Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća ponovno u Međimurju

Datum objave: 30. studenoga 2017.

U organizaciji Gospodarskog lista te Društva agrarnih novinara Hrvatske u LifeClass Termama Sveti Martin održan je 3. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća koji je ujedno i međunarodnog karaktera jer na njemu sudjeluju i predavači iz Izraela. Samoj svečanosti otvaranja prisustvali su zamjenica šefa Misije u Veleposlanstvu te konzulica Države Izrael u Hrvatskoj Irit Shneor, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH Tugomir Majdak koji je ujedno i otvorio trodnevni skup. Svoju podršku dali su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, glavni urednik Gospodarskog lista Goran Beinrauch, predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske Martin Vuković, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Krunoslav Zmaić, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Ružica Jurić, predstavnik Agrarnog fakulteta u Zagrebu Ivo Grgić, predsjednik Zajednice hrvatskih povrćara Hrvoje Gregurić, predsjednik skupa Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić. U ispunjenoj konferencijskoj dvorani, naglasak je stavljen na potrebe i probleme tržišta te poljoprivrednih proizvođača, rješavanje aktualnih izazova kako bi se pridonijelo razvoju hrvatskog povrćarstva.
Razmjena iskustava kroz panel diskusije, radionice i predavanja!
Povrćarstvo je visoko rizična poljoprivredna djelatnost. Izložena je prirodnim nepogodama, a kao proizvodna grana izložena je stalnim promjenama na tržištu. „Vjerujem da će ovaj skup postati tradicionalan. Na ovom seminaru će proizvođači i stručnjaci razmjenjivati svoja  iskustva, kao što je to dobra tradicija u većini europskih i svjetskih zemalja“, rekao je Majdak. Svaki skup doprinosi razvoju navedene tematike, a u samim panel diskusijama u naredna tri dana dotaknut će se teme vezane uz tehnologiju, uzgoj, proizvodnju i plasman domaćih proizvoda na tržište. „U organizaciji ovog skupa vrlo promišljeno su odabrani predavači, a isto tako vjerujem da će i kolege novinari koji će  izvijestiti o temama skupa zasigurno doprinijeti jačoj percepciji značenja povrćarske i voćarske proizvodnje u Hrvatskoj“, istaknuo je Vuković.  Ocjenjujući  stanje poljoprivrede u Međimurskoj županiji u odnosu na ostale dijelove Hrvatske, možemo istaknuti da se ova regija nalazi pri samom vrhu u pogledu primjene znanja i tehnologija, ostvarenju prinosa i kvalitete plodova u biljnoj proizvodnji, a isto tako i po rezultatima u stočarskoj proizvodnji. „Od ukupnih poljoprivrednih površina u Međimurskoj županiji, nasadi pod povrćem zauzimaju oko 6.100 hektara. Značajan dio povrtlarske proizvodnje odvija se na obiteljskim gospodarstvima, uglavnom na manjim parcelama i okućnicama. Klimatski uvjeti u Međimurju pogoduju proizvodnji gotovo svih poljoprivrednih kultura, kukuruza, merkantilnog krumpira, industrijskog bilja, a posebno povrća koje je ujedno i glavna tema u naredna tri dana“, rekao je zamjenik Grivec u svom obraćanju. Podrška ovom skupu je država Izrael sa svojim predavačima koji će biti prisutni na panelima i predavanjima te prenijeti svoja osobna iskustva. Bitno je spomenuti da je nedavno Ministarstvo poljoprivrede i  Vlada RH potpisalo Sporazum s državom Izrael  o mogućnost poljoprivredne proizvodnje te će se ubuduće njihova znanja i iskustva doprinijeti boljoj poljoprivrednoj proizvodnji, hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima kako bi se unaprijedio razvoj povrtlarske kulture u Hrvatskoj. „Priča o uspjehu Izraelske poljoprivrede, usko je povezana sa suradnjom s poljoprivrednicima te temeljem naše dobre prakse, pozivam Vas slijedeće godine u Tel Aviv na konferenciju i sajam Agritech Izrael koja je platforma za povezivanje više od 1000 proizvođača i prisutnih dionika“, pojasnila je konzulica Irit Shneor.
Uz već spomenute organizatore, suorganizatori su Agronomski fakultet u Zagrebu, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Savjetodavna služba i Zajednica udruga hrvatskih povrćara. Pokrovitelj skupa je Ministarstvo poljoprivrede RH uz značajnu podršku Međimurske županije i njenih stručnih službi.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1327" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content