Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zaštićeni proizvod „Međimursko meso 'z tiblice“ dokaz nagrađivane izvrsnosti međimurske enogastronomije

Datum objave: 13. prosinca 2017.

Uz najbolji med u Hrvatskoj, vino koje dobiva nagrade na svjetskoj razini, kvalitetno koščično ulje, belički kalamper i međimursku zlevanku, proizvode koji su u postupku zaštite, ali i činjenici kako je Međimurje zahvaljujući vrhunskoj enogastronomiji proglašeno europskom destinacijom izvrsnosti, zaista imamo potencijala za jačanje našeg turizma, gospodarstva, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Danas kada imamo i formalno zaštićeni proizvod iz Međimurja, vjerujem da ćemo zajednički još više jačati poljoprivrednu proizvodnju i omogućiti bolju podršku proizvođačima koji će slijediti ovaj primjer“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec  prilikom konferencije za medije organizirane nakon sastanka i prijema članova Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda i proizvođača. Naime Međimurje nakon punih 11 godina procesa, i u formalnom smislu ima zaštićeni proizvod iz Međimurja, „Međimursko meso 'z tiblice“ koje je upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
Međimurski proizvod među samo 18 hrvatskih s europskom oznakom kvalitete
Međimurski proizvod tako je postao jedan od tek 18 hrvatskih prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU. Postupak zaštite započeo je 2006. osnivanjem Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda, a postupak koji je započet kao zaštita oznake izvornosti obustavljen je na zahtjev Udruge 2014. te ponovo pokrenut godinu kasnije kao postupak zaštite oznake zemljopisnog podrijetla. Nakon desetak godina upornog rada, 2016. naziv „Međimursko meso 'z tiblice“ zaštićen je u Republici Hrvatskoj. „Nakon toga, upućen je na razmatranje Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva Međimursko meso 'z tiblice na razini Europske unije. Obzirom da u zakonskom roku nije bilo  nikakvih prigovora od strane ostalih članica EU, „Međimursko meso 'z tiblice“ zaštićeno  je oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU“, objasnila je Jasmina Belošević, predsjednica Udruge i dodala kako je 30. studenog u službenom listu Europske unije objavljena provedbena Uredba o upisu naziva u registar, što sada znači da svaki proizvođač koji želi proizvoditi ovaj proizvod mora sklopiti ugovor sa certifikacijskim tijelom, proći kontrolu za usklađivanje sukladnosti sa specifikacijom i nakon dobivene potvrde može koristiti znak „Međimursko meso 'z tiblice“ i europski znak kvalitete. „Prije 11 godina smo krenuli s radom na dobivanju oznake „Međimursko meso s tiblice“, koje apsolutno zaslužuje taj naslov. Poznavajući mnoge nutricioniste i poznavatelje mesnih proizvoda, dakle s nekakvim osobitim pečatom mogu reći da se radi o najboljem mesnom proizvodu u Hrvatskoj. Unatoč svojoj konzistenciji i specifičnosti, na žalost proizvod nije dovoljno promoviran i evo ovo je možda početak da to promijenimo“, pritom je objasnio direktor Mesne industrije Vajda Čakovec Vladimir Mesarić i dodao da iako postoje neke inačice proizvoda izvan naših granica, međimursko meso je po stručnoj ocijeni ako ne najkvalitetnije, onda u samom vrhu kvalitete.
U siječnju se otvara prva kušaona mesa z tiblice u sklopu OPG-a Đuran
Bila mi je čast sudjelovati u ovom procesu certificiranja i u samom postupku zaštite mesa z tiblice. Počeo sam ga proizvoditi 2000. s nadom da će nas biti više, a ne manje, nažalost sada nas je manje i želja mi je to promijeniti, prenijeti postupak na mlade, uz promociju i edukaciju na nove generacije“, objasnio je Darko Đuran iz OPG-a Đuran, naglasivši kako su postupci dobivanja oznake dugotrajni, no i da naši proizvodi svakako vrijede te dodao kako sam proizvodi oko 5 tona. „Upravo će se u okviru OPG-a Đuran u siječnju otvoriti prva hrvatska kušaona mesa z tiblice, što je još jedan novi turistički proizvod i novi korak prema cilju da preko  kvalitetne enogastronomije kao županija jačamo turizam, uz gospodarstvo, obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, proizvođače i  poljoprivrednu proizvodnju“, objasnio je međimurski župan, te naglasio kako će se sada ovim certifikatom dati jedna nova dimenzija svim onim proizvođačima koji su i do sada radili vrlo kvalitetno i proizvodili meso s tiblice, kojima je namijenjena i financijska pomoć u proračunu za iduću godinu. „Jako sam ponosan, ne samo kao župan nego i kao Međimurec i mislim da sve Međimurke i Međimurci trebaju biti ponosni upravo na ovu zaštitu, koju ćemo znati kako iskoristiti i plasirati“, zaključio je. Konferenciji i sastanku koji je prethodio nazočili su još i zamjenici župana Josip Grivec i Sandra Herman, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i voditeljica Odsjeka za poljoprivredu i turizam Danica Pošta, koji su se složili kako je zbog svoje posebne kvalitete i vrijednosti, ovaj proizvod zaista sastavni dio kulturne baštine međimurskog područja.
„Međimursko meso 'z tiblice“ je proizvod sastavljen od dva sastojka: „slanína“ i dimljenih i termički obrađenih komada svinjskog mesa, a koji se dobiva zrenjem u trajanju od najmanje 45 dana. Kao zaključak naglašeno je da se od zaštite Međimurskog mesa z tiblice očekuje prvenstveno veća proizvodnja prema standardu propisanom u Specifikaciji, te veća zastupljenost i prepoznatljivost na cjelokupnom hrvatskom tržištu, pa i šire, uz prepoznavanje priznate kvalitete. Posebnost „Međimurskog mesa 'z tiblice“ je u tradicionalnom načinu njegove pripreme koji ima značajan utjecaj na svojstva odnosno kvalitetu konačnog proizvoda, a dok se receptura prenosi iz generacije u generaciju, način proizvodnje razlikuje se ovisno o mjestu iz kojeg potječe receptura.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1350" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content