Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Krenuo čarobni Advent u Starom gradu Zrinskih, potrajat će do 24. prosinca!

Datum objave: 1. prosinca 2017.

S prvim danom prosinca Stari grad Zrinski priča novu božićnu priču. Sve do Badnjaka svaki će dan ovaj prostor uz najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju donositi bogatu ponudu, dječje radionice na temu medičarstva, lončarstva i izrade božićnog kinča te velik broj predavanja na temu međimurskog govora i toponima, starih obrta i umjetnosti, božićnih običaja i slično, a u okviru manifestacije Advent u Starom gradu Zrinski. Ovogodišnji Advent svečano je i službeno otvoren tematskom izložbom iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja”,  kao i uvodnom projekcijom filmova s tematikom nematerijalne kulturne baštine – čipkarenja i ispiranja zlata.
Kada govorimo o nematerijalnoj baštini, mislimo na dio baštine koji je gotovo neuhvatljiv – jezik, dijalekti, govori i toponimika te usmena književnost svih vrsta, folklorno stvaralaštvo u području glazbe, plesa, predaja, igara, obreda, običaja kao i druge tradicionalne pučke vrline, tradicijska umijeća i obrti. Ali zapravo nematerijalna baština - to smo svi mi, jer bez Međimuraca, tih vrijednih ljudi ne bi bilo svega ovog što čini nematerijalnu baštinu koju ovdje u Muzeju izložbom prezentiramo“, objasnila je pritom autorica  Janja Kovač, kustosica Etnografskog odjela, te na taj način uz zamjenicu župana Međimurske županije Sandru Herman i ravnateljicu Muzeja Mašu Hrustek Sobočan i otvorila ovogodišnju manifestaciju.
Objedinjena ponuda za sve, koja prikazuje vrijednosti Međimurja
U proteklih 10 godina na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara iz Hrvatske upisano je 15 kulturnih dobara s područja Međimurja ili šireg geografskog područja sjeverozapadna Hrvatske, a upravo su ta bogatstva lajtmotiv s kojima ćemo provoditi ovogodišnje predblagdansko i blagdansko vrijeme“, istaknula je zamjenica župana i objasnila kako upravo to uz tradicionalnu adventsku vatru, izlagače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i proizvođače sa svojim raznovrsnim proizvodima u drvenim kućicama, trubače i ostalu ponudu, daje jednu objedinjenu ponudu s kojom se prezentiraju vrijednosti Međimurja.
Svečanost otvaranja svojim je izvedbama upotpunio bend Ethno garden, jedinstveni takav bend koji se bazira na zvuku cimbula, tradicionalnom međimurskom instrumentu. U sklopu izložbe bit će organizirana i četiri predavanja: Govori i toponimija kao vid nematerijalne baštine, Između obrta i umjetnosti – obrti kao nematerijalna baština, Ethno zbirka, Na to Mlado leto..., ali i radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1330" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content