znalo za isplaćeni bonus. Župan je naglasio kako je po hitnom postupku kada se saznalo za bonus sazvana izvanredna skupština, smijenjen je direktor kojem je naloženo da vrati isplaćeni bonus. „Na sjednici 2016. upozoravao sam na neke nepravilnosti, ali na način da sam tražio da svaka od tvrtke kćeri u vlasništvu Piškornice ima svoj Nadzorni odbor kao kontrolni mehanizam. Ujedno sam naglasio da ako tvrtka kćer stvara dobit zašto moramo plaćati za hladni pogon na godišnjoj razini te da bi se dobit morala kompenzirati. Međutim nijedan prijedlog nije prošao“. Predstavnik Županije u Nadzornom odboru je Ivan Perhoč koji će pratiti daljnji proces nadležnih institucija i službi koje utvrđuju pravo stanje stvari.
Vladimir Peršić (HNS) istaknuo je kako je čuo da će se na prostorima bivše Vojarne formirati Škola za specijalnu policiju te ga je zanimalo je li to istina. Župan je odgovorio kako će u ovom mandatu jedan od najvećih izazova biti rješavanje problema sa stanjem sigurnosti posebice u segmentu trošenja socijalne pomoći i krađa o čemu je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova. Ministar je imenovao svog posebnog savjetnika koji će biti zadužen da zajedno do kraja godine donesemo akcijski plan i formiramo radnu skupinu koja će donijeti konkretne i jasne odluke sa zadanim rokovima. „Ovo o čemu Vi govorite samo je jedna od opcija koju apsolutno podržavam“  - objasnio je Posavec. U kojoj je fazi osiguravanje sredstava u državnom proračunu za kapitalnu investiciju osnovnu školu u Pribislavcu, pitala je vijećnica Višnja Ivačić (HNS), a župan naglasio kako je Ministarstvo obrazovanja osiguralo sredstva za izgradnju samo dviju škola u Hrvatskoj i to u Vukovaru i Pribislavcu te očekujem završetak gradnje do kraja iduće godine“. Iako kako je naglasila svjesna da je pitanje i reakcija u nadležnosti Grada Čakovca, vijećnicu Snježanu Sabolek (Živi zid) zanimalo je u kojoj je fazi rekonstrukcija nadvožnjaka u gradu i objasnila da je njegovo katastrofalno stanje sve gore, s čime se župan složio i naglasio kako je Županijska uprava za ceste tijekom 5 godina Gradu u čijoj je nadležnosti nadvožnjak dala ukupno 17,5 milijuna kuna pa se investicija mogla pokrenuti, no kako nadležni to nisu učinili, unatoč većem proračunu i prijedlozima koje smo dali da se ceste prekategorizira u državnu cestu. 
Antun Marodi (HDZ) županu je spočitnuo da su mnogi razočarani jer nije prihvatio ponuđeno mjesto ministra u Vladi HDZ-a te da zbog toga međimurski projekti nisu uvršteni u Proračun RH te pritom rekao da je zaslužan HDZ za projekte u Međimurju. Župan je odgovorio kako ga čudi kako pripisuje svojoj stranci određene projekte, a zatim naglašava da ih nema. „Činjenica je da mi je pozicija ministra bila ponuđena, ali ja sam prije svega odgovoran čovjek. Lista koju sam predvodio dobila je 37% i kao župan sam sa suradnicima dobio gotovo 60% podrške građana. Nikada mi ne bi na pamet palo da zbog svojih političkih ambicija ili interesa iznevjerim taj rezultat i izazovem nove lokalne izbore jer to bi bilo neodgovorno. Ja sam prije svega župan naših građanki i građana, taj posao ću raditi i dužan sam isporučiti rezultat. Vlada RH i vladajuće političke strukture mi u tome mogu pomoći ali i ne moraju. Snaći ćemo se kao i do sada, zasukati rukave i raditi još više i jače“, dodao je Posavec. Ujedno je vijećnik pisanim putem tražio točan broj koliko se mladih iselilo iz Međimurja u proteklih 8 godina i koje su visokoproduktivne tvrtke dovedene u Međimurje koje bi se zaposlile.
