Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Inovativno i moderno rješenje! Međimurje do 2020. ima prvi muzej nematerijalne kulturne baštine u regiji!

Datum objave: 4. prosinca 2017.

Vizualni identitet budućeg Muzeja nematerijalne baštine i 3D projekcija Starog grada Zrinskih danas su službeno predstavljeni javnosti u tamošnjem Muzejsko informativnom centru. Međimurska županija nositelj je ovog projekta - „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“, ujedno najvećeg dosad u segmentu kulture u Međimurju, kojim će se uz ulaganje od 41 milijun kuna potpuno rekonstruirati najvredniji spomenik feudalne kulturne baštine.
Valja napomenuti kako novi suvremeni Muzej s edukativnim sadržajima novo ruho dobiva do 30. travnja 2020. godine, a projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uz intenzitet potpore od 85%.
Župan: „Međimurci će za nešto više od 2 godine imati vodeći muzej u regiji – Riznicu Međimurja“
Radimo najveći projekt u kulturi u Međimurju ikada, projekt koji će označiti otvaranje tek jednog od nekoliko muzeja nematerijalne kulturne baštine u regiji, upravo ovdje u Međimurju, i koji će u 2020. biti vodeći muzej u okruženju. Sama priprema koja je dugotrajna i zahtjevna, bila je veliki test za nositelja Međimursku županiju, za naše stručne službe, partnere Regionalnu razvojnu agenciju Međimurje REDEA-u, Muzej Međimurja i Turističku zajednicu Međimurja, kojima čestitam na sjajno odrađenom poslu, no iza nas je veliki posao, a tek nas očekuje onaj građevinski kako ovaj tjedan kreće postupak javne nabave za izvođače radova“, rekao je u samom uvodu župan Međimurske županije Matija Posavec i dodao kako je Međimurska županije trenutno jedina institucija koja održava i financira ove najvrjednije spomenike, tako da će i u potpunosti osigurati razliku sredstava od 15%, točnije oko 6 milijuna kuna. Projektom će se rekonstruirati fortifikacija i revitalizirati u suvremeni Muzej vezan uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine u devet muzejskih jedinica, koje će se odnositi na demografiju, školstvo, jezik i glazbu, ples i glazbene sastave, zanate vezane za nematerijalnu baštinu, međimurske mitove i legende, te zatvorenike u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja.
Suvremeni muzej nematerijalne baštine, građevinskom obnovom spasit će fortifikaciju, naše kulturno dobro, od propadanja.  To je od nacionalnog značaja, te je samim time preventivno zaštićen. Osim klasičnog muzejskog postava, planirani su i moderni digitalni prikazi poput 3D mappinga, multimedijalnih efekata, što će Muzej činiti vrlo atraktivnom turističkom atrakcijom. Također cijeli muzejski postav bit će prilagođen osobama s invaliditetom“, između ostalog objasnila je direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje, ujedno i voditeljica projekta, Sandra Polanec Marinović te predstavila aktivnosti, ali i izazove s kojima se projektni tim u posljednjih sedam mjeseci intenzivno bavio. Projektni tim najviše se bavio pripremom za pokretanje nabave za građevinske radove, uz odličnu suradnju s konzervatorima, arhitekticom i statičarem, te usklađivanjem s novim zakonom o javnoj nabavi. Osim navedenih priprema, mnogo je truda uloženo u osmišljavanje vizualnog identiteta budućeg muzeja, koji predstavlja polazište za promociju i daljnju razradu ponude muzeja, o čemu je govorio direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula. „Predstavljamo potpuno novu priču, nove elemente i uvodimo tehnologiju i suvremeno u povijest, a s obzirom da smo rekli da je naš muzej i društveno odgovoran, u naš smo logotip ugradili i Brailleovo pismo. Uz to, bogatstvo naše baštine dovelo nas je i do naziva muzeja – Riznica Međimurja, a ta će riznica na interaktivni način svakome približiti vrijednosti Međimurja i našeg muzeja“, objasnio je Grula.  
Organiziran obilazak fortifikacije prije modernih i inovativnih rješenja
3D projekciju Starog grada i arhitektonsko rješenje rekonstruirane fortifikacije Starog grada Čakovec predstavila je arhitektica Mladena Ahmetović Štemberger, koja je između ostalog uz šalu naglasila kako će ovaj muzej biti još bolji nego onaj u Krapini s kojim ga već sada uspoređuju. „Građevinskom obnovom od propadanja će se spasiti fortifikacija, kulturno dobro pod preventivnom zaštitom te će se revitalizirati razvojem integriranog kulturno-turističkog proizvoda u obliku muzeja nematerijalne baštine. Time će Stari grad, ali i čitav Perivoj Zrinskih, dobiti novi izgled, a lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će na raspolaganju suvremeni kulturni sadržaj“, naglasila je i predstavila jedinstvene vizure i prve kadrove uskoro obnovljenog i revitaliziranog Starog grada. Osim muzejskog sadržaja, sama fortifikaciji sadržavat će i suvenirnicu i lijepo uređeni kafić, a svaku muzejsku jedinicu pratit će i moderna inovativna muzejsko – prezentacijska tehnologija i rješenja. Prezentaciji i konferenciji za medije ovom su prigodom prisustvovali još i zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik UO za poslove župana Goran Gotal, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i mnogi drugi koji su označili ovaj ključan trenutak u međimurskoj kulturi, dok ispred Muzeja Međimurja Čakovec ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, koja je ujedno nakon predstavljanja budućih planova, sve prisutne povela u obilazak postojećeg stanja fortifikacije.
Predstavljeno je tako najvrjednije ulaganje u kulturu na području cijelog sjevera Hrvatske, a u Međimurju svakako u posljednjih 25 godina. Većina sredstava dolazi iz fondova Europske unije,  a ne iz lokalne ili nacionalne blagajne što čini dodanu vrijednost uz onu osnovnu,  a to je daljnji razvoj u turističkom, kulturnom, povijesnom ali i gospodarskom smislu Međimurja.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1336" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content