Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

„Žgančevi zapisi“ ne odlaze u zaborav

Datum objave: 12. prosinca 2017.

Dr. Vinko Žganec zapisivao je svjetovne i crkvene hrvatske pučke popijevke iz Međimurja i time postao jedna od  važnijih osoba u očuvanju ovdašnjeg nacionalnog bića, točnije njegove riječi i narodne kulture. Njegovo bilježenje pjesama iz puka ima višestruki značaj za hrvatsku kulturnu povijest. Zapisao je preko 30 tisuća narodih napjeva i tekstova. Nažalost, glavnina tih zapisa ostala je u rukopisima, a manji dio je objavljen. Interes za „Žgančeve zapise“ unatoč tome ne opada. Dokazuje se to ovogodišnjim svečanim programom u Društvenom domu u Vratišincu. Volja za održavanjem kajkavske riječi i popevke ne jenjava, a najbolji dokaz su i ovogodišnji brojni izvođači na tradicionalnoj Večeri „Žgančevi zapisi”.
Uzvanicima i brojnim sumještanima predstavili su se mlađa i starija folklorna skupina KUD Dr. Vinko Žganec iz Vratišinca, KUD Sumarton iz susjedne nam Mađarske, Andrea i Goran Šafarić, pjevački zbor KUD Mursko Središće, KUD Podturen, KUD Ivanovec, Samanta Grahovec, KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, etno duo Goga i Željko, ženska vokalna skupina Ftičice iz Murskog Središća, Marija Biber i mješoviti pjevački zbor Dr. Vinko Žganec iz Vratišinca.
Uz mnoge pjevače i goste večer su uveličali župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Osnovne škole Dr. Vinka Žganca Vratišinec Željko Maček, župnik vlč. Pavao Mesarić i zamjenica načelnika općine Vratišinec Milena Granatir. „Lijepo je ovako se okupiti i njegovati našu tradiciju, našu baštinu, nešto što čuvamo od zaborava, a koju ćemo dokle god postojimo, poštivati i baštiniti. Vinko Žganec bio je Vratišinčar i budite ponosni na svog sumještanina, našeg Međimurca, na svaki njegov zapis i operne arije zajedno s Florijanom Andrašecom. Oni predstavljaju bogatstvo tradicije, kulture i upravo ovakva održavanja su dokaz ih ne puštamo u zaborav i predstavljamo kao naš ponos“, istaknuo je župan Posavec.
Spomenimo da se Večer „Žgančevih zapisa“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Općine Vratišinec, uz pomoć brojnih podupiratelja.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1349" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content