Vijećnik Nenad Hranilović (HNS) postavio je upit razmišlja li se o poticajnim mjerama s ciljem zadržavanja liječnika u našem zdravstvenom sustavu. Kako je objasnio župan, u godinu dana otišlo je sedam liječnika iz ŽB Čakovec. „U međuvremenu je došao oftalmolog iz varaždinske bolnice, a dolazi još jedan liječnik oftalmolog, te tri liječnika na specijalizaciju. Ima odlazaka ali i dolazaka, no ugroza se mnogo ne osjeća, osim možda samo kod kirurgije i ortopedije“, dodao je župan i objasnio kako će se s menadžmentom bolnice radi na tome da se situacija i dalje drži pod kontrolom, a imamo i indicije da dođu i novi liječnici. Vijećnik Petar Novak (HSS) upozorio je kako je putokaz kod Preloga, u smjeru Donja Dubrava – Varaždin izrešetan metcima i molio da se zamijeni. Župan je zahvalio na inicijativi, istaknuo žaljenje da komunalni redar već nije reagirao i dao nalog da se znak što prije zamijeni. Matjaš Oršuš, predstavnik romske nacionalne manjine i na ovoj je sjednici postavio pitanje vezano uz rad i funkcioniranje Vijeća romske nacionalne manjine te ga je zanimalo što Županija poduzima po pitanju zapošljavanja pripadnika manjine, za što je tražio pisani odgovor. Vijećnik Matija Žugec (HDZ) ponovio je pitanje s prošle sjednice te tražio pisani odgovor koliko se izdvaja za medije s kojima Županija surađuje, te se i on dotaknuo teme dovoženja mulja na međimurska polja o kojem je bilo riječi u prijašnjem pitanju kolege vijećnika. Ivančicu Somođi (HDZ) dotakla se teme mulja s naglaskom da se širi nepotrebni strah u javnosti i blate naši poljoprivrednici, ali zanimalo ju je i koliko je Županija potrošila sredstava za analizu poljoprivrednih tla kao pomoć poljoprivrednicima i OPG-ovima. „Mi niz godina zajedno s općinama i gradovima sufinanciramo projekt kontrole plodnosti tla i iz Proračuna izdvajamo oko 100 tisuća kuna godišnje za tu vrstu potpore. Taj projekt ide dalje, a dodatno smo predvidjeli i 200 tisuća kuna za potpore poljoprivrednicima za ostale programe gdje im možemo pomoći“, objasnio je župan. Vijećnik Josip Puklavec (HNS) istaknuo je zadovoljstvo predloženim stavkama u Proračunu vezanima uz sport, no i naglasio kako neke sportske udruge ne posluju transparentno te postavio upit tko ih kontrolira i jesu li za to sankcionirane. „Župan je dodao kako je cilj nagraditi izvrsnost i one koji to zaslužuju, te da traže izvješće o trošenju sredstava. Oni klubovi koji ne održavaju svoje skupštine ili ne posluju na adekvatan način, Ured državne uprave je nadležan da provodi strogi proces potencijalnih likvidacija samih udruga a postoji i sportska inspekcija koja ih kontrolira“. Dijana Novak nadovezala se na pitanje odlaska liječnika, te se dotaknula teme narušenih međuljudskih odnosa i nezadovoljstva djelatnika usmjerenog na ravnatelja dr. Roberta Grudića. Zanimalo ju je što se poduzima u vezi toga i koliko to nezadovoljstvo mogu osjetiti pacijenti. „Pacijenti ne smiju  osjetiti ništa što se događa u bolnici, u smislu funkcioniranja menadžmenta ili odnosa među medicinskim ili nemedicinskim osobljem. U tom sustavu ne može sve biti idealno i žao mi je da se preko medija prelamaju narušeni međuljudski odnosi i mi pokušavamo kao vlasnik pratiti što se događa, kakvo je stanje s dugovima, uvodi se reda što je možda dovelo do nekih nezadovoljstva. Ravnatelju zamjeram što o bolnici govori u stranačkim prostorijama a ne tamo gdje to treba. To po meni nije korektno ni dobro, no sustav mora funkcionirati i vjerujte mi da nećemo dopustiti da dođe do bilo kakve ugroze pacijenata zbog bilo kakve situacije“, dodao je Posavec. Franjo Cimerman (HDS) istaknuo je da se na nedavnom skupu poduzetnika Općine Nedelišće razgovaralo o pretvaranju MESAP-a u poduzetnički inkubator šireg tipa, a ujedno je pohvalio prijedlog izgradnje nove škole u Trnovcu. Župan je naglasio da će se izgradnjom škole u Trnovcu rasteretiti prenapučena škola u Macincu ali i stvoriti uvjeti za jednosmjensku nastavu u OŠ Nedelišće. „To je projekt koji ima županijski prioritet, no prije nego što naručimo projektnu dokumentaciju moramo dobiti suglasnost resornog ministarstva pa stoga ta stavka još nije u proračunu, no uvrstiti je možemo kroz plan trošenja decentraliziranih sredstava“, rekao je župan.
