Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prijem članova Saveza osoba s invaliditetom kod župana uoči obilježavanja njihovog dana 03. prosinca

Datum objave: 29. studenoga 2017.

Međimurska županija važna je karika u shvaćanju problema i potreba osoba s invaliditetom, te sustavno radi na ostvarenju što bolje kvalitete života, ali i njihovoj uključenosti u zajednicu. Snažnom povezanošću, sudjelovanjem i partnerstvom u programima i projektima te nizom aktivnosti, želi se pružiti primjer djelotvorne solidarnosti, jer demokratičnost svakog društva mjeri se iz odnosa prema onim skupinama koje su najranjivije, odnosno koje imaju bilo koju vrstu poteškoće.
Kao primjer dobre prakse, već tradicionalno uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom - 3. prosinca, župan Međimurske županije Matija Posavec organizirao je svečani prijem za sve predstavnike udruga na čelu s krovnom organizacijom, Savezom osoba s invaliditetom Međimurske županije, zajedno s predsjednikom Skupštine Mladenom Novakom, zamjenicom Sandrom Herman, pročelnikom UO za društvene djelatnosti Brankom Sušecom te voditeljicom Odsjeka za zdravstvo, socijalu i nacionalne manjine Sonjom Tošić Grlaču.
Hvala što Vam možemo predstaviti rezultate koje ste pomogli ostvariti zajedno s nama
Veseli me što ovakvim susretima, koje održavamo nekoliko puta na godinu, osnažujemo našu suradnju, dižemo je na jedan viši nivo te smo zasigurno i po tome uzor ostatku Hrvatske. Na istom tragu radit ćemo i dalje, te sukladno mogućnostima, u svakom se trenutku uključiti u aktivnosti koje provodite tijekom godine“, rekao je u uvodu župan. Iako se položaj osoba s invaliditetom svaki dan mijenja, pomaci se vide i na nacionalnom nivou, što smatraju članovi, zasigurno je rezultat dobrog rada lokalne zajednice. „Htjela bi istaknuti veliku podršku lokalne i regionalne samouprave, svih subjekata, a najviše Međimurskoj županiji, vezano za provedbu projekata i programa koje apliciramo na nacionalne i europske natječaje. Cilj svake naše aktivnosti je što bolja kvaliteta socijalnih usluga što na kraju rezultira lakšoj uključivosti, rehabilitaciji, ali i osamostaljenju osoba s invaliditetom“, naglasila je Marija Ciglar predsjednica Saveza, ujedno i predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, te u ime svih zahvalila što imaju mogućnost odraditi još jedan susret sa županom, iznijeti mu njihove probleme, ali i predstaviti rezultate koje je pomogao ostvariti zajedno s njima.
Uz predsjednicu, prijemu su prisustvovali predstavnici Udruge gluhih i nagluhih, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama, Društva multiple skleroze, Udruge tjelesnih invalida, Udruge za autizam „Pogled“, te Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Međimurske županije. Kao glavni problem, predstavnici koji su ponaosob govorili o svakoj udruzi i njenim potrebama, ukazali su na nedostatak prostora za djelovanje i širenje, s obzirom da im  broj članova kontinuirano raste te trenutno u Međimurskoj županiji ima preko 10% osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta od ukupnog broja stanovnika, za što će se iznaći skora zajednička rješenja.
Zajedničkim radom i suradnjom stvara se sretnije i civiliziranije društvo
Velik dio proračunskih sredstava usmjerava se ne samo za rad udruga i za potporu radu osobama s invaliditetom, već za pomoć onim članovima naše zajednice kojima je to potrebno, kako se ni u jednom trenutku ne bi osjećali isključeni. Kao partnerima, ključna je suradnja kako bi  novim idejama, inicijativama i prijedlozima stvorili civilizacijski standard i jedno sretnije društvo, zaključak je današnjeg susreta. Tako će Međimurska županija i u narednoj godini osigurati sredstva za rad koordinatora koji  je uvelike olakšao ne samo administrativni dio posla u udrugama, već je i neupitna pomoć kod kandidiranja projekta i praćenja natječaja nacionalnih i europskih programe za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za još bolje djelovanje svih udruga. Savez koji djeluje već punih 20 godina, svojim sadržajnim aktivnostima kroz godinu, a osobito povodom njihovog dana, raznim događanjima skreće pozornost i senzibilizira širu društvenu zajednicu o potrebama i problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom.
Nadolazeće obilježavanje započinje u četvrtak, 30. studenog svetom misom u crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu te otvaranjem izložbe radova članova Udruga u zgradi Scheier. Sljedećeg dana održat će se Okrugli stol na temu „Materijalna prava osoba s invaliditetom“ te između ostalog zaključno, koncert u Katoličkom domu, u nedjelju 3. prosinca, na sam Međunarodni dan osoba s invaliditetom na kojem će se predstaviti članovi udruga koji su polaznici glazbene škole, uz gošću, vrhunsku mladu violinisticu Anu Labazan Brajša.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1324" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content