Proračun za 2018. godinu pokazuje veliki investicijski ciklus u Međimurju
„Po prvi puta imamo Proračun Međimurske županije u kojem je vidljivo da je Županija kao institucija pokrenula najveći investicijski ciklus u izgradnji javne infrastrukture. Vrijednost projekata koje smo osmislili, pripremili projektni zadatak, kandidirali i realizirali višestruko premašuje prihode proračuna što je najbolji dokaz da se Županija kao institucija nakon puno vremena pretvorila iz jedne birokratsko administrativne institucije u proaktivnu i razvojnu instituciju. I ako je time itko dokazao i pokazao smisao postojanja Županije onda je to upravo Međimurska županija. I po prvi puta smo izdali tematsku knjižicu projekata koji su u fazi realizacije kako bismo na još jedan transparentniji, jednostavniji, građanima prihvatljiviji način mogli prezentirati sve ono što kao županija radimo. Iznos poreznih prihoda koje su spuštene sa državne na županijsku razinu ali i prihodi po osnovama EU i nacionalnih sredstava po projektima po prvi puta premašuje iznos po osnovi pomoći izravnanja što znači da je Županija i financijski održiva a svi pozitivni pokazatelji, trendovi, projekti digli su indeks razvijenosti Međimurske županije koji je veći od hrvatskog prosjeka. S obzirom da je proračun rađen po računskom pravilu, prati ga plan razvojnih programa, prošlogodišnje izvršenje i projekcije za naredne dvije godine mi smo dvije stvari napravili kako bi proračun bio dostupan građanima. Jedno je knjižica projekata a drugo je power point prezentacija koja će biti prezentirana vijećnicima i nakon toga na web stranici kao pojednostavljeni prikaz proračuna“, objasnio je Župan.
Dana tri amandmana na usvojen Proračun za 2018. koji su kreirali i građani
Proračun za 2018. godinu usvojen je s 31 glasa za, 5 suzdržanih te 2 glasa protiv.  Protiv su glasale vijećnice Živog zida koji je ujedno uložio Amandmane koje je župan u konačnici prihvatio. Prvi se odnosi na povećanje izdvajanja za promicanje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti, drugi na povećanje sredstava koja se izdvajaju za zaštitu životinja za 50 tisuća kuna, a treći program za djecu s autističnim poremećajima što je već prethodno bio sastavni dio proračuna. 
„Kada je u pitanju Proračun, možemo konstatirati kako je po prvi puta trošak hladnog pogona Županije, koji obuhvaća plaće, materijalne troškove, režije i energente, pao ispod 10% izvornog proračuna Međimurske županije. Ujedno smo  smanjili dugove koji su s 23 milijuna kuna od prije 5 godina, danas pali na 10 milijuna. Po prvi smo puta ove godine krenuli smo s uključivanjem građana u kreiranje samog Proračuna i ja im zahvaljujem na doprinosu, stiglo je više od 80 ideja i projekata građana i recimo da će se zahvaljujući tome povećati jednokratna potpora studentima s 500 na 600 kuna“, objasnio je Posavec.  
Inicijativom predsjednika Skupštine Mladena Novaka vijećnici si povećali naknade
Ne bih rekao da je povećanje naknada, mi smo na svakom početku ciklusa poslije izbora donosili odluku o naknadama. Ova je bila inicirana sa više razloga. Prva je promjena zakona o financiranju lokalne samouprave gdje se moramo uskladiti za zakonom. Što se tiče visina naknada, hoćemo biti u nekakvom prosjeku okruženja, znači i Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije isto tako i lokalne samouprave u Međimurju i ti iznosi su u okviru onih koji su u okruženju. Moj moto je jednostavan u svakom pogledu. Uvijek adekvatna plaća za adekvatan rad. Ja ne smatram povećanje plaće nekome kao nagradu, nego ono što on odradi treba biti i plaćeni“, rekao je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak obrazlažući Odluku o visini naknade njemu kao predsjedniku Skupštine, vijećnicima i članovima radnih tijela Skupštine.
Kako je prilikom predstavljanja Razvojne strategije istaknula direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, ciljevi su rast i razvoj gospodarstva, dobrobit stanovništva i očuvani prirodni resursi i razvoj održive infrastrukture, dok vizija Međimurja je županija snažnog poduzetništva zasnovanog na znanju i inovacijama, očuvane prirode i kulturne baštine te visoke kvalitete života.
Master plan ravoja turizma predstavila je zamjenica župana Sandra Herman, uz predstavnike Instituta za turizam, s ciljem donošenja strateškog dokumenta za učinkovito upravljanje razvojem turizma te pruža integrirani strateški okvir djelovanja različitih institucija. Spomenimo kako je ujedno trebalo biti usvojeno godišnje izvješće o radu društva Piškornica za 2016. godinu, no izvješće nije prihvaćeno. Vijećnici su usvojili izvješće o stanju zaštite od požara na području Međimurja za 2016., usvojen je prijedlog programa javnih potreba u sportu za 2018. godinu, te II. izmjene i dopune Financijskog plana i Godišnjeg plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta za 2017.
Pritom su izabrani novi članovi i zamjenici članova Savjeta mladih, imenovani suci porotnici Županijskog suda u Varaždinu te članovi izbornog povjerenstva i  koordinacijske radne skupine Skupštine. Imenovana je nova predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije Boška Ban Vlahek, te članice Marija Frančić, Dijana Novak, Petra Podravec i Snježana Sambolek, Ksenija Strelec, Martina Šebrek, Vlasta Vugrinec i Gabrijela Bogdan. Imenovani su članovi Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji – Željka Đeri, Zvonko Huić, Neven Kočila, Alenka Novak i Igor Šegović.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1354" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content